Η κοινοβουλευτική αναμέτρηση κυβερνήσεως – αντιπολιτεύσεως για τον Προϋπολογισμό, κατά τη διάρκεια της οποίας οι βουλευτές της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας χειροκροτούσαν με πάθος οπαδού τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατέδειξε με σαφήνεια σε τι είδους εκλογές οδηγούμαστε και με ποια διακυβεύματα: εκλογές ακραίας πόλωσης μεταξύ των κυρίων Μητσοτάκη – Τσίπρα, με διακυβεύματα τη σταθερότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.
- Από τον Μανώλη Κοττάκη
Αν και το σύστημα των δημοσκοπήσεων κάνει φιλότιμες προσπάθειες να παρεμβάλει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη ως σφήνα μεταξύ των κυρίων Μητσοτάκη και Τσίπρα, οι πρώτες ενδείξεις για τον «νέο παίκτη» είναι απογοητευτικές. Το ΠΑΣΟΚ είχε μεγάλη «τρύπα» στην κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση επί τριήμερο, τα ανακλαστικά του στην υπόθεση Τσιόδρα ήταν πολύ χαμηλά, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν αμήχανος στις συνεντεύξεις και τις τοποθετήσεις του.
Μέχρι να εγκλιματιστεί στο ελληνικό πολιτικό περιβάλλον, ο Τσίπρας θα έχει μεταφέρει όλη την αντιπαράθεση στη Βουλή. Από εκεί που λείπει. Η ομιλία Ανδρουλάκη στην αίθουσα Γερουσίας, για να έχει κοινοβουλευτικό τηλεοπτικό πλάνο για τα δελτία ειδήσεων, ελάχιστα βοήθησε.
Τούτων δοθέντων, έχει σημασία η αποτίμηση της κοινοβουλευτικής μάχης μεταξύ των κυρίων Μητσοτάκη – Τσίπρα, της πρώτης στην οποία η Ν.Δ. είχε πρόβλημα λόγω της υπόθεσης Τσιόδρα. Της πρώτης όπου η Ν.Δ. βρέθηκε αρχικώς σε άμυνα.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκμεταλλεύτηκε τις κυβερνητικές παλινωδίες σχετικώς με τον τελικό αποδέκτη της εκθέσεως. αλλά και παλαιότερη διατύπωσή του για τις νοσηλείες εκτός ΜΕΘ και επιτέθηκε με δριμύτητα στην κυβέρνηση σε τρεις άξονες: ΕΣΥ, μεσαία τάξη , σχέσεις με συμφέροντα και διαπλοκή.
Υπόθεση Τσιόδρα
Χρησιμοποιώντας διαρκώς το ρήμα «ντιλάρω» και την υπόθεση Τσιόδρα, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να πλήξει την αξιοπιστία του πρωθυπουργού και να συσπειρώσει το κομματικό του ακροατήριο. Με κορυφαία στιγμή το αίτημα για εκλογές.
Αν κρίνει κανείς από τις αντιδράσεις κερκίδας της συνήθως νωθρής Κοινοβουλευτικής Ομάδος του, ο στόχος του μάλλον επετεύχθη: Η αύξηση της συσπείρωσης των κοινωνικώς αδύναμων στρωμάτων γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος του τραγικώς απόντος ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν είχε κοινοβουλευτικές εφεδρείες για να σταθεί.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε στην αντεπίθεση μετά το αίτημα Τσίπρα για εκλογές. Γνωρίζοντας ότι η μεγάλη αστική πλειοψηφία που συγκροτεί τον σκληρό πυρήνα του εκλογικού κορμού της Ν.Δ. δεν γοητεύεται από την ιδέα της αστάθειας, έθεσε στο τραπέζι το διακύβευμα της σταθερότητας.
