Σε μια στιγμή που τονίζεται σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία από τα πιο υψηλά πολιτικά χείλη της χώρας μας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, επισκέφθηκε την περιοχή μας η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ. Επισκέφθηκε πρώτα την Τουρκία, στη συνέχεια ήλθε στην Ελλάδα και τερμάτισε την επίσκεψή της στη μαρτυρική Κύπρο.
- Από τον Σάββα Καλεντερίδη
Όσον αφορά την επίσκεψη στην Τουρκία, η κυρία Νούλαντ διέψευσε εκείνους στην Ελλάδα που αφελώς περίμεναν ότι οι ΗΠΑ θα τιμωρήσουν την Τουρκία για τη στάση που τηρεί έναντι της Ρωσίας, αφού όχι μόνο δεν έχει επιβάλει κυρώσεις, όχι μόνο δεν έχει κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη, αλλά έχει καλέσει επισήμως, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου, τους Ρώσους ολιγάρχες να εμπιστευτούν στην Τουρκία τα λεφτά τους, τα σκάφη τους, αλλά και τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους.
Η κυρία Νούλαντ εξύμνησε τη σημασία που έχει η Τουρκία για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, ζητώντας περίπου παρακλητικά «ακόμη και αν η Τουρκία δεν συμμετέχει στις κυρώσεις, δεν θα πρέπει να επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το έδαφός της για να αποφύγει τις κυρώσεις», γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η Τουρκία, η οποία ζει τον αυτοκρατορικό της οίστρο, δεν πρόκειται να υπακούσει σε καμία παραίνεση. Δεν μιλάμε για εντολή, όπως γίνεται σε άλλες χώρες, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που αντίκειται στα εθνικά νεοαυτοκρατορικά συμφέροντά της.
Όμως, αντί για τιμωρητικά μέτρα, ακούσαμε την κυρία Νούλαντ να προσφέρει στο «πιάτο» στην Τουρκία το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου που δεν της ανήκει, υπονοώντας ότι θα κατασκευαστεί αγωγός μέσω Τουρκίας, σε συνεργασία με το Ισραήλ.
Ο «φερετζές» αυτού του θερμού ενδιαφέροντος της κυρίας Νούλαντ είναι η απεξάρτηση της Τουρκίας από το φυσικό αέριο. Λες και δεν γνωρίζει η Αμερικανίδα πολιτικός ότι η Τουρκία, αν και δέχτηκε ασφυκτικές πιέσεις από τις ΗΠΑ όταν αποφάσισε να κατασκευάσει τους αγωγούς Blue Stream Turkish Stream, δεν υποχώρησε και οι αγωγοί λειτουργούν και το πιο πιθανό είναι να συνεχίσουν να λειτουργούν, παρά τις παραινέσεις.
Η κυρία Νούλαντ, ευρισκόμενη στην Τουρκία, αφού είπε ότι θα χρειαστεί να γίνουν νέες ανακαλύψεις αερίου και νέοι αγωγοί στην ανατολική Μεσόγειο, τόνισε: «Είμαστε βέβαιοι ότι είναι προς το συμφέρον μας να έχουμε ισχυρές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, τόσο εμπορικές όσο και ενεργειακές». Μάλιστα, στη συνέντευξή της στην εφημερίδα «Χουριέτ» είπε κάτι που αφορά την Κύπρο και την Ελλάδα: «Ενα από τα ζητήματα που έφερε ενώπιόν μας αυτός ο πόλεμος είναι ότι πολλές χώρες που εισάγουν μεγάλες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου πρέπει να διαφοροποιήσουν τους πόρους τους και να το κάνουν γρήγορα. Δηλαδή, υπάρχουν πολλές διαφορετικές ευκαιρίες στην ανατολική Μεσόγειο, μερικές από τις οποίες θα αφορούν τους άμεσους γείτονές σας, θα χρειαστεί να γίνουν νέες ανακαλύψεις αερίου και νέοι αγωγοί. Θέλουμε να εργαστούμε σε αυτά τα ζητήματα και να βοηθήσουμε την Τουρκία να διαφοροποιήσει τους πόρους της, ειδικά έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου».
Μάλιστα, αντί να τιμωρηθεί η Τουρκία, που δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, θα επιβραβευτεί και θα βοηθηθεί με έναν αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο που θα εξορύσσεται από την ανατολική Μεσόγειο. Όσον αφορά τον διαμεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας, η κυρία Νούλαντ, μεταξύ άλλων, είπε: «Οι προσπάθειες του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να φιλοξενήσει τις συνομιλίες είναι θετικές. Γενικά, οι ειρηνευτικές συνομιλίες διεξάγονται μετά την επίτευξη εκεχειρίας. Ωστόσο, η απροθυμία της Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός ενισχύει την πιθανότητα να μην υπάρξει αποτέλεσμα και λύση. Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι τα μέρη έρχονται στο τραπέζι και ανακοινώνουν σε ποια θέματα μπορούν να συμφωνήσουν και σε ποια όχι. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη απόσταση στις απόψεις των πλευρών αυτή τη στιγμή. Αυτό που όλοι θέλουμε να δούμε τώρα -και η Τουρκία το εύχεται έντονα- είναι η κατάπαυση του πυρός».
