Ο τρίτος «Αττίλας» είναι ήδη εντός των πυλών και είναι ασύγκριτα χειρότερος – κινδυνεύει ολόκληρη η Κύπρος.
- Από τον
Σάββα Καλεντερίδη
Προηγήθηκε η εισβολή με τον «Αττίλα 1» και «2», το 1974, με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχασε το 37% των εδαφών της, που έκτοτε τελούν υπό τη στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας.
Μετά την τουρκική εισβολή ακολούθησε ο εποικισμός των Κατεχομένων, με εποίκους από την Τουρκία, οι οποίοι άλλαξαν τη δημογραφική δομή και ήδη έχουν ξεπεράσει σε πληθυσμό τους Τουρκοκυπρίους. Άλλωστε, η εκλογή της μαριονέτας του Ερντογάν που ακούει στο όνομα Τατάρ είναι αποτέλεσμα αυτής της πληθυσμιακής υπεροχής των εποίκων. Οι έποικοι εξέλεξαν τον Τατάρ για να υλοποιήσει τα βρόμικα σχέδια της Αγκυρας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τώρα, σύμφωνα και με τον εκ Κύπρου δημοσιογράφο Σάββα Ιακωβίδη, «η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει έναν τρίτο, ασύγκριτα χειρότερο και πιο επικίνδυνο “Αττίλα”: την κατευθυνόμενη και οργανωμένη από την Τουρκία εισβολή ξένων, παράνομων μεταναστών στις ελεύθερες περιοχές. Η κατοχική χώρα επιχειρεί να δημιουργήσει μια νέα, κυπριακή αυτή τη φορά, Αλεξανδρέττα».
«Εισβολή»
Σημειώνεται ότι η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη την αδυναμία της Κυπριακής Δημοκρατίας να ορθώσει συρματόπλεγμα αποτροπής στη γραμμή αντιπαράθεσης με το κατεχόμενο τμήμα του νησιού, στέλνει με σχέδιο αλλοδαπούς, Ασιάτες και Αφρικανούς, κυρίως μουσουλμάνους, στις ελεύθερες περιοχές.
Να εξηγήσουμε την αδυναμία λήψης μέτρων αποτροπής: Ανάμεσα στις ελεύθερες περιοχές και στα Κατεχόμενα παρεμβάλλεται η Πράσινη Γραμμή, η οποία είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον έλεγχο του οποίου έχει η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ.
Στην Πράσινη Γραμμή έχουν τα χωράφια και τις καλλιέργειές τους γεωργοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία με τον τρόπο αυτόν ασκεί έστω και αποψιλωμένη κυριαρχία στα εδάφη αυτά.
Αν όμως η Κυπριακή Δημοκρατία ορθώσει χάρτη στα νότια όρια της Πράσινης Γραμμής, τότε είναι σαν να χαρίζει τα εδάφη της Πράσινης Γραμμής στις δυνάμεις κατοχής, οι οποίες την επομένη θα σπεύσουν να τα καταλάβουν.
Άλλωστε, αυτό προοιωνίζεται η απάντηση του ΟΗΕ στη γνωστοποίηση από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας του χάρτη με τον σχεδιαζόμενο φράχτη αποτροπής. Άρα, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αντιμέτωπη με μια «τέλεια παγίδα» που έστησαν ο Ερντογάν και το τουρκικό κράτος: «Ή στήνεις τον φράχτη και χάνεις τα εδάφη της Πράσινης Γραμμής ή μένεις χωρίς φράχτη και μετατρέπω τους Ελληνοκυπρίους σε μειονότητα στις ελεύθερες περιοχές, με την αποστολή στην αρχή δεκάδων χιλιάδων και σε λίγα χρόνια εκατοντάδων χιλιάδων αλλοδαπών μουσουλμάνων».
