Γαλλία: Η κατάρρευση της κεντροδεξιάς ουτοπίας και η δικαίωση των Λεπέν

Must Read

Η συμμετοχή ενός δεύτερου ισχυρού υποψηφίου στο χώρο της ριζοσπαστικής και πατριωτικής δεξιάς απεδείχθη ένα εξαιρετικά επικίνδυνο ρίσκο, το οποίο θα μπορούσε να στοιχίσει στη Μαρίν Λεπέν το εισιτήριο για το δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών του 2022.

Του Παναγιώτη Δούμα*

Μακρόν και Μελανσόν συγκέντρωσαν στο Παρίσι το 65% των ψήφων με τρίτο και καταϊδρωμένο τον Ερίκ Ζεμούρ, που πέτυχε ένα 8%. Η Μαρίν Λεπέν βρέθηκε στην έκτη θέση με μόλις 5,54%. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς, ότι μέχρι να ενσωματωθούν στο εκλογικό αποτέλεσμα οι ψήφοι της γαλλικής πρωτευούσης στα γραφεία του Εθνικού Συναγερμού τα «εγκεφαλικά» έδιναν κι έπαιρναν.

Άξιζε το ρίσκο που ασυναίσθητα (;) πάρθηκε με τη συμμετοχή του Ζεμούρ στις προεδρικές εκλογές. Μένει να δούμε, εάν θα καταφέρουν από κοινού να συσπειρώσουν ακόμη περισσότερους Γάλλους μέσα από ένα ενιαίο πια εγχείρημα.

Συμπερασματικά, η διεισδυτικότητα του Ζεμούρ στα αστικά στρώματα ήταν πολύ μεγαλύτερη αυτής της Λεπέν, παρά τον εξαιρετικά ριζοσπαστικό λόγο του. Αυτό μπορεί κανείς να το αποδώσει σε δύο παράγοντες. Αφενός στη φθορά της Λεπέν και τα «πήγαινε-έλα» στην ατζέντα της εις ό,τι αφορά την οικονομική και ευρωπαϊκή της ατζέντα και αφετέρου στον βαθιά ριζωμένο αντιλεπενισμό των Παρισίων, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στα αντισημιτικά ξεσπάσματα που κατά καιρούς είχε – ή τουλάχιστον του αποδόθηκαν – ο πατέρας και προκάτοχος της προέδρου του Εθνικού Συναγερμού. Τι κι αν άλλαξε όνομα στο κόμμα, έχοντας πρώτα διαγράψει τον ίδιο τον Ζαν Μαρί Λεπέν από αυτό; Η εβραϊκή κοινότητα στο Παρίσι αριθμεί περί τις 277.000 Εβραίους, οι οποίοι στην αναζήτηση πολιτικής εκπροσώπησης, αν η έντονη σύγκρουσή τους με τους μουσουλμάνους είχε προτεραιότητα στις επιλογές τους, είχαν τον ιουδαϊκού θρησκεύματος Ερίκ Ζεμούρ.

Πρέπει λοιπόν να θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο το γεγονός ότι από τους 80.000 που ψήφισαν Ζεμούρ στο Παρίσι, ένα μεγάλο κομμάτι αποτελείτο από ομοθρήσκους του. Παρ’ ολίγον δε να προκαλέσει με αυτόν τον τρόπο ανεπανόρθωτη ζημιά στο εγχείρημα της Λεπέν και να την στείλει σπίτι της μια ώρα αρχύτερα.

Εφόσον αυτό δε συνέβη, η Μαρίν Λεπέν θα έχει δύο εβδομάδες καιρό να καλύψει ένα 4% που τη χωρίζει με βάση της πρώτες δημοσκοπήσεις από την Προεδρία της Γαλλίας (POLITICO 11/4).

