Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, καθώς και κυρίως τα λεγόμενα του κ. Ανδρουλάκη, που είναι επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την ομαλή διακυβέρνηση της Ελλάδας μετά τις επερχόμενες μονές ή διπλές εκλογές.
- Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*
Ο κ. Ανδρουλάκης, παρά το νεαρό της ηλικίας του, έπαιξε στην πολιτική σκακιέρα πολύ σωστά και με θάρρος το ανέλπιστο «δώρο» που του έτυχε: αυτό της αποδεδειγμένης κυβερνητικής προσπάθειας υποκλοπής μέσω του κινητού του.
Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι, από την αρχή του τεράστιου σκανδάλου, όπου είχαμε την ίδια ημέρα, στις αρχές Αυγούστου, την παραίτηση τόσο του παντοδύναμου γενικού γραμματέα και ανιψιού του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη όσο και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος (παραιτήσεις που προφανώς έγιναν για να στηρίξουν τον πρωθυπουργό και να δράσουν ως βαλβίδες αποσυμπίεσης), το ΠΑΣΟΚ δεν διάλεξε τον δρόμο της συνεργασίας με τη Ν.Δ. ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση, αλλά επέλεξε έντονη συγκρουσιακή τακτική. Συγκεκριμένα -πολύ ορθώς με όρους πολιτικής τακτικής-, ο κ. Ανδρουλάκης αρνήθηκε να ενημερωθεί από την ΕΥΠ για τους λόγους παρακολούθησής του (προφανής κίνηση, που αν την έκανε θα αποθυματοποιούσε τον ίδιο) και επιτέθηκε δριμύτατα στον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, καλώντας τον να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες, δηλαδή να παραιτηθεί από πρόεδρος της Ν.Δ. και από πρωθυπουργός.
Όλο το παραπάνω κλίμα σφοδρής εσωτερικής σύγκρουσης στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ κοινό μέτωπο, που είχε σχηματιστεί μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ τόσο από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου όσο και ύστερα από το κίνημα «Μένουμε Ευρώπη» το 2015, οδηγεί σε δύο πολύ πιθανά ενδεχόμενα στις επόμενες εκλογές: πρώτον, θα δημιουργηθεί προεκλογικά κλίμα ακραίας πόλωσης, όπου η Ν.Δ. θα αντεπιτεθεί σφόδρα στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το ότι συμπλέει δημαγωγικά με τον Τσίπρα και θα θέσει στους ψηφοφόρους της το δίλημμα «Μητσοτάκης ή επιστροφή στο χάος», προσπαθώντας να επιτύχει αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές και να μη χρειαστεί να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ.
Δεύτερον, ο κ. Ανδρουλάκης ουσιαστικά έθεσε βέτο, ότι δεν θα συγκυβερνήσει με τον κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό. Σε περίπτωση που οι δεύτερες εκλογές αναγκάσουν τα δύο κόμματα να συνεργαστούν σε κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, έχοντας διαπραγματευτικό πλεονέκτημα από το σκάνδαλο με τις υποκλοπές, θα εξαναγκάσει στην επιλογή ενός υπερκομματικού -αριστερής ιδεολογικής προέλευσης- πρωθυπουργού και δεν θα δεχτεί να είναι πρόεδρος της κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης.
Γεγονός που θα προκαλέσει μακροπρόθεσμα πολιτική και οικονομική αστάθεια, αφού η χώρα μας δεν έχει την πολιτική κουλτούρα να κυβερνηθεί μακροχρόνια με αυτόν τον τρόπο. Προβλέπονται ραγδαίες και πολιτικά συναρπαστικές εξελίξεις.
*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)