Η Μέρκελ οδηγεί την Ευρώπη σε σύγκρουση με τον Μπάιντεν

Must Read

Η καγκελάριος δεν πήγε στο Πόρτο αλλά φρόντισε να τορπιλίσει την πρόταση της Ουάσινγκτον για τις πατέντες στα εμβόλια

  • Του Μιχάλη Ψύλου

Με την ουρά στα… σκέλια πίσω από τη Μέρκελ! Και ας μην πήγε στο Πόρτο για τη Σύνοδο Κορυφής, προτιμώντας να μιλήσει στους Ευρωπαίους ηγέτες από την… τηλεόραση. Αυτή ήταν σε τίτλους η εικόνα που παρουσίασαν οι 24 (απουσίαζαν ο Ολλανδός και ο Μαλτέζος, επίσης) ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής στην πανέμορφη πορτογαλική πόλη σε ό,τι αφορά την πρόταση του προέδρου Μπάιντεν να αρθούν οι πατέντες στα εμβόλια για τον Covid. Η σύνοδος αποφάσισε να αναβάλει για αργότερα τη συζήτηση για τις πατέντες. Τι κι αν πεθαίνουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά σε όλο τον κόσμο.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε αυτό το θέμα μόλις υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και πρόσθεσε ότι «το ζήτημα της πνευματικής ιδιοκτησίας δεν είναι η μαγική λύση» στο θέμα των εμβολίων. «Χρειάζεται μια προσέγγιση… 360 μοιρών. Η πνευματική ιδιοκτησία μπορεί να συζητηθεί, ναι, αλλά σε μια μελλοντική προοπτική» περιορίστηκε να δηλώσει η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά το τέλος της συζήτησης, ρίχνοντας, φυσικά, την μπάλα στην εξέδρα. Tο χειρότερο; «Θάβοντας την πρόταση της Ουάσινγκτον. Τουλάχιστον για τώρα», όπως γράφει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Lostineu.

Τι προηγήθηκε; Την εικόνα μάς μετέφεραν Πορτογάλοι συνάδελφοι που παρακολούθησαν τις εργασίες της ευρωπαϊκής συνόδου στο περίφημο Pavilho Rosa Mota, στο επιβλητικό αθλητικό κέντρο που πήρε το όνομά του από τη διάσημη Πορτογαλέζα ολυμπιονίκη του Μαραθωνίου Ρόζα Μότα: Οι 24 παρόντες Ευρωπαίοι ηγέτες, μαζί με τον πρόεδρο του συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρακολουθούσαν αμήχανα από μια γιγαντιαία οθόνη τη Γερμανίδα καγκελάριο να τους αναλύει γιατί δεν πρέπει να υποστηριχθεί η πρόταση του Αμερικανού προέδρου για τις πατέντες.

Κάποιοι ήλπιζαν ότι η Μέρκελ θα μετριάσει κάπως την άρνησή της, που είχε προαναγγείλει. Σε δύσκολη θέση ήταν κυρίως κάποιοι ηγέτες όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και άλλοι που είχαν σπεύσει να υποστηρίξουν την πρόταση Μπάιντεν. Αλλά και η Γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν μάς είχε προϊδεάσει ότι θα συζητηθεί η κατάργηση των πατεντών στη Σύνοδο Κορυφής.

Άλλωστε, και ο Πάπας Φραγκίσκος είχε ευλογήσει την πρόταση Μπάιντεν, προειδοποιώντας ότι «δεν πρέπει να θέτουμε τους νόμους της αγοράς ή της πνευματικής ιδιοκτησίας πάνω από τους νόμους της αγάπης, της υγείας και της ανθρωπότητας». Ο Ποντίφικας δεν δίστασε, μάλιστα, να καταδικάσει τις νεο-φιλελεύθερες εμμονές, τονίζοντας στο μήνυμά του ότι «δεν πρέπει να δημιουργούμε και προωθούμε μια άρρωστη οικονομία, η οποία επιτρέπει σε πολύ λίγους πλούσιους να κατέχουν περισσότερα από την υπόλοιπη ανθρωπότητα, αλλά και μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης που καταστρέφουν τον πλανήτη, το κοινό μας σπίτι»!

