Μεγάλο ενθουσιασμό σκόρπισε στα πλήθη η ομιλία του κ. Μητσοτάκη. Ρίγη συγκίνησης για την εμφάνισή του μπροστά στα πλήθη που χειροκροτούσαν κάθε λέξη του.
Από τη Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου*
Γέμισαν τα κοινωνικά δίκτυα εγκώμια, σημαίες, συγχαρητήρια. Σε σημείο που αναρωτιόμουν αν τελικά κάποιος από όλους αυτούς είχε ακούσει ολόκληρη την ομιλία. Η αλήθεια είναι ότι η σκηνική παρουσία ήταν άψογη. Ευγενής, σεμνός, κύριος. Μέχρι που άνοιξε το στόμα του. Τι ακούσανε τα αυτάκια μας;
Αφού είχαμε μια σωστή σε γενικές γραμμές αναφορά στα επιτεύγματα της αρχαίας Ελλάδας, κάπως του ήρθε ότι η Μαριούπολη του θύμιζε την Έξοδο του Μεσολογγίου. «Τι Λωζάνη, τι Κοζάνη» ο συνειρμός. Στη μεν Μαριούπολη το γνωστό ναζιστικό Τάγμα Αζόφ, που ήταν πάνοπλο, παραδόθηκε ύστερα από 83 ημέρες. Το δε Μεσολόγγι, που ήταν ένα χωριό με αμάχους κατά κύριο λόγο, πολιορκήθηκε για έναν χρόνο περίπου και έφτασε στον λιμό. Συγκλονίζουν οι περιγραφές για τη ζωή μέσα στο πολιορκημένο Μεσολόγγι. Οι Μεσολογγίτες δεν παραδόθηκαν, όπως οι Αζοφίτες, αλλά έκαναν ηρωική έξοδο, παίρνοντας μαζί τους στον θάνατο Τούρκους πολιορκητές. Το λες και ύβρι αυτό που είπε.
Μας μίλησε επίσης πολλάκις για τη δημοκρατία, αλλά δεν άντεξε τα πολλά περί δημοκρατίας και δήλωσε ότι κάπως πρέπει να ελέγξουμε τα κοινωνικά δίκτυα που διαδίδουν ψεύδη.
Τα κοινωνικά δίκτυα, που έχουν τη θέση της Αρχαίας Αγοράς και του ρωμαϊκού forum, όπου εκεί πραγματικά ο λαός συνδιαλέγεται ελεύθερα, ενοχλούν τον κ. Μητσοτάκη, γιατί προφανώς δεν συμφωνούν μαζί του. Τόσα έχει καταλάβει ο κ. Μητσοτάκης από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και τη δημοκρατία, της οποίας πυλώνας ήταν η Αγορά, που θέλει να την καταργήσει. Ωραία αυτά τα περί δημοκρατίας στη θεωρία τελικά, να τα λένε στο πόπολο το σανοφάγο, να νομίζει ότι, αφού μιλάνε για δημοκρατία, είναι και δημοκρατικοί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα πιστεύουν κιόλας.
Εκεί που απέδειξε ότι αδυνατεί να κατανοήσει τη σημασία του ελληνικού πολιτισμού και του Ελληνισμού ήταν όταν στο τέλος αναφέρθηκε σε Ελληνες που διέπρεψαν στις ΗΠΑ, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Αντετοκούνμπο, τον Τομ Χανκς (που είναι Αμερικανός, απλά του δώσαμε τιμητικά την υπηκοότητα), τον Μπουρλά της Pfizer. Καμιά αναφορά στον κορυφαίο φυσικό Νανόπουλο, στον γιατρό Ιωαννίδη και τον Παπανικολάου, που με το τεστ ΠΑΠ σώζει ακόμη τις ζωές εκατομμυρίων γυναικών. Μπέρδεψε τους Έλληνες με τους ελληνόφωνους και τους Έλληνες επιστήμονες με το σταρ σίστεμ των ΗΠΑ.
Η ομιλία ήταν γραμμένη για τουρίστες που ψάχνουν τον μουσακά στο μενού τουριστικής ταβέρνας. Μουσακά καλομαγειρεμένο τούς σερβίραμε και τους άρεσε. Μέχρι εκεί και τίποτα παραπάνω.
*Διδάκτωρ Διδακτολογίας Γλωσσών και Πολιτισμών Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle