Σε αυτές τις γαλλικές εκλογές, ο πατριωτικός λόγος της Λεπέν φαίνεται να άγγιξε τελικά αρκετό κόσμο, με αποτέλεσμα να αισθανθεί ο Μακρόν την ανάσα της στον σβέρκο του. Από τα δημοσιεύματα πριν και μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών φαίνεται ότι το σύστημα δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι θα εκλεγεί ο αγαπημένος των ελίτ.
Από τη Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου*
Οι Γάλλοι έχουν αγανακτήσει με την οικονομική του πολιτική, με τα μέτρα που πήρε για τον κορονοϊό, αν και σαφώς ελαφρύτερα από τα δικά μας, με το χαϊδολόγημα σε λαθρομετανάστες.
Ο Μακρόν προτείνει έναν πολιτικό λόγο εκτός τόπου και χρόνου, διαφημίζοντας ανεμογεννήτριες και ηλεκτρικά αυτοκίνητα για όλους, λες και τους Γάλλους αυτά τους απασχολούσαν. Την ίδια στιγμή, μιλά για σύνταξη στα 65, κάτι που τελικά αναγκάστηκε να αποσύρει, μήπως και πάρει καμιά ψήφο. Μιλά για Ευρώπη και δημοκρατία, όπως όλοι αυτοί που αποφασίζουν κατά των λαών της Ευρώπης μέσα από διαδικασίες και όργανα που μόνο δημοκρατικά δεν τα λες. Όσοι είναι κατά των λαών της Ευρώπης και καταστρέφουν τον πολιτισμό της και τις χώρες βαφτίστηκαν Ευρωπαίοι δημοκράτες.
Όσοι πάλι ενδιαφέρονται για τα έθνη τους και κοιτούν το καλό της κοινωνίας είναι ακροδεξιοί, φασίστες, συντηρητικοί. Η διάλυση των ευρωπαϊκών εθνών και των πολιτισμών τους είναι κάποιο είδος προοδευτικότητας που αδυνατούμε να καταλάβουμε όλοι εμείς που αγαπάμε την πατρίδα μας και την ήπειρο αυτή, η οποία φώτισε όλον τον κόσμο με τα πνευματικά της επιτεύγματα. Είναι πρόοδος ο εκβαρβαρισμός της κοινωνίας. Είναι πρόοδος η διάλυση των αξιών μέσα στα δηλητηριώδη προτάγματα της νεοταξίτικης ατζέντας. Είναι πρόοδος η φτωχοποίηση της κοινωνίας με τις «ευρωπαϊκές» πολιτικές των απάτριδων συμφερόντων.
Και, φυσικά, είναι ακροδεξιό να μην έχεις νεοταξίτικη ατζέντα. Απέναντι στις ελιτίστικες φανφάρες του Μακρόν, η Λεπέν έχει πει ότι θα καταργήσει την ιθαγένεια που ανακτάται με το δίκαιο του εδάφους (και πολύ καλά θα κάνει), θα μειώσει τον ΦΠΑ στην ενέργεια (ακούει κανείς εδώ;), θα απελάσει αλλοδαπούς εγκληματίες και παραβατικούς, τα επιδόματα θα δίνονται μόνο σε όσους ξένους δουλεύουν επί 5ετία με πλήρες ωράριο. Επίσης, προτείνει δημοψήφισμα για τη μετανάστευση, θα νομοθετήσει η αίτηση ασύλου να κατατίθεται μόνο σε πρεσβείες και προξενεία της Γαλλίας στο εξωτερικό, και θα απαγορεύσει τη νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών. «Ο λαός πρώτα, όχι η παγκοσμιοποίηση» λέει η Λεπέν, όταν ο Μακρόν λέει ουσιαστικά το ακριβώς ανάποδο. Αν και οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν νικητή, κανείς δεν γνωρίζει ακόμη πώς θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι του αριστερού Μελανσόν, που άγγιξε το 22%. Συγκέντρωσε ψήφους και από τα Κίτρινα Γιλέκα και από ανθρώπους που ήταν κατά των μέτρων του κορονοϊού. Αυτοί θα ψηφίσουν Μακρόν; Δεν νομίζω.
*Διδάκτωρ Διδακτολογίας Γλωσσών και Πολιτισμών Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle