Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ, δεν είναι δίκαιο αυτό που κάνετε.
- Από τον Μανώλη Κοττάκη
Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Εύβοιας απομακρύνατε από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας τον στενό σας συνεργάτη, υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά, επειδή έχασε τον έλεγχο στην αναζωπύρωση της Βαρυμπόμπης. Γνωρίζω καλά ότι θέλατε να τον απομακρύνετε από την κυβέρνηση παραγνωρίζοντας τη διετή αφοσίωσή του στη μάχη κατά της πανδημίας, αλλά κάποιος κοντά σας σάς απέτρεψε. Το μείζον για εσάς, πάντως, ήταν να χρεωθεί άλλος την ευθύνη, να μη φτάσει η πολιτική ζημιά στην αυλή σας. Αλλά έφτασε – τρεις μονάδες μείον.
Τώρα, με το φιάσκο της «Ελπίδας», διαβάζοντας τους ιστοτόπους που συνήθως απηχούν τις απόψεις σας, διακρίνω δύο νέους στόχους: τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, στον οποίο χρεώνονται κακοί χειρισμοί, και μια ιδιωτική εταιρία, την Αττική Οδό.
Αλλά τον κ. Στυλιανίδη υπουργό τον ορίσατε εσείς, και μάλιστα διαφημίζατε σε ιδιωτικές συζητήσεις την επιλογή σας. Πράγματι, ο Κύπριος αξιωματούχος είναι άριστο επιτελικό στέλεχος και με τις αποφάσεις που έχει λάβει αθόρυβα αυτούς τους μήνες έχει καλύψει πολλές τρύπες του κρατικού μηχανισμού.
Μία ημέρα, μάλιστα, πριν από την έλευση της κακοκαιρίας ενημέρωσε το Μέγαρο Μαξίμου ότι οι συμβάσεις που έχει υπογράψει το Ελληνικό Δημόσιο με την «Αττική Οδό» και τη «Νέα Οδό» (εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης) είναι εξαιρετικά χαλαρές ως προς τις υποχρεώσεις τους έναντι των χρηστών σε περίπτωση κακοκαιρίας. Και ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει την «υψηλή επιστασία» της εφαρμογής των μέτρων. Επειδή είμαστε φιλελεύθεροι, κ. πρωθυπουργέ, και βλέπουμε ως εφιαλτικό το σενάριο να γίνουμε σοσιαλιστές στα γεράματα, θέλαμε να ρωτήσουμε:
• Πού είναι το ελάχιστο κράτος, που θα μπορούσε να εγγυηθεί την υψηλή επιστασία εφαρμογής των μέτρων;
• Φταίει ο κ. Στυλιανίδης για το περιεχόμενο των συμβάσεων;
• Είναι δυνατόν μια φιλελεύθερη κυβέρνηση να επιρρίπτει όλες τις ευθύνες στον ιδιωτικό τομέα και να μην αναλαμβάνει καμιά δική της;
• Ο εξευτελισμός των πολιτών και το πλήγμα στην αξιοπρέπεια όλων εκείνων που κοιμήθηκαν στα πατώματα των ξενοδοχείων και του αεροδρομίου τιμολογούνται 2.000 ευρώ και καθαρίσαμε;
• Όλα χρήμα είναι σε αυτή τη ζωή;
Πέραν αυτών, όμως, υπάρχει και ένα γενικότερο ζήτημα: Ρίξατε τον κ. Στυλιανίδη, μόνο, στον λάκκο των λεόντων, και τώρα που προέκυψε πρόβλημα οι συνεργάτες σας τον καθιστούν εύκολο στόχο. Οι κυβερνήσεις, όμως, δεν είναι αυτόνομα δουκάτα, αλλά συλλογικά σχήματα.
Οι κυβερνήσεις του πατρός σας και του Κώστα Καραμανλή λειτουργούσαν με επταμελή κυβερνητική επιτροπή όλων των συναρμόδιων υπουργών που επέλυε τα προβλήματα.
Είναι δυνατόν να πλήττει η κακοκαιρία το λεκανοπέδιο και να απουσιάζει θεσμικά από τη διαχείρισή της ο υπουργός Εσωτερικών, που είναι σύνδεσμος με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, οι οποίοι, επιπλέον, στη συντριπτική πλειονότητά τους ανήκουν στη Ν.Δ.;
Στις κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη, τον οποίο τόσο θαυμάζετε, σε ανάλογες περιπτώσεις λειτουργούσε δεκαμελής υπουργική επιτροπή διαχείρισης κρίσεων υπό τον εκάστοτε υπουργό Εσωτερικών. Δεν γίνονταν όλα ιδανικά, αλλά δεν αφηνόταν ο αρμόδιος υπουργός «φτερό στον άνεμο», μόνος, να διαχειρίζεται μια κρίση. Το δικό σας μοντέλο, κ. πρόεδρε, το επιτελικό μοντέλο Γεραπετρίτη, φτάνει στα όριά του και προκαλεί ήδη ανυπολόγιστη πολιτική ζημιά στη Ν.Δ.
Η διαχείριση των πυρκαγιών, η διαχείριση του «Μπάλλου», η διαχείριση του φετινού και του περσινού χιονιά, σε συνδυασμό με τη μονιμότητα της κλιματικής κρίσης, δημιουργούν στους πολίτες την πεποίθηση ότι από αυτό το κράτος δεν έχουν να περιμένουν πολλά στα χρόνια που έρχονται.
Παλιά, μια φυσική καταστροφή, επειδή ήταν περιστασιακή, δεν είχε μόνιμες πολιτικές συνέπειες. Εφεξής, εάν δεν αλλάξει το μοντέλο, μια φυσική καταστροφή θα προκαλεί πολλές πολιτικές καταστροφές.