Η έξοδος από την περίοδο καραντίνας μάς επιφύλασσε διάφορες εκπλήξεις. Μία από αυτές ήταν η ανακάλυψη του σιδερένιου δάσους πάνω σε ένα σωρό κορυφογραμμές, οι οποίες «γαζώθηκαν» κυριολεκτικώς από ανεμογεννήτριες όσο εμείς ασχολούμασταν με τον Covid.
- Από τη Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου*
Ενα σωρό βουνά της όμορφης πατρίδας μας, η παρθένα της φύση, τα δάση της, τα νησιά της και εντός ολίγου και οι θάλασσές της καταστρέφονται από μία δήθεν πράσινη ανάπτυξη, που το μόνο πράσινο που έχει είναι αυτό που καταστρέφει.
Προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος η τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται τόσο στις κορυφές, που ξυρίζονται κυριολεκτικώς από τα δάση τους, όσο και στις εκτάσεις, που, ενώ έχουν κριθεί αναδασωτέες, οι αναδασώσεις τους πάνε περίπατο χάριν των ανεμογεννητριών. Με επιχειρήματα που απευθύνονται σε ηλίθιους, αν μη τι άλλο, προσπαθούν να καλύψουν το γεγονός ότι έχει πουληθεί ως οικόπεδο κάθε σπιθαμή της πατρίδας μας, κάθε κορυφή, κάθε πλαγιά, ακόμη και κάθε κύμα της σε διάφορες εγχώριες και αλλοδαπές εταιρίες, οι οποίες έχουν εξασφαλίσει αδειοδοτήσεις να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες παντού – ακόμη και στις θάλασσες.
Με νομοθεσία κρίθηκε ότι οι αναδασωτέες περιοχές, ακόμη και περιοχές χαρακτηρισμένες Natura, μπορούν να γίνουν αιολικά πάρκα. Και κάπως έτσι ο καμένος Χελμός, το καμένο Παναιτωλικό, τα καμένα βουνά της Εύβοιας έχουν γεμίσει με εκατοντάδες σιδερένια σκιάχτρα, μπηγμένα πάνω σε τεράστιες τσιμεντένιες βάσεις, καρφωμένα μέσα στην παρθένα ελληνική φύση. Παρά τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων και συλλόγων, το σχέδιο καταστροφής προχωρά κανονικά. Και η Δικαιοσύνη μοιάζει να είναι όχι απλά τυφλή μπροστά στο οφθαλμοφανές έγκλημα, αλλά και κουφή, καθώς φαίνεται να μην ακούει καν τις εύλογες και τεκμηριωμένες διαμαρτυρίες. Το γεγονός αποσιωπάται και από τα συστημικά ΜΜΕ της λίστας Πέτσα -διόλου περίεργο, με τόσα χρήματα που πήραν- και όλοι κοιτάνε το έγκλημα που συμβαίνει ατάραχοι.
Για να πείσουν, έχουν αλλάξει και το νόημα των λέξεων. Πράσινη ανάπτυξη σημαίνει τα κέρδη του κάθε ιδιώτη, που θα βιάσει την ελληνική φύση με τις πλάτες της κυβέρνησης. Προστασία του περιβάλλοντος είναι η καταστροφή κάθε βλάστησης σε παρθένα μέρη για να περάσουν τα φορτηγά των εταιριών και να στηθούν οι ανεμογεννήτριες. Ακούγονται φωνές που λένε ότι η χώρα με αυτή την πολιτική καθίσταται ενεργειακά εξαρτημένη, από ενεργειακά ανεξάρτητη που ήταν.
Μας πείραζε ο λιγνίτης ως αντιοικολογικός, ενώ το να κόβουμε τα δάση μας, να μην κάνουμε αναδασώσεις και να φυτεύουμε ανεμογεννήτριες σε ξηρά και θάλασσα έχει οικολογικό αποτύπωμα. Ο βιασμός της πατρίδας μας βαφτίστηκε βιώσιμη ανάπτυξη σε μία χώρα η επιβίωση της οποίας τελικά περνάει μόνο μέσα από την καταστροφή της.
Δυστυχώς!
Διδάκτωρ Διδακτικής Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle