Ο πραγματικός ρόλος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Στο Προοίμιον του Καταστατικού Χάρτη του ΝΑΤΟ, εκτός των άλλων, αναφέρεται το εξής:

  • Σάββας Καλεντερίδης

«Τα διά της παρούσης συνθήκης συμβαλλόμενα μέρη διαδηλούν εκ νέου την πίστιν των εις τους σκοπούς και τας αρχάς του Χάρτου των Ηνωμένων Εθνών, ως και την επιθυμίαν των να διαβιώσουν εν ειρήνη μεθ’ απάντων των λαών και απασών των κυβερνήσεων.

Έχουν απόφασιν να διαφυλάξουν την ελευθερίαν, τας κοινάς παραδόσεις και τον πολιτισμόν των λαών των, άτινα πάντα εισί θεμελιωμένα επί των δημοκρατικών αρχών, της ατομικής ελευθερίας και του Κράτους Δικαίου».

Το ΝΑΤΟ έχει παραβιάσει πολλάκις το καταστατικό του, αφού ανέχθηκε στους κόλπους του δικτατορικές αλλά και απολυταρχικές κυβερνήσεις, που δεν σέβονται και παραβιάζουν βάναυσα τις «δημοκρατικές αρχές, τις ατομικές ελευθερίες και τις αρχές του Κράτους Δικαίου».

Τελευταίο και άκρως χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Τουρκία του Ερντογάν. Παραβιάζει τις δημοκρατικές αρχές και τις ατομικές ελευθερίες, αφού έχει κλείσει στις φυλακές εκατοντάδες Κούρδους πολιτικούς και απλούς πολίτες για έναν και μοναδικό λόγο: απλώς επειδή είναι Κούρδοι και επιμένουν να υπερασπίζονται την ταυτότητά τους. Όσο για το κράτος δικαίου, αυτό μόνο ως ανέκδοτο θα μπορούσε να το επικαλεστεί κάποιος στην Τουρκία.

Το ιλαροτραγικό της υπόθεσης δεν είναι ότι αυτά συμβαίνουν στην Τουρκία, αλλά το γεγονός ότι η Τουρκία θέλει να κάνει «εξαγωγή» του προϊόντος, δηλαδή να επιβάλει στη Σουηδία και τη Φινλανδία να συμπεριφέρονται στους Κούρδους όπως η ίδια, για να μη βάλει βέτο στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Το τραγικότερο δε της υπόθεσης είναι ότι ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, ο θεματοφύλακας δηλαδή της τήρησης του Καταστατικού του ΝΑΤΟ, ο κ. Στόλτενμπεργκ, χαρακτηρίζει τις απαράδεκτες απαιτήσεις της Τουρκίας, που στρέφονται εμφανέστατα εναντίον ενός ολόκληρου λαού, των Κούρδων, «θεμιτές».

Επειδή παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον η συνέντευξη που παραχώρησε ο Φινλανδός δημοσιογράφος στη συνάδελφό του Selay Dalakl του ΒΙΑΝΕΤ για τις απαιτήσεις της Τουρκίας έναντι της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αλλά και για τον πραγματικό της στόχο σε σχέση με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, θεωρήσαμε σκόπιμο να τη μοιραστούμε με τους αναγνώστες μας, έτσι, για να ξέρουμε τι σκέφτονται και οι ήρεμοι Σκανδιναβοί για το θέμα: «Η Φινλανδία δεν έχει καταλάβει ακόμη τι ακριβώς θέλει η Τουρκία».

Ο Φινλανδός δημοσιογράφος Tom Kankkonen, ανταποκριτής διεθνών ειδήσεων για τον ιστότοπο YLE, ο οποίος παρακολουθεί στενά την Τουρκία και την τουρκική πολιτική από τη δεκαετία του 1990, όταν ζούσε στη χώρα, είπε ότι οι απαιτήσεις της Τουρκίας δεν είναι μόνο για τη Φινλανδία, αλλά επεκτείνονται στα F-16 των ΗΠΑ, στη βόρεια Συρία και στο Κουρδικό.

Ας δούμε τι είπε για το θέμα.

Η 24η Φεβρουαρίου ως σημείο καμπής

Πώς συζητούνται στο φινλανδικό κοινό και στον Τύπο η αίτηση της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και οι αντιρρήσεις, οι δηλώσεις και τα αιτήματα της Τουρκίας; Εσείς προσωπικά τι γνώμη έχετε για αυτά τα δύο θέματα;

Εδώ έγινε μια μεγάλη αλλαγή. Πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, δηλαδή πριν από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ δεν ήταν στο προσκήνιο στη Φινλανδία. Η υποστήριξη της κοινής γνώμης προς το ΝΑΤΟ δεν ήταν μεγάλη…

…Αλλά, φυσικά, μετά τις 24 Φεβρουαρίου όλα άλλαξαν. Εδώ υπήρξε τεράστια αντίδραση. Γιατί είδαμε τα εξής: Είδαμε τη Ρωσία να επιτίθεται σε μια χώρα, την Ουκρανία, για πολύ περίεργους λόγους, χωρίς καμία πρόκληση. Το είδαμε αυτό.