Μόνο ο Ντράγκι όρθωσε ανάστημα

Ο μόνος ηγέτης που όρθωσε το ανάστημά του στη Μέρκελ και υπερασπίστηκε μέσα στη σύνοδο την πρόταση Μπάιντεν ήταν ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. Οπως αποκαλύπτει η ιταλική ιστοσελίδα ADNKronos, ο Ντράγκι εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στους φαρμακευτικούς κολοσσούς. «Την ώρα που πεθαίνουν εκατομμύρια άνθρωποι, γιατί δεν είναι σε θέση να αγοράσουν εμβόλια, οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν λάβει τεράστια χρηματοδότηση από τις κυβερνήσεις και σε αυτό το σημείο θα περιμέναμε ότι θα επιστρέψουν τουλάχιστον ένα μέρος αυτών των χρημάτων σε εκείνους που έχουν ανάγκη» δήλωσε ο Ιταλός ηγέτης και απευθυνόμενος στους ομολόγους του πρόσθεσε: «Ως Ευρωπαίοι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό το πρόβλημα».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός έκανε, μάλιστα, άλλη μία σημαντική πρόταση: Να δοθούν η δυνατότητα και η άδεια σε κάθε χώρα της Ευρώπης να παράγει εμβόλια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι όποιες ελλείψεις. «Είναι, επίσης, απαραίτητο να αυξηθεί η παραγωγή σε κάθε γωνιά της Ευρώπης» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ντράγκι.

Τι να καταλάβει όμως από όλα αυτά η «σιδηρά καγκελάριος», που μόνο τη γερμανική BionNTech και τα συμφέροντα των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών σκέφτεται! Με την… τηλεοπτική παρέμβασή της στη Σύνοδο Κορυφής η Άνγκελα Μέρκελ έκοψε τον βήχα και επέβαλε γερμανική πειθαρχία. Και οι λοιποί Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν την ανάγκη φιλοτιμία και τάχτηκαν πίσω από τη γραμμή Βερολίνου.

Σε μια χρονική στιγμή, μάλιστα, που η καγκελάριος βαδίζει προς την πολιτική έξοδό της, η πλειοψηφία των Γερμανών τής αποδίδει τα μύρια όσα για τον τραγικό χειρισμό της πανδημίας, αλλά και οι Πράσινοι -που φλερτάρουν με την Καγκελαρία- έχουν ταχθεί ανοικτά υπέρ της πρότασης Μπάιντεν για τις πατέντες! Με τέτοιους πολιτικούς ταγούς, όμως, η Μέρκελ δεν θα χρειάζεται να παρίσταται πλέον στις επόμενες ευρωπαϊκές συνόδους ως τη λήξη της θητείας της, αλλά θα στέλνει μια… προτομή της μπροστά στην άδεια καρέκλα της!

Τι κρύβει η κόντρα Γερμανίας – ΗΠΑ;

Η Μέρκελ και οι Χριστιανοδημοκράτες φαίνεται, μάλιστα, να έχουν θορυβηθεί και με την «αόρατη» στήριξη της νέας διοίκησης Μπάιντεν στους Πρασίνους. Έτσι, η Γερμανίδα καγκελάριος ξεχνά τη… συνταξιοδότησή της και οδεύει σε αναμέτρηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, όπως γράφει η HuffPost στην ιταλική της έκδοση.

«Η Μέρκελ, μαζί με τον κόσμο της Big Pharma, τον αμερικανικό γίγαντα Pfizer-εταίρο της γερμανικής BioΝΤech, φοράει τα γάντια της για να αμφισβητήσει τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου» υποστηρίζει η ιταλική ιστοσελίδα. Προσθέτει, μάλιστα, ότι η Γερμανίδα καγκελάριος «είδε την κόκκινη κάρτα των διάφορων φαρμακευτικών εταιριών εναντίον του Μπάιντεν και τη χρησιμοποιεί ως πυξίδα της πολιτικής της».

Το «όχι» στην αναστολή των πατεντών δεν ήταν, άλλωστε, το πρώτο «όχι» της Μέρκελ στον Μπάιντεν. Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν δέχτηκε, επίσης, το αμερικανικό αίτημα για αναβολή της υπογραφής της επενδυτικής συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας στα τέλη Δεκεμβρίου. Απέρριψε, επίσης, την «πρόσκληση» της Ουάσινγκτον να μην ολοκληρώσει την κατασκευή του ρωσο-γερμανικού αγωγού Nord Stream 2.

Η διαφαινόμενη αντιπαράθεση της Μέρκελ με τον Μπάιντεν φέρνει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες σε δύσκολη θέση. Αν και δεν πρέπει να λησμονούν ότι η Μέρκελ και οι απόψεις της θα είναι σε λίγο παρελθόν, ενώ η πολιτική Μπάιντεν είναι το μέλλον… Οπως παρελθόν ήταν και το περίφημο Palcio de Cristal στο Πόρτο, το οποίο κατεδαφίστηκε το 1951 για να ανεγερθεί στη θέση του το σύγχρονο Pavilho Rosa Mota, όπου διεξήχθη η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Bruegel: Η Ρωσία δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της ΕΕ το 2024

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε 297,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2024, με 54,45 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα να προέρχονται...

More Articles Like This