Το διασημότερο δημόσιο σχολείο της Θεσσαλονίκης είναι αναμφισβήτητα το ιστορικό 5ο Γυμνάσιο, πρώην Αρρένων, το οποίο στεγαζόταν στο νεοκλασικό κτίριο που σήμερα φιλοξενεί το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας.
- Από τον Γιάννη Χ. Κουριαννίδη*
Το σχολείο είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη λόγω του υψηλού επιπέδου του εκπαιδευτικού προσωπικού του, που είχε ως αποτέλεσμα και τις πολλές επιτυχίες των μαθητών του στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Το να κατέχει κάποιος απολυτήριο του 5ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης αποτελούσε από μόνο του μεγάλο προσόν. Είναι χαρακτηριστικά τα στιχάκια που είχαν σκαρώσει οι μαθήτριες του παρακείμενου 2ου Γυμνασίου Θηλέων εκείνη την εποχή: «Τα κορίτσια του 2ου κάνανε αναφορά/ εις τον πρίγκιπα τον Παύλο και ζητούνε παντρειά/ και ο πρίγκιπας τους λέει, κάνετε υπομονή/ έως ότου μεγαλώσουνε του 5ου οι γαμπροί»!
Μεταξύ των αποφοίτων του και γνωστά ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου, όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Μανώλης Φάμελλος, ο Αλκης Στέας, πολιτικοί όπως ο Σωτήρης Κούβελας και ο Σπύρος Βούγιας, ο διεθνούς φήμης Ελληνας φυσικός Δημοσθένης Καζάνας κ.ά.
Προκαλεί, λοιπόν, θλίψη η κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι μαθητές και καθηγητές του σχολείου, το οποίο είχε μεταστεγαστεί στο δικό του κτίριο επί της οδού Κριεζώτου ήδη από το 1939. Αφού λειτούργησε εκεί για πολλά χρόνια, ήδη από τον Νοέμβριο του 2013 στεγάζεται «προσωρινά» σε ένα… λυόμενο στην παραλία της Θεσσαλονίκης, κοντά στο Μέγαρο Μουσικής. Είναι κάτι που δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με την ιστορία του φημισμένου αυτού σχολείου.
Η αποκατάσταση του κτιρίου της Κριεζώτου λόγω προβλημάτων στατικότητας μετρά ήδη τρία χρόνια και πρόσφατα πήρε παράταση για άλλα δύο, ακολουθώντας δυστυχώς τους ρυθμούς υλοποίησης των περισσοτέρων έργων στην πατρίδα μας.
Το τραγικότερο είναι ότι οι μαθητές της Γ´ Λυκείου αναγκάζονται να κάνουν μάθημα στο γραφείο των καθηγητών, το οποίο φυσικά είναι λυόμενο και αυτό, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι το σχολείο διαθέτει μόνο δύο κατάλληλες προς χρήση τουαλέτες!
Εδώ και καιρό, γονείς, καθηγητές και μαθητές ζητούν να μπουν δύο ακόμη λυόμενα, τύπου «ΚΙΒΟ», για τις εκπαιδευτικές ανάγκες της Γ´ Λυκείου για τα μαθήματα Κατεύθυνσης. Υπάρχει χώρος στην αυλή, αλλά αυτό είναι κάτι που κολλά στη γραφειοκρατία, αφού ο αύλειος χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως χώρος πρασίνου, παρόλο που σήμερα έχει τσιμέντο! Προφανώς και ο χώρος αυτός θα πρέπει να γίνει κάποια στιγμή πρασίνου, όταν δηλαδή ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Κριεζώτου και επιστρέψει εκεί το σχολείο.
Ως τότε, όμως, είναι παράλογο να μην μπορούν να εγκατασταθούν δύο «ΚΙΒΟ» στον αύλειο χώρο, τη στιγμή μάλιστα που είναι επιτακτική ανάγκη για κάτι τέτοιο.
Τα «ΚΙΒΟ» θα μπορούσαν να είναι από αυτά της προσχολικής εκπαίδευσης, που η διοίκηση Ζέρβα είχε παραγγείλει και τελικά μερικά περίσσεψαν λόγω του ότι οι ανάγκες για τα νήπια αποδείχτηκαν λιγότερες. Είναι σίγουρα μια λύση, αφού μάλιστα καθένα από αυτά περιέχει και τουαλέτες που χρειάζονται στο σχολείο.
Η γραφειοκρατία του προσωρινού αποχαρακτηρισμού του χώρου για την τοποθέτησή τους είναι κάτι που μπορεί να ξεπεραστεί εύκολα με τις κατάλληλες παρεμβάσεις του δήμου στο υπουργείο Παιδείας. Οποιοι νόμοι, εφόσον δεν είναι αντισυνταγματικοί, πρέπει να προσαρμόζονται στις ανάγκες των πολιτών, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν μιλάμε για τις εκπαιδευτικές ανάγκες και τη μόρφωση περίπου 200 μαθητών.
Δεν φταίνε ο πολίτες για την ανικανότητα της κεντρικής διοίκησης που δεν μπορεί να κάνει μια άμεση προσωρινή τροποποίηση, έναν προσωρινό αποχαρακτηρισμό, ώστε να κάνουν μάθημα τα παιδιά σε καλύτερες συνθήκες. Επιτέλους, ας τη θέσουμε προ των ευθυνών της!
*Δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική», info@thess-el-poli.gr