Όποιο και να είναι ωστόσο το αποτέλεσμα η επόμενη ημέρα επιφυλάσσει για τη Γαλλία μία απόλυτη αναδιαμόρφωση του χάρτη της Δεξιάς. Η αποτυχία της Βαλερί Πεκρές, υποψηφίας των πάλαι ποτέ πανίσχυρων Ρεπουμπλικανών του Σαρκοζί και παλαιότερα του Σιράκ, με ένα απογοητευτικό 4,8% – ακόμη και στην περιφέρειά της, το Ιλ ντε Φρανς, δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το 7% – αποτελεί πιθανότατα το κύκνειο άσμα του «κεντροδεξιού» αφηγήματος, που, όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες συνέκλινε ασφυκτικά προς το «ακραίο κέντρο» και κατά συνέπεια την κεντροαριστερά του Μακρόν, εκμηδενίζοντας κάθε λόγο υπάρξεως. Αποκορύφωμα αυτού ήταν η στήριξη που η Πεκρές ανακοίνωσε ανενδοίαστα, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στον Εμανουέλ Μακρόν.

Την ψήφο της ψάχνει να βρει η Βαλερί Πεκρές, υποψήφια των πάλαι ποτέ ισχυρών Ρεπουμπλικανών του Σαρκοζί και του Σιράκ. Δίνοντας από μόνη της τη χαριστική βολή στη γαλλική κεντροδεξιά, δήλωσε στήριξη στο Μακρόν.

Η Γαλλία σηματοδοτεί το ζοφερό μέλλον – αν όχι το θάνατοτων συστημικών κεντροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης, τα οποία αποξενώνονται όλο και περισσότερο από τη βάση τους, προσφέροντας άπλετο πολιτικό χώρο σε μια ταυτοτική ριζοσπαστική δεξιά, που καλείται να πολεμήσει τις ανισότητες και το αίσθημα ανελευθερίας που γεννά ο ακρο-κεντρώος ελιτισμός και να επιβάλει μία νέα τάξη στα ευρωπαϊκά κράτη με εθνικό πρόσημο.

Το στοίχημα για την Μαρίν Λεπέν θα είναι να προσελκύσει μέρος τουλάχιστον αυτής της αποξενωμένης βάσεως, αλλά και τους ψηφοφόρους της αριστεράς. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τείνει να το πετύχει, καθώς από τους ψηφοφόρους της Πεκρές δείχνει να κερδίζει ένα 27%, ενώ από το Μελανσόν δύναται να λάβει μέχρι και το 31% (ELABE για το BFMTV). Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι μετρήσεις που την τοποθετούν με ένα 47,5% στα όρια του στατιστικού λάθους.

Η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν και εγγονή του Ζαν Μαρί Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν είναι το πρόσωπο της επόμενης ημέρας της γαλλικής ριζοσπαστικής – πατριωτικής δεξιάς.

Ακόμη και αν η Μαρίν Λεπέν χάσει τις εκλογές, η αμεσότητα με την οποία έλαβε την στήριξη των ανταγωνιστών της στο χώρο της ριζοσπαστικής δεξιάς, Ζεμούρ και Ενιάν, μαρτυρά τη διάθεση για τη διαμόρφωση μίας νέας ευρύτερης συμμαχίας. Η ελκυστική παρουσία της συνεπώνυμης ανιψιάς της, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, η οποία αν και αποχωρήσασα από τον Εθνικό Συναγερμό την στηρίζει αναφανδόν, αλλά και το ιδεολογικό υπόβαθρο της τελευταίας, προβάλλουν ως ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον.

Στους εγχώριους τιμητές της δημοκρατίας του αχρώμου, αόσμου αλλά και επικινδύνου ακραίου κέντρου που θα σπεύσουν να μιλήσουν για νεποτισμό την απάντηση δίνει ο λαός με τις σοφές ρήσεις του: «Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί»!

* Ο Παναγιώτης Δούμας είναι υπεύθυνος διεθνών σχέσεων
του Δικτύου Ελλήνων Συντηρητικών

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More Articles Like This