Όσον αφορά τις κυρώσεις, η κυρία Νούλαντ έδειξε ιδιαίτερη κατανόηση στην Τουρκία, αφού στη συνάντησή της με τον κ. Καλίν, μεταξύ άλλων, είπε: «Ακόμα κι αν δεν μπορεί να συμμετάσχει στις κυρώσεις, νομίζω ότι είναι πολύ πιο σημαντικό για την Τουρκία να είναι πολύ προσεκτική για να μη μετατραπεί σε μια δεξαμενή βρόμικου χρήματος των ολιγαρχών, επιτρέποντάς τους να χρησιμοποιήσουν το έδαφός της για να αποφύγουν τις κυρώσεις. Βλέπω μια κατανόηση από την κυβέρνηση σχετικά με αυτούς τους κινδύνους». Το κερασάκι στην τούρτα η κυρία Νούλαντ το έθεσε όταν αποκάλεσε την Τουρκία «δημοκρατία», με τον π. πρόεδρο ενός κόμματος που έλαβε έξι εκατομμύρια ψήφους στη φυλακή, δεκάδες βουλευτές και δημάρχους του ίδιου κόμματος στη φυλακή, δεκάδες δημοσιογράφους στη φυλακή, δεκάδες χιλιάδες αντιφρονούντες στη φυλακή, με στρατό κατοχής στο Β. Ιράκ, στη Συρία και φυσικά την Κύπρο.
Αναφερόμενη στην ίδρυση στρατηγικού μηχανισμού μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, η Αμερικανίδα αξιωματούχος είπε: «Το καλύτερο χαρακτηριστικό αυτού του νέου μηχανισμού είναι ότι παρέχει τη δυνατότητα συζήτησης όλων των θεμάτων σε μια ενιαία μορφή. Μπορούμε να μιλήσουμε για διμερείς σχέσεις, είτε πρόκειται για θέματα εμπορίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνίας των πολιτών. Μπορούμε επίσης να μιλήσουμε για περιφερειακά ζητήματα, όπως το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τη Συρία και την Ουκρανία. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι δημοκρατίες ενεργούν από κοινού, όπως οι αυταρχικές κυβερνήσεις ενεργούν από κοινού, μπορούμε επίσης να αντιμετωπίσουμε παγκόσμια ζητήματα με αυτή τη μορφή».
Η κυρία Νούλαντ προανήγγειλε αυτό που είδαμε να γίνεται με την επιστολή του αμερικανικού ΥΠΕΞ στο Κογκρέσο, με την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητεί την πώληση εξελιγμένων F-16 στην Τουρκία. Η προαναγγελία έγινε ως εξής: «Είναι σε γνώση μας οι αναφορές για ανήθικη χρήση ρωσικών όπλων. Είμαι αισιόδοξη ότι θα συνεργαστούμε για αυτό το ζήτημα (S-400). Ξέρετε, η Τουρκία έχει επίσης επιθυμία να αγοράσει F-16 και μιλάμε και γι’ αυτό. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για θέματα ασφάλειας από όλες τις πλευρές».
Τα καλύτερα σε ό,τι μας αφορά η κυρία Νούλαντ τα άφησε στο τέλος. Γι’ αυτά, όμως, θα μιλήσουμε στο επόμενο άρθρο μας.
Μέχρι τότε, μείνετε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, όπως το 1955, οπότε εξοντώθηκε ο Ελληνισμός της Πόλης με χρηματοδότηση των ΗΠΑ, όπως το 1964, οπότε η Τουρκία απέλασε τους Ελληνες υπηκόους από την Πόλη, παραβιάζοντας τις συμφωνίες ελληνοτουρκικής φιλίας, όπως έγινε το 1974, όταν η σωστή πλευρά της Ιστορίας έβαλε τον Αττίλα στην Κύπρο, όπου παραμένει μέχρι σήμερα, χωρίς να απαιτεί κανείς την επιβολή των ίδιων μέτρων που επιβάλλονται στον Ρώσο εισβολέα και στον Τούρκο εισβολέα.
Μένουμε σταθερά προσδεδεμένοι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, μέχρι την επόμενη ανατάραξη στην Αν. Μεσόγειο, στην Κύπρο και στο Αιγαίο.