Σημειώνεται ότι η Κύπρος είναι νησί και όσοι εισβάλλουν στα ελεύθερα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας μένουν εκεί, δεν μπορούν να φύγουν διά ξηράς και να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως προσδοκούσαν να κάνουν οι αλλοδαποί που στοιβάχτηκαν στα συρματοπλέγματα που όρθωσαν η Πολωνία και η Λιθουανία, στα σύνορά τους με τη Λευκορωσία. Σύμφωνα με δηλώσεις τους, όλοι ήθελαν να μεταβούν στη Γερμανία.
Εδώ, όμως, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Όσοι επιλέγουν να περάσουν παράνομα στα ελεύθερα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας το κάνουν συνειδητά ότι θα μείνουν εκεί, ενώ είναι λογικό να εκτιμήσουμε ότι πολλοί εξ αυτών έχουν τον κοινό νου να αντιλαμβάνονται ότι παίζουν το παιχνίδι της Τουρκίας.
Ήδη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρέθεσε στοιχεία στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το θέμα και κατήγγειλε την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από την Τουρκία.
Μάλιστα, ο κ. Αναστασιάδης είπε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι, ενώ οι αιτούντες και οι λαβόντες άσυλο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν ξεπερνούν το 1% του πληθυσμού τους, στην Κυπριακή Δημοκρατία το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 4,4%.
Αν αναρωτιέστε ποια ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις καταγγελίες Αναστασιάδη για εργαλειοποίηση του θέματος από την Τουρκία, η απάντηση είναι η εξής:
Μετά τη Σύνοδο Κορυφής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε δύο αποφάσεις χρηματοδότησης, ύψους 560.000.000 ευρώ, για τη στήριξη της ποιοτικής εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και για τη μετανάστευση και την προστασία των συνόρων.
Το ποσό των 560.000.000 ευρώ αποτελεί μέρος των επιπλέον 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον Ιούνιο του 2021 για τη συνέχιση της βοήθειας της Ε.Ε. στους πρόσφυγες στην Τουρκία για την περίοδο 2021-2023.
Δηλαδή, αντί η Ε.Ε. να βοηθήσει οικονομικά και πολιτικά την Κυπριακή Δημοκρατία, καταγγέλλοντας και επιβάλλοντας κυρώσεις στην Τουρκία, που επιχειρεί να καταστρέψει ένα κράτος-μέλος της, επιβραβεύει την Τουρκία και οικονομικά και πολιτικά. Όσον αφορά τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Έλληνα των… Βρυξελλών Μαργαρίτη Σχοινά, αυτός, έμμεσα αλλά σαφώς, με δημόσια δήλωσή του θεωρεί ότι η Κύπρος δεν είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η απαράδεκτη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να καταγραφεί και να απασχολήσει Αθήνα και Λευκωσία.
Άλλη πολιτική ακολουθούν οι Βρυξέλλες απέναντι στη Λευκορωσία, προστατεύοντας την Πολωνία και τη Λευκορωσία, άλλη πολιτική ακολουθούν στο ίδιο ακριβώς θέμα απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα, οι οποίες μάλιστα αντιμετωπίζουν πολλαπλάσια απειλή από εκείνη της Πολωνίας και των Βαλτικών Χωρών.
Προβληματισμός
Αφού προβληματιστούμε όλοι μας για την «τέλεια παγίδα» που έστησε ο Ερντογάν στην Κύπρο, θα πρέπει να προβληματιστούν κυρίως οι κυβερνήσεις σε Λευκωσία και Αθήνα. Να επιστρατεύσουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τις ελληνικές κοινότητες και όλα τα μέσα άσκησης επιρροής που διαθέτουμε σε διεθνές επίπεδο, να επιστρατεύσουν επίσης τα υπουργεία Εξωτερικών και τις διπλωματικές μας αποστολές ανά την Ευρώπη για να αναδείξουμε το μέγεθος του προβλήματος και να καταδείξουμε τις εγκληματικές ευθύνες της Τουρκίας.
Είναι ζήτημα εθνικής επιβίωσης και οφείλουμε να ξεφύγουμε από την «τέλεια παγίδα» που μας έχουν στήσει η Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν.