Εκατό χρόνια χωρίς τη Μικρά Ασία

Δίχως εθνική ενότητα, εθνική στρατηγική και σχέδιο το καλοκαίρι του 1922 επήλθε η κατάρρευση του μετώπου

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Το ελληνικό κράτος ιδρύθηκε με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Ανεξαρτησίας του Λονδίνου στις 3 Φεβρουαρίου του 1830 από τις τρεις μεγάλες δυνάμεις, ήτοι την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία. Το πρωτόκολλο αναγνώριζε την Ελλάδα ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος και καθόριζε τα χερσαία σύνορά του στη γραμμή που όριζαν οι ποταμοί Αχελώος και Σπερχειός.

  • Του
    Σάββα Καλεντερίδη

Η ίδρυση του ελληνικού κράτους αποτελούσε μια εξέλιξη τεράστιας σημασίας για τα δεδομένα της εποχής, αφού σήμαινε την απαρχή απώλειας εδαφών από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, μια κατάσταση που τελικά οδήγησε στη διάλυσή της. Όμως αυτή η κατάσταση ανέδειξε ένα τεράστιας σημασίας ζήτημα, αυτό της τύχης των ελληνικών πληθυσμών που κατοικούσαν σε περιοχές στις οποίες ζούσαν κατά παράδοση Έλληνες από αιώνες και χιλιετίες.

Τότε το νεόδμητο ελληνικό κράτος υιοθέτησε την πολιτική της απελευθέρωσης εδαφών, μια πολιτική που τελικά σχηματοποιήθηκε στο εθνικό δόγμα που ονομάστηκε «Μεγάλη Ιδέα». Είναι αλήθεια ότι η Μεγάλη Ιδέα λειτούργησε και ως κινητήριος δύναμη του έθνους, μέχρι τους Βαλκανικούς Πολέμους, οπότε η Ελλάδα έφτασε μέχρι τα σύνορα που έχει σήμερα, με εξαίρεση τη Θράκη και τα Δωδεκάνησα, που ενσωματώθηκαν αργότερα (1919, 1947-48 αντίστοιχα). Να σημειώσουμε ότι εκτός από τους θιασώτες της Μεγάλης Ιδέας υπήρχε και ένα ιδεολογικό ρεύμα στην Ελλάδα και στον Ελληνισμό, που ήταν υπέρ της παραμονής των Ελλήνων υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία, με στόχο την άλωσή της, κατά τα πρότυπα της άλωσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από το Βυζάντιο.

Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους ο κόσμος εισέρχεται στον «προθάλαμο» του Μεγάλου Πολέμου, αυτού που αργότερα ονομάστηκε Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Εκεί, όταν ο κόσμος άρχισε να χωρίζεται σε δύο μέτωπα, που αργότερα εξελίχθηκαν σε στρατόπεδα, η Ελλάδα εμφανίστηκε απροετοίμαστη να χαράξει εθνική στρατηγική και να επιλέξει το ένα από τα δύο στρατόπεδα ή να τηρήσει αυστηρή ουδετερότητα, αν το επέτρεπαν οι συνθήκες και αν αυτό ήταν δυνατόν. Όμως, προϋπόθεση για να χαραχθεί εθνική στρατηγική είναι η εθνική ενότητα, και σε επίπεδο πολιτών και σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων.

Με την ίδρυση του ελληνικού κράτους, παρότι αυτό ήταν υπό την προστασία των τριών μεγάλων δυνάμεων που υπέγραψαν το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, ο αγγλικός παράγοντας ήταν αυτός που ασκούσε τη μεγαλύτερη επιρροή στις δομές και την εξωτερική πολιτική του κράτους. Από την άλλη πλευρά, ο βασιλικός οίκος του Βασιλείου της Ελλάδος διατηρούσε ισχυρούς διαύλους επικοινωνίας με τον γερμανικό παράγοντα. Έτσι, όταν άρχισαν οι πιέσεις από την πλευρά της Τριπλής Συνεννόησης (Αντάντ) στην Ελλάδα να ταχθεί στο πλευρό της, παρουσιάστηκε ρήγμα μεταξύ της κυβέρνησης και του θρόνου.

