Η απόφαση του ΣτΕ καθόσον αφορά τους υγειονομικούς συνιστά έναν ισχυρό κόλαφο διά το κυβερνητικό επιτελείο, δικαιώνοντας έστω και εις το ύστατο αυτό σημείο τους καθημαγμένους, τελούντες επί μακρόν σε αναστολή, υγειονομικούς, ο οποίοι τιμωρήθηκαν απηνώς, για τον λόγο ότι αρνήθηκαν να συναινέσουν προς μία ιατρική πράξη, ελλείψει της προσήκουσας και της σφαιρικής ενημερώσεως αναφορικώς με τα επίμαχα σκευάσματα των εμβολίων, τα οποία απλώς επιβλήθηκαν στανικώς υπό των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι απολάμβαναν το ακαταδίωκτο, να προπαγανδίζουν μονομερώς την κρατική προπαγάνδα υπό την επίφαση της Ιατρικής επιστήμης.
- Του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ Β. ΚΑΤΣΙΒΑΡΔΑ*
Είναι πρόδηλο ότι διά της υπ. αριθ. 2332/2022 αποφάσεως του Γ’ Τμήματος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κρίθηκε ανεκκλήτως ότι η διάταξη του Ν. 4917/2022, διά της οποίας παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων εις τις δομές υγείας άχρι την 31-12-2022, καθίσταται αντίθετη προς τη θεμελιώδη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
Η ως άνω απόφαση ερείδεται ανυπερθέτως εις το γεγονός ότι το Γ’ Τμήμα του ΣτΕ συνεκτίμησε τις προγενέστερες αποφάσεις της Ολομέλειας, οι οποίες είχαν κρίνει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται διά την προστασία της δημόσιας υγείας κατά του Covid-19, όπως εν προκειμένω ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων, δέον όπως εξετάζεται περιοδικώς υπό των αρμοδίων κρατικών οργάνων, αναλόγως προς τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα και την εξέλιξη των εγκύρων επιστημονικών παραδοχών.
Τηρουμένων των ως άνω αναλογιών, βάσει του ανωτέρω σκεπτικού συνάγεται ότι εκ του χρόνου που δημοσιεύθηκε ο Ν. 4917/2022 (31/03/2022) εξεδόθη η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση (14/04/2022), έχει παρέλθει ικανό χρονικό διάστημα οκτώ και πλέον μηνών από τη λήψη του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων εις τον νευραλγικό εν γένει τομέα της Υγείας. Δηλαδή διάστημα που λόγω της φύσεως του μέτρου και των συνεπειών του υπερβαίνει προδήλως του εύλογο, χωρίς ωστόσο να έχει διενεργηθεί επαναξιολόγησή του, βάσει επίκαιρων, κατά τον χρόνο εκείνο, επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων, για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του επίμαχου ιού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας, χωρίς όμως να εξειδικεύονται και να προσδιορίζονται συγκεκριμένα τα όποια επιστημονικά δεδομένα καθώς και ο χρόνος, αλλά και να δικαιολογείται βάσιμα η παράταση του χρόνου επαναξιολογήσεως έως τις 31/12/2022, δηλαδή σε δυσαναλόγως επαχθές μέτρο, εις βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των υγειονομικών, δοθέντος ότι απέχει εννέα συναπτούς μήνες υπό την ψήφιση του Ν. 4917/2022.
Είθε η άρση της αναστολής της εργασίας του και η επανένταξή τους να είνβαι ομαλές.
*Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω