Κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Ανάπτυξης το σχέδιο Νόμου “Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη” και αναμένεται να συζητηθεί στην ολομέλεια την Τετάρτη, με πιθανότερη ημερομηνία ψήφισης την Πέμπτη.
- Του Μπάμπη Παπασπύρου*
Παράλληλα κατατέθηκαν και πέντε τροπολογίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τελευταία τροπολογία 1205/120 21.1.2022
Ιδία συμμετοχή φορέων επενδυτικών σχεδίων με μορφή ατομικών επιχειρήσεων
* Δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με εξωτερικούς χρηματοοικονομικούς, νομικούς, επιστημονικούς ή τεχνικούς συμβούλους για την υλοποίηση της ανάπτυξης της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε.»
* Παράταση προθεσμίας τεχνικής ανασυγκρότησης των ναυπηγοεπισκευαστικών δραστηριοτήτων * Θεώρηση αδειών τεχνικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων
*Ρυθμίσεις Θεμάτων Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας
* Δωρεές Ελλήνων εγκατεστημένων στην αλλοδαπή
Ας δούμε το επίμαχο άρθρο που αφορά στην ΕΑΒ
Άρθρο 2
Δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με εξωτερικούς χρηματοοικονομικούς, νομικούς, επιστημονικούς ή τεχνικούς συμβούλους για την υλοποίηση της ανάπτυξης της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε.»
1. Κατ’ εφαρμογή του π.δ. 92/2020 (Α’217), με το οποίο ανατίθεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η αρμοδιότητα συντονισμού των ενεργειών για την ανάπτυξη της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε.» (Ε.Α.Β. Α.Ε.) και των σχετικών επενδυτικών συμφωνιών, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δύναται, για την υποστήριξη της αναπτυξιακής στρατηγικής της Ε.Α.Β., να συνάπτει, είτε απευθείας, είτε κατόπιν δημοσίευσης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και αξιολόγησης των υποβληθεισών προσφορών, συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ή έργου με χρηματοοικονομικούς, νομικούς, επιστημονικούς ή τεχνικούς συμβούλους, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον ν. 4412/2016 (Α’ 147).
2. Ο ανάδοχος της σύμβασης της παρ. 1 δικαιούται να έχει άμεση πρόσβαση, προς τον σκοπό χρήσεως και λήψεως αντιγράφων των αναγκαίων οικονομικών, λογιστικών, νομικών και λοιπών στοιχείων της επιχείρησης, όπως αυτά υποδεικνύονται από εξουσιοδοτημένο για τον σκοπό αυτό όργανο της εταιρείας.
Υ.Γ
Απλά για την ιστορία σας θυμίζουμε ότι:
- Η ΕΑΒ είναι ανώνυμη εταιρεία (Α.Ε), στα χαρτιά βέβαια..
- Η ΕΑΒ υπάγεται στο ΥΠΟΙΚ, με το ΥΠΑΝ αρμόδιο για την ανάπτυξή της…
- κύριος πελάτης είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις
Οι σύμβουλοι σύμφωνα με την πιο πάνω τροπολογία, θα έχουν σαν έργο την υποστήριξη της αναπτυξιακής στρατηγικής της Ε.Α.Β…
Και γιατί αυτούς τους διαγωνισμούς συμβούλων να μην τους κάνει η ίδια η ΕΑΒ και θα πρέπει να τους επωμισθεί το ΥΠΑΝ;
Γιατί λίγες ημέρες πριν, αποφασίσθηκε από τον μεγαλομέτοχο (ΥΠΟΙΚ) σε Γενική συνέλευση η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με συμψηφισμό ζημιών παρελθουσών χρήσεων, με αποτέλεσμα το μετοχικό κεφάλαιο από από 1.2 δισ. ευρώ να συρρικνωθεί στα 240 εκατ. ευρώ;
Μήπως όλα αυτά μας δείχνουν ότι στρώνεται το χαλί να “πάρει” κάποιος την ΕΑΒ “κοψοχρονιάς”, με κουτσουρεμένο μετοχικό κεφάλαιο και καθαρή;
*Ταξίαρχος εν αποστρατεία Πολεμικής Αεροπορίας & πρώην Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας