Πόσο αθώα και πόσο αυθόρμητη ήταν άραγε η υπερσυγκέντρωση των Πακιστανών στην πλατεία Συντάγματος;
- Από τον Γιάννη Χ. Κουριαννίδη*
Αυτό θα ήταν σίγουρα ένα ερώτημα του οποίου τις πτυχές θα έπρεπε να διερευνήσει μία σοβαρή κυβέρνηση. Επειδή, όμως, σοβαρή κυβέρνηση είναι είδος εν ανεπαρκεία στην πατρίδα μας εδώ και πολλά χρόνια, ίσως θα πρέπει να αρκεστούμε στις δηλώσεις και στη συμπεριφορά κάποιων εκπροσώπων της, και οργάνων της Πολιτείας.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν ένας από αυτούς που γνωμοδότησαν περί της «αθωότητας» του συγκεκριμένου συμβάντος, λίγες μόλις ώρες μετά την τέλεσή του. «Συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια, έχω δει βίντεο του 2000» μας είπε. «Εξάλλου δεν κράτησε παραπάνω από μισή ώρα. Ηταν, όμως, απαράδεκτη η μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων» συμπλήρωσε!
Όσον αφορά το υπουργείο της λεγόμενης Προστασίας του Πολίτη, εντυπωσιάζει το δελτίο τύπου που εξέδωσε την 3η Ιανουαρίου, με τίτλο «Συγγνώμη και επιείκεια ζητούν από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο οι εκπρόσωποι της Πακιστανικής Κοινότητας»! Αν παραβλέψουμε την αναβάθμιση ενός πληθυσμού παρανόμως εισελθόντων στη χώρα μας και εκ των υστέρων νομιμοποιηθέντων ανθρώπων σε… κοινότητα (όρος με ιδιαιτέρως βαρύνουσα σημασία στο Διεθνές Δίκαιο!), προκαλεί θυμηδία η προσέγγιση του συμβάντος από το υπουργείο, που δείχνει να… πανηγυρίζει για την έκφραση «συγγνώμης», προκειμένου να κρύψει την ανεπάρκεια των κατασταλτικών μηχανισμών του.
Τέλος (;) η Ελληνική Αστυνομία μάς ενημερώνει ότι επέβαλε… 60 (εξήντα) πρόστιμα για μη χρήση μάσκας στην πλατεία από τις πρώτες βραδινές ώρες έως τις πρώτες πρωινές. Αν, δηλαδή, δεχθούμε τη δήλωση Γεωργιάδη ότι η συγκέντρωση ήταν μόλις μισής ώρας, τότε η μεγάλη πλειονότητα των 60 προστίμων κατά πάσαν πιθανότητα επιβλήθηκε σε μη Πακιστανούς!
Για να φύγουμε, όμως, από τα φαιδρά και να ξαναγυρίσουμε στο αρχικό μας ερώτημα, ίσως αυτή η επίδειξη ισχύος των Πακιστανών να μην είναι άσχετη με τη γενικότερη κινητικότητα που επιδεικνύουν το τελευταίο διάστημα στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, έχουν γίνει επανειλημμένα κινητοποιήσεις και πορείες, είτε θρησκευτικού χαρακτήρα είτε και εθνικού, όπως, λ.χ., η συγκέντρωση για το Κασμίρ, προ δύο μηνών, έξω από την πρεσβεία της Ινδίας, αλλά και η… μοτοπορεία δεκάδων αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης!
Με δεδομένη την πολύμορφη στενή σχέση Πακιστάν και Τουρκίας, δεν θα ήταν ίσως άστοχο αν αναρωτηθεί κανείς μήπως αυτές οι κινητοποιήσεις χρησιμεύουν και για την ανίχνευση των ανακλαστικών της ελληνικής Πολιτείας, του χρόνου και του τρόπου αντίδρασής της. Θα ήταν πράγματι ενδιαφέρουσα μία τέτοια διερεύνηση. Σίγουρα πολύ πιο ενδιαφέρουσα από έναν υπουργό που μας λέει ότι πήρε αμέσως τηλέφωνο και ζήτησε από την Αστυνομία να επιβάλει πρόστιμα στους παρανόμως συγκεντρωθέντες!
Αν όλα αυτά ακούγονται υπερβολικά, τότε ίσως θα πρέπει να θυμίσουμε ότι στην πατρίδα μας βρίσκονται σήμερα περίπου 700.000 νομιμοποιηθέντες αλλοδαποί (λαθρομετανάστες στη συντριπτική πλειονότητά τους) και μεταξύ αυτών ένας σημαντικός αριθμός Πακιστανών (17.000 περίπου ήταν επισήμως το 2018, αλλά είναι δεδομένο ότι, λόγω των ροών των τελευταίων ετών, αυτός ο αριθμός έχει κατά πολύ διογκωθεί). Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπ᾽ όψιν ότι γενικά οι Πακιστανοί είναι ιδιαιτέρως οργανωμένοι στις περιοχές που εγκαθίστανται (Ηνωμένο Βασίλειο, Βαρκελόνη, Γαλλία κ.α.).
Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση και τα ενεργούμενά της στον χώρο της ενημέρωσης να προσπαθούν να υποβαθμίσουν το γεγονός στο ότι «δεν φορούσαν μάσκες», και να αναζητούνται κορονοπάρτι σε… τουαλέτες νυχτερινών κέντρων (!) ή σε εγκαταλειμμένα εργοστάσια της περιφέρειας, χρήσιμο θα ήταν να ασχοληθεί σοβαρά με το παρασκήνιο αυτής της ιστορίας. Αλλιώς θα φαίνεται σαν να ερευνά αν ένας δολοφόνος είχε κάνει χρήση μετρητών ή κάρτας κατά την αγορά του φονικού όπλου του…
*Δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική» [email protected]