Βενιζέλος

Από τη μία ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, με το κόμμα των Φιλελευθέρων, πίστευε πως η Ελλάδα θα έπρεπε να συμμαχήσει με τους Συμμάχους της Αντάντ, ενώ από την άλλη ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α’, παντρεμένος με την αδελφή του Γερμανού Κάιζερ, Σοφία της Πρωσίας, και το φιλομοναρχικό Κόμμα Εθνικοφρόνων του Δημητρίου Γούναρη ήταν υπέρ της «ευμενούς ουδετερότητας» προς την Αντάντ, κάτι που στην ουσία εξυπηρετούσε τις Κεντρικές Δυνάμεις.

Αυτή η σοβαρότατη διάσταση απόψεων σε κορυφαίο επίπεδο έφερε τον Εθνικό Διχασμό, που οδήγησε στη δημιουργία δύο κυβερνήσεων, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ένα ρήγμα που προχώρησε και δίχασε ακόμα και το στράτευμα αλλά και τον ελληνικό λαό. Αυτός ο διχασμός δεν επέτρεψε στην Ελλάδα να δει με «καθαρό μάτι» το ζήτημα που προέκυψε με την υπογραφή της Συνθήκης του Μούδρου, που υπογράφηκε πάνω σε ένα αγγλικό θωρηκτό τις 30 Οκτωβρίου 1918 και σήμαινε στην ουσία την παράδοση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις δυνάμεις της Αντάντ.

Εκεί προέκυψε το ζήτημα της προστασίας των Ελλήνων που κατοικούσαν στα εδάφη της καταρρέουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ήταν το κομβικό σημείο, στο οποίο η Ελλάδα θα έπρεπε ενωμένη να αξιολογήσει την κατάσταση που επικρατούσε στον γεωπολιτικό της περίγυρο και να χαράξει εθνική στρατηγική γι’ αυτό το σοβαρό ζήτημα, με δεδομένο ότι οι Ελληνες της καταρρέουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν περίπου οι μισοί από τον πληθυσμό της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας, με βάση την απογραφή του 1920, ήταν 5.536.375 άτομα, από τα οποία οι 500.000 ήταν Έλληνες των νομών της Ανατολικής Θράκης.

Εκεί η Ελλάδα δεν είχε ξεκάθαρη στρατηγική για την προστασία των ελληνικών πληθυσμών που κατοικούσαν στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αλλά ακόμα και μετά την απόφαση να προστατευθούν οι περί τη Σμύρνη ελληνικοί πληθυσμοί, μια απόφαση που άφηνε έκθετους σε πολλαπλούς θανάσιμους κινδύνους τους Έλληνες των άλλων περιοχών της Ανατολίας, η στρατηγική της Ελλάδας ήταν «κολοβή». Εκεί έγινε το στρατηγικό λάθος, αυτό που έκανε ο Ναπολέων το 1812 και αργότερα ο Χίτλερ, το 1941, εισβάλλοντας και οι δύο σε μια περιοχή όπου το πλεονέκτημα του στρατηγικού βάθους το είχε ο αντίπαλος.

