Αφήσαμε εσκεμμένα εκτός της πρόσφατης αναλύσεώς μας για τις εκλογές το διεθνές περιβάλλον, που παίζει πάντοτε καθοριστικό ρόλο στη λήψη μειζόνων υποθέσεων. Το αφήσαμε εσκεμμένα εκτός, γιατί θέλουμε να το διεξέλθουμε. Θεωρώ -θεωρούμε- πως υπάρχουν τρεις σημαντικές παράμετροι που οφείλει να λάβει υπόψη του ο κύριος Μητσοτάκης για τη διαμόρφωση των τελικών του αποφάσεων.
- Από τον Μανώλη Κοττάκη
Η πρώτη παράμετρος είναι οι εκλογές στην Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, χώρες-οδηγούς για την Ένωση. Στη Μαδρίτη επικράτησε των Σοσιαλιστών και των Podemos η «Ισπανίδα Τράμπ» Ισαμπέλ Δίαθ Αγιούσο, η οποία θα διοικήσει την περιφέρεια της Μαδρίτης σε συνεργασία με το ακροδεξιό Vox. Εκεί επικρατεί ήδη αρνητική ατμόσφαιρα για τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής συστημικής Δεξιάς, στην οποία ανήκει και η παρούσα Ν.Δ. Οι Χριστιανοδημοκράτες είναι σταθερά δεύτεροι σε όλες τις δημοσκοπήσεις και κινδυνεύουν με βαριά ήττα υπό την ηγεσία Λάσετ. Το αδερφάκι τους, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση, κινδυνεύει να βρεθεί εκτός Βουλής. Στη Γαλλία, η Λεπέν, με προσαρμογές στον πολιτικό της λόγο, απειλεί ευθέως ήδη τον Εμμανουέλ Μακρόν. Είναι λίαν αμφίβολο αν θα δουλέψει αυτή τη φορά η συσπείρωση κατά της Ακροδεξιάς. Στην Ιταλία, ο Σαλβίνι έμεινε όρθιος και έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Παρά τις διώξεις, διατηρεί ισχυρότατα ερείσματα στον λαό. Εάν οι εκλογές στην Ελλάδα λοιπόν διεξαχθούν μετά τις γερμανικές, μετά τις γαλλικές και μετά τις ιταλικές, ο αέρας θα είναι «μολυσμένος» και «αντισυστημικός». Το τσουνάμι θα πλήξει και τη Ν.Δ.
Εάν οι εκλογές στην Ελλάδα προηγηθούν, αλλάζουν κάπως τα δεδομένα. Η δεύτερη παράμετρος επίσπευσης των εκλογών είναι τα Ελληνοτουρκικά. Σήμερα, λόγω της ενδιάμεσης τακτικής κόντρας ΗΠΑ – Τουρκίας, η οποία θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι το ραντεβού Μπάιντεν – Ερντογάν στις 14 Ιουνίου, η Ελλάς συμμετέχει ανέτως στη συμμαχία κατά της Αγκυρας. Ανεβάζει τους τόνους διαθέτοντας κάλυψη, όπως επισημάναμε και άλλοτε. Το ίδιο κάνει και η νέα κυβέρνηση της Λιβύης, απαιτώντας την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την περιοχή.
Το ίδιο και ο ΟΗΕ, στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Συμβαίνει έτσι το εξής πολιτικό οξύμωρο: Ενώ στο Μαξίμου είναι εγκατεστημένοι οι θεωρητικοί του συμβιβασμού και του κατευνασμού, η Ν.Δ. κερδίζει στις δημοσκοπήσεις πόντους από τη ζυγισμένη κόντρα του υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα, σε γνώση των συμμάχων. Η διεθνής αντι-τουρκική ατμόσφαιρα, που εκφράζεται και με άρθρα γνώμης ξένων καθηγητών υπέρ της αποπομπής της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, δεν θα διαρκέσει εσαεί. Κάποιο modus vivendi θα βρεθεί στο τέλος.
Όσο όμως διαρκεί η καλοκαιρία υπέρ των συμφερόντων μας στα Ελληνοτουρκικά και λείπουν οι πιέσεις για «να τα βρούμε», ο κύριος Μητσοτάκης έχει λόγους να ταυτίζεται με τις ΗΠΑ (εξ ου και η κομματική πειθαρχία που θα βάλει στην ψηφοφορία για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία»), έχει λόγους να περιμένει ανταλλάγματα (τον Αύγουστο), έχει λόγους να επισπεύδει τις αποφάσεις του. Άλλο πράγμα οι εκλογές με συνυποσχετικό για τη Χάγη (πρέπει να αποκαλύψεις τι περιέχει) και άλλο εκλογές χωρίς συνυποσχετικό. Η τρίτη διεθνής παράμετρος είναι τα πλεονάσματα. Η Ευρώπη ζητά πλεονάσματα 2% από το 2022. Φόρους, δηλαδή. Και, αν η πολιτική μεταβολή στην ήπειρο είναι τέτοια, ο Βορράς θα είναι ακόμη πιο απαιτητικός στο μέλλον. Σήμερα, ο πρωθυπουργός κάνει κάτι για το οποίο ο πατέρας του κατήγγειλε τον Ανδρέα Παπανδρέου: πολιτική με δανεικά! Είκοσι δύο (22) δισ. ευρώ δανείστηκε σε έναν χρόνο για να μειώσει τη φορολογία στη μεσαία τάξη.
Τα δανείστηκε από τις επόμενες γενιές, επειδή ξέρει πως με τη ρύθμιση χρέους Τσίπρα – Τσακαλώτου οι επόμενες μεγάλες λήξεις ελληνικών ομολόγων είναι το 2032. Πριν λοιπόν η Ευρώπη γυρίσει σε λιτότητα, όπως ζητά το ΔΝΤ, προτού τεθεί εκ νέου θέμα συντάξεων, όπως ζητά ο Τόμσεν, και πριν τα επιτόκια πάρουν την ανηφόρα, ο πρωθυπουργός έχει λόγους για να επισπεύδει τις αποφάσεις του. Αυτό λέει η λογική.
Το διεθνές περιβάλλον γενικότερα είναι τέτοιο, που του λέει «βιάσου, οι δημοσκοπήσεις μπορεί σε μια μέρα να γίνουν αέρας κοπανιστός». Αυτά τα ωραία συμβαίνουν, λοιπόν. Και εμείς, που αρνούμαστε να καταναλώσουμε τον μαϊντανό που προσφέρεται αφειδώς για κατανάλωση, είμαστε εδώ για να τα επισημαίνουμε. Δεν δίνεις επιπλέον 10.000.000 ευρώ στα μέσα ενημέρωσης, σχεδόν μυστικά, αν δεν έχεις στο μυαλό σου εκλογές. Τα λοιπά είναι για αφελείς.