Η πολιτική πρέπει να έχει στοιχεία της αυθεντικότητας του παρελθόντος, αλλά ταυτόχρονα να πορεύεται με τις επιταγές του μέλλοντος.
- Από τον ΒΑΣΙΛΗ ΒΕΡΓΗ
Προφανώς το ήθος αποτελεί τη διαχρονική κλωστή που (πρέπει να) συνδέει κάθε γενιά -και όταν, δυστυχώς όχι σπάνια, απουσιάζει, το πρόβλημα είναι τεράστιο- όμως η ζωή «τρέχει», εξελίσσεται και η πολιτική οφείλει να προσαρμόζεται και να εξυπηρετεί αυτές τις ταχύτητες.
Για τις αγκυλώσεις και τα (σοβαρά) λάθη της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουμε πολλάκις αναφερθεί σε αυτή τη στήλη. Για πρόσωπα που νομίζουν ότι ο δημόσιος λόγος είναι σπουδαιότερος από τη δημόσια πράξη. Με αποτέλεσμα η πολιτική τους να χαρακτηρίζεται από αστοχίες, εξοργιστικές συμπεριφορές-αποφάσεις, μέχρι και σοβαρά επικίνδυνες για τους πολίτες.
Ρίξτε μια ματιά στα «εργασιακά», που προσπαθεί να «πλασάρει» ως «σύγχρονη οδό» ο Χατζηδάκης (θυμάστε όταν από τούτη τη γωνιά είχαμε μιλήσει για «λαγό» που θα ξεσηκώσει τον κόσμο;), και θα καταλάβετε!
Υπάρχουν όμως και άλλα μέλη της κυβέρνησης τα οποία δείχνουν πραγματικά τον δρόμο της προόδου. Κάποιοι που στις δύσκολες εποχές του Covid-19 έκαναν τη δουλειά τους παντρεύοντας το «πρέπει» με την τεχνολογία και παραδίδουν σπουδαία παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ένας άνθρωπος με εντυπωσιακό βιογραφικό σπουδών, και βέβαια η ομάδα που τον συντροφεύει, πέτυχαν κάτι που για τη χώρα μας μοιάζει σχεδόν απίστευτο: να συγκεντρώσουν ουσιαστικά το 100% των θετικών σχολίων και της αποδοχής της δουλειάς τους στο μέγα θέμα των εμβολιασμών κατά του Covid-19.
Ειλικρινά δεν έχω δει ούτε έχω ακούσει έως σήμερα έναν συμπολίτη μας να διαμαρτύρεται: να λέει ότι δεν μπόρεσε να «κλείσει» ραντεβού για τον εμβολιασμό του, ότι δεν βρήκε εναλλακτικές, ότι δεν εξυπηρετήθηκε από το σύστημα, ότι έμπλεξε σε… γραφειοκρατικό-διαδικτυακό κυκεώνα.
Αντίθετα, έχω ακούσει άπαντες να μιλούν με ενθουσιασμό για την ευκολία με την οποία μπορείς να κλείσεις άμεσα το ραντεβού, για τη διαρκή υπενθύμιση -μέσω μηνυμάτων και e-mails- της ημέρας – ώρας – κέντρου του εμβολιασμού. Γενικά για όλα όσα σε μια χώρα χύμα όπως η Ελλάδα δεν είναι σύνηθες.
Όλη αυτή η τάξη μπορεί γι’ άλλους λαούς να αποτελεί το αυτονόητο. Στην Ελλάδα όμως συνήθως τα συστήματα υπάρχουν για να ταλαιπωρούν τον κόσμο. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες για να «πέφτουν», να μην «ανοίγουν». Τα ραντεβού για να δείχνουν όλα «κλεισμένα». Συνολικά επαναλαμβάνω μία «χύμα στο κύμα» τακτική που -για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους- υπάρχει ακόμη στη συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών πολίτη-κράτους και θυμίζει άλλες εποχές.
Όμως στο μεγαλύτερο στοίχημα των τελευταίων χρόνων, αυτό του εμβολιασμού των πολιτών για τον Covid-19, ο Κυριάκος Πιερρακάκης και οι αρμόδιοι του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έδειξαν πως το κράτος μπορεί να υπηρετεί και όχι να ταλαπωρεί τον πολίτη.
Με συνέπεια και επαγγελματισμό στα σημαντικά που οφείλει να του παρέχει. Και τούτο αποτελεί, αναμφισβήτητα, πολιτικό παράδειγμα για πολλούς από εκείνους που κάθονται δίπλα του στο υπουργικό συμβούλιο.
Βέβαια η πορεία των εμβολιασμών δεν θα μπορούσε να είναι απόλυτα επιτυχημένη αν σε αυτή δεν συμμετείχαν οι θριαμβευτές ζωής της μεγαλύτερης μάχης που δόθηκε στη δημόσια υγεία της χώρας μας: οι γιατροί και οι νοσηλευτές!
Ευγνωμοσύνη τούς χρωστάμε όχι μόνο για την καθημερινή μάχη που δίνουν στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, αλλά και για τον εξαιρετικό τρόπο με τον οποίον υλοποιούν το πρόγραμμα των εμβολιασμών. Με τάξη, ανθρώπινη προσέγγιση, σεβασμό στους φόβους και τις ανησυχίες των ανθρώπων, με υψηλό αίσθημα ευθύνης στις ζωές που διαχειρίζονται. Η Ελλάδα είναι υπερήφανη γι’ αυτούς τους μαχητές. Και όταν τελειώσει όλος αυτός ο εφιάλτης οφείλει, επιτέλους, να αποδώσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τους υπηρέτες του όσα του(ς) αξίζουν!