Τα αίτια των δασικών πυρκαγιών είναι οι αστραπές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών καταιγίδων, τα ηφαίστεια και οι εκούσιοι ή ακούσιοι εμπρησμοί. Επειδή η Ελλάδα δεν έχει ηφαίστεια και οι καλοκαιρινές καταιγίδες είναι σπάνιες, οι δασικές πυρκαγιές έχουν αποκλειστικά και μόνο ανθρωπογενή αίτια. Στους εμπρηστές στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνονται και τα ηλεκτρικά καλώδια.
- Από τον Αλκιβιάδη Κ. Κεφάλα*
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ιπποκράτειος Πολιτεία, όπου η διαδρομή των καλωδίων ακολουθεί τη λεωφόρο Πάρνηθας. Εδώ η καλωδιακή κάμψη γίνεται μέσα από τα κλαδιά των πεύκων. Ατυχώς, η ελληνική πατέντα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από πεύκα διέφυγε της προσοχής του κ. Χαρδαλιά, όταν επισκέφτηκε την περιοχή πριν από την πυρκαγιά, όπως του διέφυγε και η παρατήρηση ότι όλα τα μαντεμένια καπάκια των αντλιοστασίων ύδατος δεν υπήρχαν, με αποτέλεσμα να έχουν αχρηστευθεί οι δεκάδες αντλίες ύδατος.
Επιπλέον, οι τηλεοπτικοί επιστήμονες ανακάλυψαν «την αυτανάφλεξη των δασών και την κλιματική αλλαγή». Πράγματι, τα δέντρα στην Ελλάδα αυταναφλέγονται, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό ύδατος στα πεύκα είναι μεταξύ 90% και 120% του βάρους τους. Η αυτανάφλεξη επίσης των ξερών κλαδιών πραγματοποιείται στους 45 βαθμούς Κελσίου στην Ελλάδα (θαύμα), ενώ στις άλλες χώρες στους πάνω από 250 βαθμούς. Έτσι, κατά την κυβερνητική προπαγάνδα, οι εκατοντάδες πυρκαγιές στην Ελλάδα δεν οφείλονται στους εμπρηστές και στην ανικανότητα του πολιτικού και διοικητικού μηχανισμού, αλλά στην κλιματική αλλαγή και την αυτανάφλεξη. Επίσης, επειδή η Ελλάδα είναι πρωθυπουργική δημοκρατία, ο πρωθυπουργός λαμβάνει όλες τις αποφάσεις σχετικά με την πρόληψη και την κατάσβεση των πυρκαγιών, περιλαμβανομένου του διορισμού της διοίκησης του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας.
Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, επέλεξε ο ίδιος την ηγεσία που είναι αρμόδια για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών. Η εν λόγω ηγεσία, εν μέσω καύσωνα, εξουδετέρωσε το μη εμβολιασμένο πυροσβεστικό μάχιμο προσωπικό και, συνεπώς, η μετάθεση προσωπικού σε διοικητικές θέσεις αποτέλεσε ολέθρια επιτελική επιλογή. Στο ίδιο μήκος κύματος, η μη ανανέωση των συμβάσεων 5.000 εποχικών δασοπυροσβεστών από την κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2020 θα πρέπει να πιστωθεί και αυτή στον πρωθυπουργό. Οι δασικές πυρκαγιές, εκτός από αποτέλεσμα εμπρησμού πυρομανών και ηλιθίων, προκαλούνται και από μη φιλικές χώρες. Την ίδια χρονική περίοδο εκδηλώθηκαν μεγάλες πυρκαγιές στην Τουρκία, τις οποίες ο σύμβουλος του Ερντογάν, Μεσούτ Χακί Τζασίνς, απέδωσε και στην Ελλάδα. Δοθείσης της παραδοχής του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, ότι οι Τούρκοι έκαψαν την Ελλάδα την περίοδο 1995-1997, μια ορθολογική ηγεσία θα ανέμενε έναν πιθανό υβριδικό πόλεμο εμπρησμών και, συνεπώς, θα είχε λάβει τα κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της κινητοποίησης του Στρατού για τη φύλαξη των δασών, τον αστυνομικό έλεγχο και την απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση. Η πρακτική αυτή, που ακολουθείται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα εφαρμόζεται μόνο στον Υμηττό, επειδή εκεί βρίσκονται οι κεραίες των τηλεοπτικών σταθμών. Δοθείσης της ανικανότητας των συνεργατών του, ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να είχε αναλάβει προσωπικά τον συντονισμό της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, αφενός μέσω του ελέγχου με εναέρια οχήματα (UAV, drones), αφετέρου μέσω της κατάσβεσής τους με εναέρια μέσα. Πώς, άραγε, θα μπορούσε να αξιολογηθεί η απουσία 2-3 πυροσβεστικών αεροπλάνων από το αεροδρόμιο της Δεκέλειας, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας και στα βασιλικά κτήματα; Ένας λοιπόν ικανός πρωθυπουργός, αντιλαμβανόμενος τη δασική έκταση της χώρας και την οικονομική της διάσταση, αντί να βρίσκεται σε διακοπές εν μέσω καύσωνα, θα είχε παραμείνει στο γραφείο του ώστε να συντονίζει τις αναγκαίες αντιπυρικές δράσεις.
Το «παιχνίδι», λοιπόν, εδώ συνοψίζεται στην ολιστική αντίληψη ενός προβλήματος, που όμως, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, απουσιάζει. Μέσα στο 2021 κάηκε δασική έκταση ίση με τo 180% αυτής που κάηκε τα τελευταία 13 χρόνια, και προφανώς ο λόγος δεν είναι η κλιματική αλλαγή και η αυτανάφλεξη, αλλά η πολιτική ανικανότητα και η ανεπάρκεια επιλογής ικανών συνεργατών από τον πρωθυπουργό. Άλλωστε, δεν χρειάζεται βραβείο Νόμπελ για να αντιληφθεί κάποιος ότι η χώρα δεν μπορεί να λειτουργήσει με τα πολιτικά περιτρίμματα του ΠΑΣΟΚ. Συμπερασματικά, ο κύριος υπεύθυνος του ολοκαυτώματος της Ελλάδος είναι ο πρωθυπουργός, επειδή αφενός μέσω των επιλογών του αδυνατεί να αντιληφθεί σφαιρικά τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα, αφετέρου επειδή πραγματοποιεί επαναλαμβανόμενα λάθη επιλογής συνεργατών. Ο πρωθυπουργός θα βγει πολιτικά κερδισμένος, αν βάλει στην άκρη τις «κλιματικές αλλαγές» και τις «αυταναφλέξεις», κάνει την αυτοκριτική του και αναλάβει πλήρως την πολιτική ευθύνη της καταστροφής. Τουλάχιστον ας φροντίσει να σώσει την υστεροφημία του.
*Διδάκτωρ Φυσικής του πανεπιστημίου
του Manchester, UK, δ/ντής Ερευνών
του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών