Οι τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας ήταν οι πιο απροκάλυπτα επιθετικές ίσως από γεννήσεως της Τουρκικής Δημοκρατίας.
- Του Σάββα Καλεντερίδη
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ενώπιον του Ρουμάνου ομολόγου του, αναφερόμενος στην Ελλάδα και στις στρατιωτικές ασκήσεις που διεξήχθησαν από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στα νησιά Ρόδος και Λέσβος, είπε τα εξής ανήκουστα:
«Η Ελλάδα κάνει αρνητικά βήματα για την ασφάλειά μας, παρά τις συνθήκες. Στρατιωτικοποιεί τα νησιά. Κάνει κι άλλα βήματα. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να σιωπήσουμε έναντι αυτών. Δηλαδή, η Ελλάδα είναι αυτή που παραβιάζει το καθεστώς αυτών των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Είτε η Ελλάδα θα κάνει βήμα πίσω και θα τηρεί αυτές τις συνθήκες είτε θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Αυτός είναι ο λόγος που ο αξιότιμος πρόεδρός μας λέει “μπορούμε να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά”».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, συνεχίζοντας για το θέμα, είπε: «Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα και στο νομικό πεδίο και στους διεθνείς οργανισμούς, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ και στο πεδίο. Θα λάβουμε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις. Δηλαδή, η Ελλάδα πρέπει να θυμάται το εξής: αυτός που σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες. Εάν δεν θέλετε ειρήνη, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Ξαφνικά ένα βράδυ».
Για να δούμε τι μπορούν να κάνουν οι Τούρκοι, είτε ημέρα είτε βράδυ. Στις αρχές του έτους το τουρκικό ΓΕΕΘΑ σχεδίασε δύο στρατιωτικές επιχειρήσεις, βαφτίζοντάς τες μάλιστα με παραπλήσια ονόματα: Pençe Kilit και Pençe Kιlιç, που σημαίνουν «Κλειδωμένη δαγκάνα» και «Γαμψό σπαθί». Η πρώτη επιχείρηση σχεδιάστηκε να αρχίσει στις αρχές της άνοιξης και να ολοκληρωθεί σε περίπου έναν μήνα, για να ακολουθήσει η δεύτερη. Η Pençe Kilit άρχισε το βράδυ της 18ης Απριλίου, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας, στις περιοχές Metina, Zap ve Avasin-Basyan του νοτίου Κουρδιστάν (Β. Ιράκ) και είχε ως στόχο την εκδίωξη των ανταρτών του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος από τις εν λόγω περιοχές.
Αμέσως μετά την εκπλήρωση των αντικειμενικών στόχων της επιχείρησης αυτής, είχε σχεδιαστεί να αρχίσει η δεύτερη επιχείρηση, η Pençe Kιlιç, για εισβολή και κατάληψη σε πρώτη φάση τριών περιοχών της Β. Συρίας που ελέγχονται από τους Κούρδους του PYD/YPG, ήτοι των περιοχών Tel Rifaat, Menpetz και Kobani, και σε δεύτερη φάση της υπόλοιπης περιοχής μέχρι τα σύνορα με το Ιράκ.
Τελικός αντικειμενικός σκοπός, η δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας», βάθους 30 χλμ. κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων, φυσικά μέσα στο έδαφος μιας κυρίαρχης χώρας, της Συρίας.
Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας του μηνός Μαΐου συζητήθηκε το θέμα της επιχείρησης Pençe Kιlιç, δηλαδή της νέας εισβολής στη Συρία, που ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει τον μήνα Ιούνιο.
Ομως δύο παράγοντες δεν επέτρεψαν την έναρξη της επιχείρησης αυτής. Ο ένας ήταν η κακή πορεία των επιχειρήσεων στην Pençe Kilit, αφού δεν είχαν επιτευχθεί οι αντικειμενικοί στόχοι, όπως είχε σχεδιαστεί, για να αρχίσει η Pençe Kιlιç.
