Άλλο ένα πλοιάριο με λαθρομετανάστες βούλιαξε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, με αποτέλεσμα να πνιγούν κάποιοι και οι υπόλοιποι να διασωθούν.
- Της Δρ. Ελένης Παπαδοπούλου*
Η ελληνική κυβέρνηση κατηγορεί την τουρκική ότι εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες-μετανάστες για να δημιουργήσει πρόβλημα στην Ελλάδα. Μα δεν χρειάζεται η Τουρκία να μας δημιουργήσει πρόβλημα με την εισροή τόσων λαθρομεταναστών. Μπορούμε και μόνοι μας.
Οι Τούρκοι στέλνουν συνεχώς βάρκες και εμείς, όταν δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την είσοδό τους στις ελληνικές θάλασσες, τους διασώζουμε. Στη συνέχεια η διαδικασία που ακολουθείται τους επιτρέπει να κινούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα ελεύθερα και νόμιμα ως αιτούντες άσυλο, με επιδόματα και δωρεάν κατοικία. Εάν τους χορηγηθεί άσυλο, έχουν ακόμα περισσότερες παροχές και προοπτικές να λάβουν κάποια στιγμή άδεια διαμονής ή και ιθαγένεια. Εάν απορριφθεί η αίτησή τους, που από όσα βλέπουμε στην Αθήνα είναι εξαιρετικά απίθανο, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα, υποτίθεται ότι πρέπει να φύγουν. Αυτοί δεν φεύγουν και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο -πλαστά, ευνοϊκοί νόμοι, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα σε περίπτωση καταδίκης- συνεχίζουν να διαβιούν στην Ελλάδα και να βιοπορίζονται ποικιλοτρόπως, νομίμως και παρανόμως.
Όσοι περνούν από την Τουρκία στην Ελλάδα, είτε από τη θάλασσα είτε από την ξηρά, γνωρίζουν πολύ καλά προτού φύγουν ότι εδώ τους περιμένουν σπίτια, λεφτά, κυκλώματα, δικηγόροι, λογιστές, ΜΚΟ, διεφθαρμένοι υπάλληλοι, πολιτικοί, που θα τους κάνουν τη ζωή ευκολότερη με το αζημίωτο. Κοινώς, η μεταναστευτική πολιτική της χώρας μας δεν λειτουργεί αποτρεπτικά, αλλά λειτουργεί ως μία τεράστια αγκαλιά που χωρά τα δισεκατομμύρια φτωχών και δυστυχισμένων όλου του πλανήτη. Οι νόμοι μας και ο τρόπος διαχείρισης της λαθρομετανάστευσης λειτουργούν ως προσκλητήριο.
Εξ ου και ο στόλος από πλοιάρια κάθε είδους που αποπλέει από τις τούρκικες ακτές τμηματικά εδώ και χρόνια προς τις ακτές μας. Εξ ου και οι ορδές που περνάνε τα χερσαία σύνορα. Κάπως έτσι έχουμε βάλει μέσα στη χώρα σίγουρα πάνω από 1.000.000 κόσμο, ο οποίος σε θέμα διαχείρισης και μόνο μας έχει στοιχίσει πολύ ακριβά. Πάρα πολλοί από αυτούς μας προτίμησαν και ως τόπο διαμονής, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί και έναν σωρό προβλήματα, ενώ η εγκληματικότητα έχει εκτοξευθεί.
Ως εκ τούτου, η Τουρκία κάνει μεν τη βρομοδουλίτσα της, αλλά βρίσκει και τα κάνει. Το θέμα είναι εμείς για πόσον καιρό ακόμα θα διαπράττουμε αυτοχειρία;
*Διδάκτωρ Διδακτολογίας Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Sorbonne Nouvelle-Paris III.