Ύστερα από αυτό, ο καιρός άλλαξε. Η υποστήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ άρχισε να αυξάνεται στις δημοσκοπήσεις. Το ποσοστό υποστήριξης είναι γύρω στο 60%-70%. Η κοινή γνώμη άρχισε να ασκεί πίεση τους πολιτικούς.

«Ηταν έκπληξη» η στάση του Ερντογάν

Όσο για τον Ερντογάν; Ο πρόεδρός μας Sauli Niinistö είχε μια συνομιλία μαζί του στις αρχές Απριλίου. Το συμπέρασμα που βγήκε από αυτήν ήταν το εξής: Η Τουρκία δεν θα είχε μεγάλες απαιτήσεις…

…Για παράδειγμα, σε εκείνο το τηλεφώνημα που έγινε τον Απρίλιο μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών προέκυψε το θέμα του εμπορίου όπλων. Διότι, μαζί με τη Φινλανδία, πολλές ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν ανεπίσημο εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Μετά την επιχείρηση της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία το 2019, πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν να μην της πουλάνε όπλα. Δεν υπάρχει επίσημο εμπάργκο – η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει λάβει τέτοια απόφαση. Όμως, υπάρχει μια τέτοια σύσταση…

«Οι απαιτήσεις που αφορούν τη Σουηδία είναι πιο ξεκάθαρες»

Υπάρχει η εξής εντύπωση εδώ αυτή τη στιγμή: Φαίνεται ότι υπάρχουν σαφέστερες απαιτήσεις από τη Σουηδία. Μιλούν για έναν κατάλογο με πέντε αιτήματα, κάποιοι λένε ότι είναι 10 τα αιτήματα… Αλλά ο πρόεδρος της χώρας μας και εμείς δεν έχουμε καταλάβει ακόμα τι θέλει η Τουρκία από τη Φινλανδία. Μας λένε «σταματήστε να υποστηρίζετε την τρομοκρατική οργάνωση». ΕΝΤΑΞΕΙ! Τι είναι, λοιπόν, αυτό; Τι ονομάζουμε τρομοκρατική οργάνωση;

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εδώ που είναι από το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν και έχουν λάβει καθεστώς πρόσφυγα. Γιατί κάποια πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα: Δεν συμμετείχαν σε εκείνη την απόπειρα πραξικοπήματος – πρόκειται για πανεπιστημιακούς. Για παράδειγμα, η χορήγηση ασύλου σ’ αυτούς τους πανεπιστημιακούς συνιστά υποστήριξη της τρομοκρατίας;

Ομοίως, υπάρχουν άνθρωποι που είναι κοντά στο PKK και μερικές φορές κάνουν διαδηλώσεις. Αν και δεν γίνονται πολλές διαδηλώσεις τον τελευταίο καιρό… Δεν είναι δυνατόν να παρέμβουμε σε αυτές τις διαδηλώσεις, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους. Γιατί σε εμάς δεν απαγορεύεται να διαδηλώνει κανείς με αυτές τις σημαίες.

Φυσικά, το PKK αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση εδώ γιατί η Ε.Ε. έχει πάρει μια τέτοια απόφαση. Τι ακριβώς θέλει, όμως, η Τουρκία; Υποθέτω ότι ακόμα δεν καταλαβαίνουμε πλήρως τις ακριβώς θέλει από μας.

Είναι ο στόχος της Τουρκίας να σταματήσει η επέκταση του ΝΑΤΟ; Αρα, ήταν ξεκάθαρο ότι η Τουρκία θα απαιτούσε κάποια πράγματα. Αλλά τώρα έχει αρχίσει να σχηματίζεται μια άλλη εντύπωση: ότι αυτό που πραγματικά επιδιώκει η Τουρκία είναι να σταματήσει την επέκταση του ΝΑΤΟ. Γιατί κάποιες απαιτήσεις φαίνονται αδύνατον να εκπληρωθούν.

