Εισαγωγή στο κουρδικό ζήτημα (για αρχάριους)

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Το Κουρδικό είναι μακράν το πιο σημαντικό πρόβλημα της Τουρκίας, γιατί απειλεί τον χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, το οποίο έχει οικοδομηθεί πάνω στους εξής τέσσερις πυλώνες: «Ενα κράτος, ένα έθνος, μία γλώσσα, μία σημαία».

  • Σάββας Καλεντερίδης

Τα δημογραφικά στοιχεία που έχει ο Ερντογάν στα χέρια του, από μελέτη που έχει συντάξει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, δείχνουν ότι το 2036 οι Κούρδοι θα έχουν ξεπεράσει σε πληθυσμό όλους τους άλλους πληθυσμούς της χώρας. Και αυτό γιατί τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Κούρδοι αυξάνονται συνεχώς, ενώ ο πληθυσμός των υπόλοιπων εθνικών ομάδων μειώνεται.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Ερντογάν καλεί συνεχώς τους Τούρκους να κάνουν τουλάχιστον τρία παιδιά, για να αποφύγει αυτήν τη δημογραφική ανατροπή, που θα τινάξει στον αέρα τους δύο από τους τέσσερις πυλώνες, αφού πλέον θα υπάρχουν στην Τουρκία τουλάχιστον δύο έθνη και δύο γλώσσες.

Με αφορμή την ανάδειξη του θέματος τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από σχετικές εκκλήσεις του Ερντογάν να κάνουν οι Τούρκοι τρία παιδιά επειδή «το ΡΚΚ κάνει πέντε, 10, 15 παιδιά», ταυτίζοντας όλους τους Κούρδους με το ΡΚΚ, ο πρώην συμπρόεδρος του HDP Selahattin Demirtaş, ο οποίος είναι φυλακισμένος στις φυλακές της Αδριανούπολης, έγραψε ένα άρθρο στο οποίο περιγράφει με απλά λόγια και παραδείγματα τα εξής:

• ποιο είναι πραγματικά το «κουρδικό πρόβλημα» στην Τουρκία,

• για ποιον λόγο έχει προκύψει και

• γιατί δεν έχει επιλυθεί μέχρι σήμερα.

Στο άρθρο του, το οποίο είναι -θα λέγαμε- μια «εισαγωγή στο κουρδικό ζήτημα» και περιλαμβάνει, επίσης, προτάσεις για λύσεις στο πρόβλημα, ο Demirtaş λέει τα εξής: «Τα παιδιά των Κούρδων δεν μπορούσαν να λάβουν εκπαίδευση στη μητρική τους γλώσσα για σχεδόν επί έναν αιώνα. Εκατομμύρια παιδιά Κούρδων συναντούν τα τουρκικά για πρώτη φορά στο σχολείο και αφομοιώνονται για χρόνια υπό την κατ’ όνομα εκπαίδευση, σε μια γλώσσα που δυσκολεύονται να κατανοήσουν. Αναγκάζονται να μπουν στις εξετάσεις και να διαγωνιστούν κάτω από τις ίδιες συνθήκες με άλλους που έχουν μητρική τους γλώσσα τα τουρκικά, στον ίδιο αγώνα. Οι 20 νομοί με τη χαμηλότερη επιτυχία σε πανεπιστημιακές εξετάσεις εδώ και δεκαετίες ήταν πάντα εκείνες που έχουν κουρδικό πληθυσμό. Πιστεύεις ότι είναι σύμπτωση; Λυπάμαι αν λέτε ότι είναι τυχαίο».

Ο Demirtaş είπε, επίσης, τα εξής: «Για παράδειγμα, ξέρατε ότι για εκατοντάδες χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων χρόνων της Δημοκρατίας (1923), η κουρδική εκπαίδευση δινόταν σε μεντρεσέδες στο Κουρδιστάν; Αν νομίζετε ότι σε αυτούς τους μεντρεσέδες δινόταν μόνο θρησκευτική εκπαίδευση, κάνετε λάθος. Διδάσκονταν διάφορες επιστήμες, όπως τα Μαθηματικά, οι κοινωνικές επιστήμες και η Αστρονομία.

Φυσικά στην κουρδική γλώσσα. Γνωρίζατε ότι τα κουρδικά απαγορεύτηκαν μετά το 1925 και όσοι μιλούσαν κουρδικά στο παζάρι τιμωρούνταν με πρόστιμο ανά λέξη που χρησιμοποιούσαν; (σ.μ.: όσες περισσότερες λέξεις τόσο μεγαλύτερο το πρόστιμο)!

Γνωρίζατε ότι, επειδή εξακολουθεί να απαγορεύεται να μιλάει κάποιος βουλευτής κουρδικά στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, μερικές προτάσεις που πιθανόν χρησιμοποιεί κάποιος βουλευτής στα κουρδικά καταγράφονται ως «Χ» στα πρακτικά; Συγνώμη. Εχουν αλλάξει. Τώρα αναφέρεται ως «μια ακατανόητη γλώσσα» ή «μια άγνωστη γλώσσα». Αλλά από την άλλη, η κυβέρνηση δεν σταματά ποτέ να χρησιμοποιεί αυτή την «άγνωστη γλώσσα» για τα δικά της συμφέροντα. Κρεμούν προεκλογικά πανό στα κουρδικά και κάνουν συνεχώς προπαγάνδα στα κουρδικά σε ένα κανάλι της TRT. Εκπέμπουν στα κουρδικά, όταν τους συμφέρει».

Ο Demirtaş συνέχισε ως εξής: «Ωστόσο, ήταν εφικτό να έχουμε μια Τουρκία όπου ο καθένας θα ζούσε ελεύθερα, ανάλογα με την καταγωγή και την πίστη του. Αν είχαμε εξασφαλίσει την εθνική μας ενότητα όχι με βάση την τουρκικότητα, αλλά με βάση την ισότιμη υπηκοότητα όλων, δεν θα ήμασταν μια πιο ειρηνική, πιο πλούσια, πιο δυνατή, πιο όμορφη χώρα; Τώρα, το ίδιο λάθος θα συνεχίζεται και στον δεύτερο αιώνα της Δημοκρατίας ή θα εξασφαλίσουμε την ενότητα της Τουρκίας στη βάση της ισότιμης ιθαγένειας και της αδελφοσύνης, και θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας μαζί; Αν συνεχίζετε να λέτε “όχι, ασχέτως αν έχουμε διαφορετική εθνική καταγωγή, όλοι μας είμαστε Τούρκοι”, τότε εσείς οι ίδιοι ομολογείτε ότι έχετε κουρδικό πρόβλημα».

Ο Demirtaş συνέχισε το άρθρο του: «Δεν προτείνουμε τις ίδιες μεθόδους με την κυβέρνηση για τη λύση του κουρδικού προβλήματος. Εμείς, ως HDP, έχουμε άλλη λύση εκτός από όπλα, βία και συγκρούσεις. Λίγους μήνες πριν από τον δεύτερο αιώνα της Δημοκρατίας, επιθυμούμε την εφαρμογή διεθνών σύγχρονων προτύπων στη χώρα μας».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα συγχαρητήρια του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ντόναλντ Τραμπ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την ορκωμοσία του.Σε ανάρτηση του στα...

More Articles Like This