Θα επιστρέψει στην Ε.Ε. το «κοινωνικό χασάπικο»;

Must Read

Στις Βρυξέλλες την αποκαλούν «περιοδεία Φον ντερ». Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήρθε χθες στην Αθήνα, στο πλαίσιο περιοδείας που έχει ξεκινήσει στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. Στόχος; Να προσπαθήσει να κάνει πιο συγκεκριμένο στα μάτια των πολιτών το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα διατεθεί ως βοήθεια και δάνεια για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία.

  • Από τον Μιχάλη Ψύλο

Για τον σκοπό αυτόν, η πρόεδρος της Κομισιόν επισκέφθηκε την Τετάρτη την Πορτογαλία και την Ισπανία, και σήμερα μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο. Προκειμένου να επωφεληθούν από αυτά τα κοινοτικά κονδύλια, οι 27 έπρεπε να παρουσιάσουν στην Επιτροπή ένα εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, το οποίο θα πληροί τρεις βασικές προϋποθέσεις: Το 37% των δαπανών θα πρέπει να διατεθεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το 20% για την ψηφιοποίηση της οικονομίας και, το κυριότερο, να υιοθετηθούν «μεταρρυθμίσεις» που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη με την πάροδο του χρόνου – κάτι που η ελληνική κυβέρνηση, δυστυχώς, έσπευσε να εφαρμόσει ψηφίζοντας το εργασιακό νομοσχέδιο, που θα επιφέρει μεγάλες ανατροπές, με την κατάργηση του 8ώρου και την αναμενόμενη μείωση μισθών μέσω των απλήρωτων υπερωριών.

Μέχρι σήμερα, 23 χώρες-μέλη έχουν παρουσιάσει τα σχέδιά τους στην Κομισιόν και αναμένονται η Μάλτα, η Βουλγαρία, η Ολλανδία και η Εσθονία. Άλλες πέντε χώρες -Σλοβενία, Πολωνία, Σουηδία, Κροατία και Ρουμανία- έχουν ζητήσει πρόσθετο χρόνο από τις Βρυξέλλες, καθώς οι διαπραγματεύσεις είναι περίπλοκες. «Σε αυτό το πλαίσιο» γράφει η γαλλική «Le Monde», «η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισκεπτόμενη διάφορες πρωτεύουσες, ήθελε να είναι αυτή που θα ανακοίνωνε τα καλά νέα στους ενδιαφερόμενους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ότι έχουν περάσει επιτυχώς την εξέταση της Επιτροπής». Για να ενισχύσει το προφίλ της, που έχει αμαυρωθεί λόγω των κακών χειρισμών στην πανδημία, η Φον ντερ Λάιεν δεν δίστασε μάλιστα να επισκέπτεται χώρες, το εθνικό σχέδιο των οποίων δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από την Κομισιόν, «για να αναγκάσει τους επιτρόπους να το κάνουν πριν από την τακτική εβδομαδιαία συνεδρίασή τους» γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Για να χρηματοδοτήσει τα εθνικά σχέδια μετά την πανδημία, η Ε.Ε. θα διαθέσει κάπου 800 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης, και ήδη εξασφάλισε το πρώτο 10ετές ευρωομόλογο, ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τις αγορές, με πολύ ευνοϊκό επιτόκιο 0,1 %. Είναι το πρώτο ευρωομόλογο από μια σειρά εκδόσεων που έχουν προγραμματιστεί για φέτος για συνολικό ποσό 80 δισεκατομμυρίων. Η κίνηση αυτή είναι φυσικά πολύ θετική, αν αναλογιστεί κανείς ότι για πολλούς υπερμάχους της λιτότητας -κυρίως τις λεγόμενες «φειδωλές» χώρες του Βορρά- «τα ευρωομόλογα είναι τα “λουλούδια του κακού”, το άθλιο έμβλημα του κοινού χρέους, το οποίο πολέμησαν με νύχια και με δόντια», όπως γράφει η ιταλική Huffpost.

Άσχετα, φυσικά, από το αν οι «φειδωλές» χώρες ήταν οι πρώτες που έσπευσαν να επωφεληθούν από τη δωρεάν βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ανακαλύπτοντας ότι «τα ευρωομόλογα ούτε βρόμικα είναι ούτε άσχημα» σημειώνει δηκτικά η ιταλική ιστοσελίδα. Η πανδημία και η κοινωνική και οικονομική κρίση που προκαλεί έδειξαν, άλλωστε, ότι οι κανόνες του Μάαστριχτ δεν είναι τίποτα άλλο από ένας ανεφάρμοστος… ζουρλομανδύας. Χρειάστηκε φυσικά να κάνει την εμφάνισή του ο… Γκοτζίλα του Covid-19, να χάσουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες, η Γηραιά Ηπειρος να βυθιστεί στην ύφεση για να φανεί δυστυχώς η καταστροφή από «το κοινωνικό… χασάπικο που ξεκίνησε από την Αθήνα με τα Μνημόνια, υπό την καθοδήγηση του τότε υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με την παράλογη εμμονή στους αυστηρούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας» σημειώνει τόσο εύστοχα η Huffpost.

Όχι φυσικά ότι οι νεοφιλελεύθεροι ιέρακες της λιτότητας αποφάσισαν να παραδώσουν τα όπλα: Αφού πολέμησαν λυσσασμένα τα ευρωομόλογα για την πανδημία, τώρα θέλουν να τους βάλουν ημερομηνία λήξης. Οι φειδωλές χώρες επιδιώκουν τα ευρωομόλογα της πανδημίας να υπάρχουν το πολύ ως το 2026, ώστε να επιστρέψει η Ευρώπη και πάλι στο «κοινωνικό χασάπικο»!

Στη Γερμανία, για παράδειγμα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης έδωσε ένα πρώτο «πράσινο φως» για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά προειδοποίησε ότι για το Βερολίνο θα ήταν απαράδεκτο να καταστούν τα ευρωομόλογα μόνιμη λύση.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Γκέρνοτ Μπλιούμελ ξεκίνησε ήδη την εκστρατεία «για χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και βιώσιμα δημόσια οικονομικά στην Ευρώπη», όπως γράφει η γερμανική «FAZ». Η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας λόγω της πανδημίας θα τερματιστεί στα τέλη του επόμενου χρόνου, και ήδη χθες -στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.- ο Μπλιούμελ κάλεσε τις «φειδωλές» χώρες του Βορρά που είναι υπέρ της λιτότητας να συμπήξουν μέτωπο για την επαναφορά των σκληρών δημοσιονομικών κανόνων. «Ο πρωταρχικός μας στόχος πρέπει να είναι να μειώσουμε ξανά τους υψηλούς δείκτες χρέους, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» έγραψε ο Μπλιούμελ σε επιστολή του προς αρκετούς υπουργούς. Κάτι που, σε απλά ελληνικά, σημαίνει νέες περικοπές στο κοινωνικό κράτος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σαρδάμ Τασούλα στη Βουλή: «Κάνω χρήση της δυνατότητας που έχει ο Πρόεδρος της… Δημοκρατίας!»

Με σαρδάμ ότι ασκεί δικαίωμα ομιλίας στην Ολομέλεια της Βουλής ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε ο Κώστας Τασούλας την...

More Articles Like This