Και προέταξε επίσης αξίες και πολιτικές που συγκινούν το εκάστοτε συντηρητικό ακροατήριο. Οπως οι 57 μειώσεις φόρων, οι δαπάνες για την άμυνα και η παράδοση των Rafale, τα κονδύλια για το Ταμείο Ανάκαμψης, τα μέτρα για την ενεργειακή κρίση. Απέφυγε να απαντήσει εν εκτάσει στις κατηγορίες για «ντιλ» με συγκεκριμένα συμφέροντα, όπως τραπεζίτες, κλινικάρχες, κατασκευαστικοί όμιλοι, και προσέφυγε στην κλασική διέξοδο της καταγγελίας του πολακισμού και της ταύτισης του ΣΥΡΙΖΑ με ακραίες ομάδες.
Η προσπάθεια του κυρίου Μητσοτάκη να συσπειρώσει τις αστικές δυνάμεις θα εστέφετο με πλήρη επιτυχία, αν δεν είχε δύο προβλήματα: η μετριοπαθής αρχικώς απάντησή του για τη σταθερότητα και τις εκλογές, οι οποίες θα γίνουν «στην ώρα» τους, συνοδεύτηκε από μία μάλλον αχρείαστη επίδειξη έπαρσης. «Ζητάτε εκλογές γιατί θα είστε τρίτο κόμμα», «θα προκήρυσσα εκλογές για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας» είναι φράσεις που μάλλον απάδουν στο προφίλ που επιδιώκει να σχηματίσει ο πρωθυπουργός για τον εαυτό του. Δεν τις έχει ανάγκη.
Έκπληξη προκάλεσαν και οι αιχμηρές αναφορές του κυρίου Μητσοτάκη κατά της επιστήμης, των βιογραφικών και της μελέτης του συμβούλου του κυρίου Τσιόδρα, την οποία χαρακτήρισε ειρωνικώς «περιβόητη».
«Δεν περίμενα καμία μελέτη κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το ΕΣΥ» παρατήρησε απαξιωτικώς. Ο κύριος Τσιόδρας υπεβιβάσθη στον «κανέναν». Εντύπωση μάλιστα προκάλεσε ότι ο κύριος πρωθυπουργός μεσημέρι Σαββάτου επικαλέστηκε στην απάντησή του άρθρο της διευθύντριας του Ευαγγελισμού κυρίας Κοτανίδου που δημοσιεύτηκε χθες στην «Καθημερινή» της… Κυριακής! Το είχε στην κατοχή του πριν κυκλοφορήσει η εφημερίδα.
Το έδαφος για την απαξίωση του κυρίου Τσιόδρα προλείαναν οι πρόθυμοι υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος (αν και άσχετος με την ιατρική, χαρακτήρισε τη μελέτη «ήσσονος σημασίας») και αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία βρήκε «αδυναμίες» και «κενά» στη μελέτη.
Στον πολύ κόσμο αυτά δεν έγιναν αντιληπτά, αλλά η επιχείρηση απαξίωσης της επιστήμης και των βιογραφικών έγινε αντιληπτή ευρέως στην ιατρική κοινότητα. Με απογοήτευση. Δεν ήταν λοιπόν μια από τις καλές στιγμές του κυρίου Μητσοτάκη και των συνεργατών του η επιχείρηση αποδόμησης του κυρίου Τσιόδρα. Κατά τα λοιπά, οι Μητσοτάκης και Τσίπρας έδωσαν μάχη απόντος του Ανδρουλάκη για την κληρονομιά της Φώφης Γεννηματά.
Ταμείο Ανάκαμψης
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα δώσει το όνομά της σε ένα πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ο αρχηγός της αντιπολίτευσης της απέδωσε την πατρότητα του όρου «Μαξίμου Α.Ε.», ενώ ως γνωστόν ανήκει στον Γιάνη Βαρουφάκη… Επιμύθιο: Αν κρίνουμε από το οπαδικό πνεύμα των βουλευτών, τα χέρια των οποίων πρέπει να έβγαλαν κάλους από το χειροκρότημα των αρχηγών τους, η Ελλάς εισέρχεται στην περίοδο της κλάκας και του φανατισμού. Η οποία σκεπάζει την ουσία.