Η επιμόλυνσις του πολιτικού σκηνικού

Must Read

Εκπλήξεις. Ζωηρές εκπλήξεις μάς επιφύλαξε την Παρασκευή το απόγευμα η μελέτη των αναλυτικών δεδομένων της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η εταιρία MRB για λογαριασμό του ιστότοπου Newsbomb.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Η συνέντευξη που παραχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Δημήτρης Μαύρος στην εκπομπή της Ολγας Τρέμη «Meeting Point» περιείχε νέα στοιχεία-σοκ, τα οποία ουδέποτε αναδεικνύονται στον δημόσιο διάλογο. Και πολύ φοβάμαι πως, όταν θα έρθει η ώρα να φωτιστούν με αντίστοιχες αλλαγές στην εκλογική συμπεριφορά των Ελλήνων, θα είναι αργά για τη Νέα Δημοκρατία. Η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών της ζει στην απόλυτη νιρβάνα ότι το κόμμα προηγείται επτά μονάδες του «πελάτη» ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός και ότι αυτή η τάση, η οποία επιβεβαιώνεται σε σειρά δημοσκοπήσεων, δύσκολα ανατρέπεται μέχρι τις εκλογές. Η διαφορά τείνει να γίνει μικρότερη.

Τα ποιοτικά στοιχεία στις τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τεράστια επιμόλυνση του σκηνικού, «μυστικό» που, πάντως, είμαι βέβαιος ότι γνωρίζουν στο Μαξίμου και στην οδό Πειραιώς, γι’ αυτό και συγκέντρωσαν εκτάκτως όλους τους προέδρους των νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος για να τους κάνουν σεμινάρια το Σαββατοκύριακο. Γι’ αυτό παρέλασε από τη συγκέντρωση αυτή σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο. Μια φράση, άλλωστε, του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είπε ότι «υπάρχει μία λεπτή γραμμή ανάμεσα στο «είμαστε επιτυχημένοι» και στην αλαζονεία να διακηρύσσουμε ότι είμαστε αναντικατάστατοι», δείχνει ότι τα μαντάτα έχουν φτάσει στο πρωθυπουργικό γραφείο. Γιατί, όμως, υπάρχει επιμόλυνση του πολιτικού σκηνικού;

Οι αιτίες, όπως αυτές καταγράφονται στη δημοσκόπηση, είναι επτά. Ας αρχίσω από την ανησυχητικότερη. Τους αναποφάσιστους. Για τους οποίους δεν μιλάει κανείς. Η Νέα Δημοκρατία έχει αρχίσει και αποκτά πρόβλημα στους αναποφάσιστους. Στο ερώτημα ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό, οι αναποφάσιστοι απαντούν, σύμφωνα με την έρευνα, Μητσοτάκης 15% και Τσίπρας 19%. Στο ερώτημα ποιο κόμμα θα σας στενοχωρούσε αν επανεκλεγεί στην κυβέρνηση, η πλειοψηφία απαντάει η Νέα Δημοκρατία με 28,7% και έπεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε αντιπάθεια με ποσοστό 25,7%. Στο ερώτημα ποιο κόμμα θα θέλατε να κερδίσει έστω με μία ψήφο διαφορά, οι αναποφάσιστοι απαντούν 20% ΣΥΡΙΖΑ, 7,9% Νέα Δημοκρατία και… 50,1% κανένα! Παρουσιάζουν, δηλαδή, και τάσεις συνολικής απόρριψης του δικομματισμού.

Το δεύτερο εύρημα που αποτελεί ισχυρό καμπανάκι για την εκλογική στρατηγική της Nέας Δημοκρατίας είναι ότι η έρευνα μέτρησε την απήχηση των διλημμάτων που έθεσαν στους Ελληνες ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη. Ως γνωστόν, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το δίλημμα της σταθερότητας, ενώ ο κ. Τσίπρας λάνσαρε το σύνθημα της δικαιοσύνης.

Στην ερώτηση αυτή οι Ελληνες απάντησαν ότι προτεραιότητα έχει η δικαιοσύνη με ποσοστό 38,3% και τα δύο -και δικαιοσύνη και σταθερότητα- το 26%, ενώ τη σταθερότητα, τέλος, υποστήριξε σκέτη μόλις το 19%! Συναφής τρίτη διαπίστωση που δείχνει ότι η εκλογική στρατηγική της αυτοδυναμίας, που ορθώς βεβαίως έχει χαράξει ο πρωθυπουργός, μπάζει νερά είναι η απάντηση που έδωσαν οι Ελληνες στο ερώτημα-δίλημμα «Συνεργασίες ή αυτοδυναμία;». Η αυτοδυναμία υποστηρίζεται από το 40% των Ελλήνων και οι κυβερνήσεις συνεργασίας από το 54% των Ελλήνων.

Το 40%, μάλιστα, των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας ζητά κυβερνητικές συνεργασίες. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι οι Ελληνες χωρίς άθροιση συναφών απαντήσεων υποστηρίζουν σε ποσοστό 18% τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, σε ποσοστό 17% τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ και σε ποσοστό 16% τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ. Με τις συναφείς απαντήσεις (συμμετοχή και μικρότερων κομμάτων στα σχήματα), το σκορ διαμορφώνεται ως εξής: κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ 25%, κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ 24%. Θα θέλαμε να σταματούν πολύ εδώ τα ανησυχητικά ευρήματα για την επιμόλυνση του σκηνικού, αλλά δυστυχώς αυτό δεν ισχύει. Η εκλογική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας -τέταρτη διαπίστωση- για το ζήτημα της ακρίβειας αμφισβητείται εξίσου από το εκλογικό σώμα.

