Ο Γιώργος Καμπόσος γεννήθηκε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας πριν από 28 έτη, από Ελληνες γονείς με σπαρτιατική και αργεία καταγωγή. Από μικρός είχε ιδιαίτερη έφεση στα σκληρά, ανδρικά αθλήματα, αρχίζοντας ως παίκτης του ράγκμπι. Ο πατέρας του τον έγραψε από μικρό σε σύλλογο πυγμαχίας επειδή ήταν υπέρβαρος ως παιδί, ώστε να τον βοηθήσει να ρυθμίσει το βάρος του.
- Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*
Ποιος να έλεγε στον πατέρα του ότι, 17 έτη αφότου ξεκίνησε ο ταλαντούχος γιος του να ασχολείται με το μποξ, θα κέρδιζε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στην κατηγορία των ελαφρών βαρών!
Σε έναν καταπληκτικό και γεμάτο ένταση αγώνα, ο Γιώργος από τον Μοριά, παρόλο που ήταν αουτσάιντερ και κανείς από τους αθλητικογράφους δεν πίστευε ότι θα τα κατάφερνε, συνέτριψε τον μέχρι εκείνη τη στιγμή Αμερικανό πρωταθλητή Τεοφίμο Λόπεζ στο κατάμεστο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης και κέρδισε επάξια τον τίτλο.
Θα περίμενε κανείς ότι, ύστερα από τέτοια ιστορική και αναπάντεχη νίκη παγκόσμιας εμβέλειας στο άθλημα του μποξ, τα εγχώρια ΜΜΕ θα είχαν πρωτοσέλιδο παντού τον νέο Ελληνα πρωταθλητή. Τουναντίον, όμως, σιγή ιχθύος επικράτησε σε όλα τα συστημικά δημοσιογραφικά μέσα, λες και ήταν συντονισμένοι. Για ποιον λόγο θάφτηκε αυτή η είδηση;
Η εξήγηση είναι πολύ απλή: Ο Γιώργος Καμπόσος είναι Ελληνας στο αίμα και στην ψυχή, και έχει γεμίσει το σώμα του με πατριωτικά και χριστιανικά σύμβολα ως τατουάζ (η δερματοστιξία είναι κάτι ιδιαίτερα διαδεδομένο πλέον στην επαγγελματική πυγμαχία ανάμεσα στους άνδρες). Μερικές από τις εικόνες και τα συνθήματα που έχει κάνει τατουάζ είναι ο δικέφαλος αετός της Ρωμανίας (Βυζάντιο), τα σπαρτιατικά «Μολών λαβέ» και το «Ποτέ μην υποχωρείς, ποτέ μην παραδίνεσαι», αρχαίους Ελληνες πολεμιστές με περικεφαλαία, δόρυ και ασπίδα ενώ μάχονται και τον εσταυρωμένο Ιησού Χριστό.
Αυτόματα, όλα τα συστημικά ΜΜΕ περιθωριοποίησαν τον πρωταθλητή μας και επέλεξαν να μην προβάλουν μια εικόνα «τοξικής αρρενωπότητας, εθνικιστικών συμβόλων και χριστιανικών εικόνων», παρόλο που η νίκη του Καμπόσου είναι αδιαμφισβήτητη σε ένα από τα πιο μαχητικά και ανδροπρεπή αθλήματα τακτικής του κόσμου, το οποίο αποκαλείται «sweet science» – δηλαδή, η πυγμαχία θεωρείται τόσο υπέρτατο παίγνιο στρατηγικής, που αγγίζει τα όρια της επιστήμης.
Εμείς οι πατριώτες είμαστε υπερήφανοι που ένας θαυμάσιος Ελληνας μας δόξασε στα πέρατα της οικουμένης και του ευχόμαστε ολόψυχα να συνεχίσει τη θριαμβευτική του πορεία.
*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)