Για παράδειγμα, λέγεται ότι υπάρχει ένας κατάλογος απαιτήσεων. Δεν τον είδα, αλλά ανάμεσα στα αιτήματα είναι η έκδοση ορισμένων ατόμων στην Τουρκία. Λόγου χάρη, στη Σουηδία κάποια άτομα έχουν αποκαλύψει ότι η Τουρκία ζητεί την έκδοσή τους. Νομίζω ότι υπάρχει ένας νεκρός μεταξύ αυτών, των οποίων η έκδοση έχει ζητηθεί από τη Σουηδία. Φέρετρο ή ταφόπλακα; Τι από τα δύο θέλει η Τουρκία;

Στη χώρα μας οι πολιτικοί δεν εμπλέκονται στη δικαστική διαδικασία. Μπορούν να γίνουν ενστάσεις για αιτήματα έκδοσης που απορρίφθηκαν από τα δικαστήρια. Μπορεί η Τουρκία να προσκομίσει νέα έγγραφα κ.λπ. – έτσι μπορεί να γίνει. Η επιμονή της Τουρκίας να απαιτεί την παράκαμψη της Δικαιοσύνης μάλλον προκαλεί απλώς ερωτήματα. Γενικά, στη Φινλανδία υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα και η ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος είναι αρκετά καλή. Όμως, τα πρόσφατα γεγονότα σχετικά με τα αιτήματα έκδοσης για άτομα για τα οποία έχει αποφασίσει αρνητικά η Δικαιοσύνη έχουν δημιουργήσει κακή εντύπωση έναντι της Τουρκίας.

Μπορούν να συνεχιστούν οι πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία;

Με τις πωλήσεις όπλων νομίζω ότι μπορεί να υπάρχει κάτι. Σε αυτή την περίπτωση, εδώ θα υπάρξουν αντιδράσεις. Διότι η Τουρκία είναι συνεχώς σε πόλεμο με τις γειτονικές χώρες, δηλαδή ενεργεί σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα…

Αλλά η Τουρκία θέλει τα πάντα, και αυτά που απαιτεί δεν είναι πολύ ρεαλιστικά. Επομένως, υπάρχει η εντύπωση εδώ ότι η Τουρκία αυτό που θέλει στην πραγματικότητα είναι να σταματήσει την επέκταση του ΝΑΤΟ.

Οι απαιτήσεις της Τουρκίας δεν αφορούν μόνο τη Φινλανδία. Οι απαιτήσεις της Τουρκίας είναι και προς τις ΗΠΑ, για τα F-16, αλλά και για τη στήριξη που παρέχεται στους Κούρδους στη βόρεια Συρία.

Η Τουρκία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα F-35 μετά την παραλαβή του συστήματος αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία. Φαίνεται ότι θέλει να επιστρέψει εκεί, στο πρόγραμμα των F-35. Ομως, εμείς δεν θα λύσουμε τα προβλήματα της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.

Τα κριτήρια του Ερντογάν για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί στη συνέχεια; Θα συνεχίσει η Τουρκία τις αντιρρήσεις της; Είναι η Φινλανδία και η Σουηδία κοντά στην ένταξη στο ΝΑΤΟ;

Οχι. Αυτό το θέμα καθυστερεί λίγο τώρα. Εξαρτάται από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Pekka Haavisto είπε το εξής, και νομίζω ότι έχει δίκιο: «Πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για την ένταξη στο ΝΑΤΟ». Κάθε μέλος του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να εκδίδει τα δικά του κριτήρια για μια νέα ένταξη. Τότε θα υπάρξει σύγχυση.

Υπάρχουν άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, υπάρχει συνεργασία, υπάρχει οργάνωση. Τι πιστεύουν αυτές οι χώρες για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ; Αυτό δεν μπορεί να είναι ένα ζήτημα που θα επιλυθεί μόνο μεταξύ Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας…

…Είμαι κι εγώ δημοσιογράφος και εδώ δεν υπάρχει κρατική τηλεόραση. Ο χώρος όπου εργάζομαι είναι δημόσιος, αλλά υπό τον πολύ απομακρυσμένο έλεγχο του Κοινοβουλίου. Για παράδειγμα, εξεπλάγην λίγο όταν ο Ερντογάν είπε «Εφόσον οι συνεντεύξεις των ηγετών των τρομοκρατών μεταδίδονται στη σουηδική κρατική τηλεόραση, δεν μπορούμε να τους πούμε “ελάτε στο ΝΑΤΟ”. Το ίδιο ισχύει και για τη Φινλανδία».

Εάν τα ραδιοφωνικά και τα τηλεοπτικά προγράμματα των χωρών είναι μεταξύ των κριτηρίων για την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αυτό θα ήταν πολύ μεγάλη είδηση…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συννεφιές σήμερα – Πού θα βρέξει – Στους 20 βαθμούς τοπικά η θερμοκρασία

Συννεφιασμένος θα είναι ο καιρός σήμερα και από το απόγευμα και από τα βόρεια βαθμιαία γενικά αίθριος στα ηπειρωτικά....

More Articles Like This