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης υποστήριξε στο Κοινοβούλιο ότι για την ακρίβεια φταίει ο Πούτιν και εγκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί δεν αναγνώρισε ότι είναι εισαγόμενη. Δυστυχώς, οι απαντήσεις τις οποίες έδωσαν οι Ελληνες δεν συμφωνούν. Σε ποσοστό 60% υποστηρίζουν ότι η αισχροκέρδεια δεν είναι εισαγόμενη. Υπάρχουν ακόμη τρία ανησυχητικά ευρήματα που θα έπρεπε να προκαλούν συναγερμό στη Νέα Δημοκρατία. Το πρώτο: η φιλελεύθερη παράταξη χάνει προς το ΠΑΣΟΚ μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, σε απόλυτους αριθμούς, σε σύγκριση με τον αριθμό που χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ποσοστιαία χάνουν περίπου το ίδιο από την εκλογική τους δύναμη του 2019, 4,8%. Ωστόσο, άλλο το 4,8% του 40% της Ν.Δ. και άλλο το 4,8% του 32% του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, η Νέα Δημοκρατία χάνει περίπου το 3% της συνολικής εκλογικής δύναμής της του 2019 προς κόμματα που κινούνται στα δεξιά και τα άκρα δεξιά της. Εχει, δηλαδή, αμφίπλευρη αιμορραγία. Προς τα δεξιά χάνει το 3% της συνολικής εκλογικής δύναμης του 2019 και προς το ΠΑΣΟΚ το 2%, ενώ στους αναποφάσιστους προηγούνται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κανένας!

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να προηγείται με άνεση του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ωστόσο εμφανίζεται για πρώτη φορά στους πίνακες της εταιρίας ένα ποσοστό που αντιστοιχεί στο 36% των Ελλήνων που δεν επιλέγει ούτε τον πρωθυπουργό ούτε τον κύριο Τσίπρα. Ακόμα και στην εκτίμηση ψήφου, με αναγωγή στα έγκυρα χτυπάει καμπανάκι, καθώς στη δημοσκόπηση που έγινε από την MRB για τον τηλεοπτικό σταθμό Open πριν από 15 ημέρες η Νέα Δημοκρατία προηγείτο με 7,5 μονάδες, ενώ σε αυτή για το Νewsbomb προηγείται με 7,2 μονάδες. Υποχώρησε οριακά η δύναμή της κατά 0,3%. Το μόνο παρήγορο από όσα ακούσαμε στη συνέντευξη του κ. Μαύρου είναι ότι, ευτυχώς, οι πολίτες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με τεράστια επιφύλαξη τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν κανείς μπει στον κόπο να διαβάσει διαγώνια όλους τους πίνακες της έρευνας, θα καταλήξει χοντρικά σε τρεις διαπιστώσεις: η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με προβάδισμα συρρικνούμενο, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αρχίσει και πείθει λίγο περισσότερο τους αναποφάσιστους από ό,τι η Νέα Δημοκρατία. Εχουμε, πάντως, δρόμο μπροστά μας, το παιχνίδι είναι ανοικτό. Η μεγάλη είδηση, όμως, είναι ότι οι αναποφάσιστοι σε ποσοστό άνω του 50% αμφισβητούν και τους δύο κεντρικούς παίκτες, κάτι που, άλλωστε, καταγράφεται και στο σύνολο του πληθυσμού στο ερώτημα για την καταλληλότητα του πρωθυπουργού.

Εκδηλώνεται, δηλαδή, σταδιακή απονομιμοποίηση και η Νέα Δημοκρατία σε λίγο θα προηγείται σε ένα πολιτικό σκηνικό εντός του οποίου οι δυνάμεις των δύο βασικών κομμάτων θα συμπιέζονται προς τα κάτω και δεν θα εκτινάσσονται προς τα πάνω. Το 2019 Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ άθροιζαν μαζί 72%. Σήμερα, με την αναγωγή στα έγκυρα, αθροίζουν 56%. Η δεύτερη διαπίστωση είναι ότι η παράταξη αιμορραγεί ταυτόχρονα και προς τα δεξιά και προς το κέντρο. Ίσως γι’ αυτό ο πρωθυπουργός να επισήμανε με νόημα το Σάββατο ότι «δεν ξεχνώ ότι δεν θα είχα γίνει ποτέ πρωθυπουργός, αν δεν ήμουν πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας». Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της τριετίας το ξέχασε πάρα πολλές φορές, γεμίζοντας τον κρατικό μηχανισμό με στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Και ,τέλος, αυτό το 36% των Ελλήνων που, σύμφωνα με την MRB, δεν επιθυμεί για πρωθυπουργό ούτε τον κύριο Μητσοτάκη ούτε τον κύριο Τσίπρα είναι ένα τεράστιο προσωπικό καμπανάκι και για τους δύο. Η συστημικότητα πληρώνεται ακριβά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More Articles Like This