Τεράστιες ποσότητες παραμένουν στις αποθήκες επειδή ο κόσμος τα αρνείται!
- Του Μιχάλη Ψύλου
Τα εμβόλια της Astra-Zeneca μαζεύουν… σκόνη στις αποθήκες, γιατί δεν τα θέλει σχεδόν κανένας» γράφει η γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel». «Μόνο στο Βερολίνο 29.000 δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού της βρετανο-ολλανδικής εταιρίας παραμένουν αχρησιμοποίητα. Το ίδιο με περισσότερα από 650.000 φιαλίδια σε όλη τη Γερμανία» γράφει η γερμανική εφημερίδα. Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση, μόλις το 2% των Γερμανών θα επέλεγε αυτή την περίοδο το εμβόλιο της AstraZeneca, που αναπτύχθηκε μάλιστα σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αν είχαν τη δυνατότητα επιλογής.
Στο Βερολίνο, για παράδειγμα, όπου το ιατρικό προσωπικό έχει ελευθερία επιλογής όσον αφορά το εμβόλιο, συχνά αποφασίζουν να μην κάνουν εμβολιασμούς με AstraZeneca.
Παρότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών δεν έχει ακόμη καμία δυνατότητα επιλογής, καθώς ο συνολικός αριθμός όλων των εμβολίων είναι πολύ μικρός. Αυτό είναι άλλωστε και το πιο σημαντικό, καθώς ο σκεπτικισμός των ανθρώπων έναντι αυτού του εμβολίου καθυστερεί τους ήδη αργούς εμβολιασμούς!
Τι συμβαίνει λοιπόν με το συγκεκριμένο εμβόλιο; Είναι μόνο ψυχολογικό το πρόβλημα που δεν το θέλει ο κόσμος, καθώς η αποτελεσματικότητά του είναι 60% σε σχέση με το 94%-95% των άλλων εμβολίων; Συνέβαλε αρνητικά η ανακοίνωση ότι θα εμβολιάζονται με αυτό μόνο όσοι είναι κάτω των 65 ετών, καθώς δεν υπάρχουν δεδομένα αν είναι ασφαλές για τους ηλικιωμένους; Ο Βίνφριντ Ριφ, καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας στο πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ, λέει ότι είναι «πολύ πιθανό» σε τέτοιες περιπτώσεις οι ψυχολογικές επιδράσεις να διαδραματίζουν επίσης ρόλο. Σε συνέντευξή του στο γερμανικό δίκτυο n-tv.de ο καθηγητής Ριφ υποψιάζεται ότι ο κύριος λόγος μπορεί να είναι η «κακή εικόνα» του εμβολίου AstraZeneca, λόγω της έλλειψης σαφήνειας σχετικά με την αποτελεσματικότητά του σε ηλικιωμένους, αλλά και η χαμηλότερη αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με τα εμβόλια της BioNTech/Pfizer και της Moderna. «Ολα αυτά προκάλεσαν μια αβεβαιότητα που όλοι ήθελαν να αποφύγουν» τονίζει ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ενωσης Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Rheinische Post».
Εκτιμά όμως ότι «το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν πρέπει να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca. Το εμβόλιο είναι εξίσου ασφαλές με τα άλλα, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη χαμηλότερη αποτελεσματικότητά του. Επομένως, θεωρώ ότι επιβάλλεται να εμβολιαστούν άτομα με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού ή του νοσηλευτικού προσωπικού, με πιο αποτελεσματικά εμβόλια. Αντιλαμβάνομαι ότι το ιατρικό προσωπικό δεν θέλει να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraΖeneca. Αντιθέτως, νέοι με λιγότερες επαφές και χαμηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το εμβόλιο AstraZeneca» τονίζει ο δρ Μοντγκόμερι.
Μη νομίζετε βέβαια ότι όλα αυτά προκαλούν προβλήματα στη βρετανο-ολλανδική εταιρία. Οπως ανακοίνωσε επισήμως η AstraZeneca, τα καθαρά κέρδη της υπερδιπλασιάστηκαν το 2020 σε σχέση με το 2019, φτάνοντας τα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια, μια αύξηση κατά 139%. Η AstraZeneca διαβεβαιώνει πάντως ότι θα διατηρήσει την τιμή του εμβολίου στο κόστος παραγωγής μέχρι τα μέσα του 2021. Μετά; Η ελεύθερη αγορά να είναι καλά!