Η επιλογή

Αν η Ελλάδα ήθελε να κερδίσει εδάφη και να προστατέψει μέρος του υπό οθωμανική κυριαρχία Ελληνισμού, έπρεπε να επιλέξει την απελευθέρωση της ανατολικής Θράκης, ενέργεια που θα της έδινε τη δυνατότητα να προστατέψει και τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης. Κάτι τέτοιο θα έδινε το πλεονέκτημα στην ελληνική πλευρά, αφού το στρατηγικό βάθος θα το είχαμε εμείς, ενώ οι δυνατότητες του Κεμάλ και των δυνάμεών του να ανακτήσουν τον έλεγχο της περιοχής αυτής θα ήταν ελάχιστες. Όμως αντ’ αυτού επιλέξαμε την απόβαση στη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία, όπου το πλεονέκτημα του στρατηγικού βάθους είχε η πλευρά του Κεμάλ και χωρίς να είναι ξεκάθαρος ο πολιτικός στόχος της ενέργειας αυτής. Δηλαδή, εκτός της προστασίας των ελληνικών πληθυσμών, δεν ήταν ξεκάθαρο τι ακριβώς ζητούσε ο Ελληνικός Στρατός στη Μικρά Ασία, μέχρι πού θα προήλαυνε, τι εδάφη θα καταλάμβανε και τι θα γινόταν με τους ελληνικούς πληθυσμούς εκτός των περιοχών που είχε καταλάβει ο Ελληνικός Στρατός.

Αυτό το στρατηγικό αδιέξοδο αναδείχτηκε με την αλλαγή στάσης του αγγλικού παράγοντα, που χρησιμοποίησε ως άλλοθι την άνοδο στην εξουσία των αντιπάλων του Ελευθέριου Βενιζέλου για να αφήσει μόνη και αβοήθητη την Ελλάδα στις αχανείς και αφιλόξενες στέπες της Ανατολίας. Και όπως ήταν μοιραίο, χωρίς εθνική ενότητα και χωρίς εθνική στρατηγική και σχέδιο, το καλοκαίρι του 1922 επήλθε η κατάρρευση του μετώπου, η τραγωδία του μικρασιατικού Ελληνισμού, με αποκορύφωμα την πυρπόληση της Σμύρνης, για να φτάσουμε στον Ξεριζωμό, που πήρε και τη σφραγίδα της ελληνικής κυβέρνησης, με την υπογραφή της Σύμβασης Περί ανταλλαγής των Ελληνικών και Τουρκικών Πληθυσμών, που υπογράφηκε στη Λωζάννη της Ελβετίας στις 30 Ιανουαρίου 1923, έξι μήνες προτού συνομολογηθεί η Συνθήκη της Λωζάννης.

Έτσι, τις αρχές του 1924, όταν ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή των πληθυσμών, η οποία, σημειωτέον, ήταν υποχρεωτική, η Μικρά Ασία και η Ανατολική Θράκη έμειναν πρώτη φορά εδώ και χιλιετίες χωρίς ελληνικούς πληθυσμούς.

Η μεγαλύτερη καταστροφή που υπέστη ο Ελληνισμός στην Ιστορία του

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταστροφή που υπέστη ο Ελληνισμός στη διάρκεια της Ιστορίας, κάτι που θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν είχε εξασφαλιστεί η εθνική ενότητα, που είναι προϋπόθεση για την ύπαρξη εθνικής στρατηγικής.

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την κατάρρευση του Μικρασιατικού Μετώπου και την καταστροφή της Σμύρνης. Να μην κάνουμε το λάθος που έγινε με την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Εθνεγερσίας του 1821. Να μην υποβαθμίσουμε το θέμα. Να αναδείξουμε τα λάθη, όσο οδυνηρή και να είναι αυτή η διαδικασία. Απλά να το κάνουμε με έναν τρόπο «θεραπευτικό», αφενός μεν για να γιατρέψουμε τις πληγές του εθνικού διχασμού και αφετέρου για να διδαχτούμε, γιατί και τώρα η Ελλάδα έχει ανάγκη από εθνική στρατηγική, που δυστυχώς δεν διαθέτει.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Εθνική Παίδων στα ημιτελικά του Eurobasket U16 – Νίκησε την Τουρκία 75-65

H Εθνική Παίδων μπάσκετ νίκησε την Τουρκία με 75-65 και πέρασε στα ημιτελικά του Eurobasket U16, το οποίο διεξάγεται...

More Articles Like This