Ο άλλος ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του Ιράν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή της εισβολής, παρότι είχαν αναπτυχθεί οι σχηματισμοί σε συγκεκριμένες περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Οι μήνες περνούσαν και δεν έλεγε να ολοκληρωθεί η επιχείρηση Pençe Kilit για να αρχίσει η επόμενη, η Pençe Kιlιç. Οι Κούρδοι μαχητές της ελευθερίας παρέμεναν γαντζωμένοι στα βράχια της κοιλάδας Ζαπ και Αβάσιν, εξαναγκάζοντας τον Ακάρ να διατάξει τη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων.
Και πάλι δεν κατάφεραν να κάμψουν την αντίσταση των ανταρτών. Όμως η επιχείρηση έπρεπε να γίνει, γιατί με τη νέα εισβολή στη Β. Συρία, πέραν του ότι θα εξεδίωκαν τους Κούρδους από τις τρεις προαναφερθείσες περιοχές, καταγράφοντας μία νίκη που την είχε ανάγκη ο Ερντογάν προεκλογικά, θα αποκτούσαν τη δυνατότητα στις περιοχές που θα καταλάμβαναν να εγκαταστήσουν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες, έστω και με τη βία, βοηθώντας έτσι το προεκλογικό αφήγημα του Ερντογάν ότι «λύνει το Προσφυγικό» που ο ίδιος με την πολιτική του προκάλεσε.
Για να γίνει η επιχείρηση και να καμφθούν οι αντιρρήσεις ΗΠΑ, Ρωσίας, Ιράν, έπρεπε να γίνει κάτι. Για παράδειγμα, να σκάσει μια βόμβα στην Τουρκία με θύματα αμάχους και τη βόμβα αυτή να την έχει τοποθετήσει άτομο που ήρθε από περιοχή της Συρίας που ελέγχουν οι Κούρδοι, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για τη βόμβα και ως σύμμαχοι των ΗΠΑ θα επιρρίπτονται ευθύνες και στις τελευταίες. Φυσικά κανένα σοβαρό σενάριο δεν μπορεί να σταθεί χωρίς να έχει μέσα του και την… Ελλάδα.
Και ω του θαύματος, στις 13 Νοεμβρίου η βόμβα πέφτει, σε λίγες ώρες συλλαμβάνεται η δράστις με μια μπλούζα που γράφει New York, η οποία, μάλιστα, δηλώνει ότι την καθοδήγησαν οι Κούρδοι της Συρίας και ότι σχεδίαζαν τη μεταφορά της στην Ελλάδα για να χαθούν τα ίχνη της. Ακολούθησαν οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας Σ. Σοϊλού, ο οποίος έβαλε στο στόχαστρο τους Κούρδους, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα, και μετά ήρθαν οι αεροπορικές βόμβες εναντίον των Κούρδων της Συρίας.
Η Pençe Kιlιç είχε αρχίσει. Είχαν μεταφερθεί από την ανατολική Θράκη μονάδες της 1ης Στρατιάς και από την ευρεία περιοχή της Σμύρνης μονάδες της Στρατιάς Αιγαίου στα σύνορα με τη Συρία για να συμμετέχουν στην εισβολή. Ομως, τα νέα από την άλλη επιχείρηση, την Pençe Kilit, δεν ήταν καλά.
Υπολογίζεται ότι μετά την έναρξη της Pençe Kιlιç και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου οι απώλειες του τουρκικού στρατού ήταν τέτοιες, που ανάγκασαν τον Ακάρ να επισκεφθεί ο ίδιος την περιοχή, κοντά στα σύνορα με το Ν. Κουρδιστάν (Β. Ιράκ).
Όσον αφορά τις δυνάμεις που έχουν συμφέροντα στην περιοχή, με την έναρξη των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Β. Συρία υπήρχαν δηλώσεις «κατανόησης της τρομοκρατικής απειλής» που αντιμετωπίζει η Τουρκία και παραίνεση για αυτοσυγκράτηση. Ακολούθησε η απόφαση των Κούρδων της Συρίας να διακόψουν τις κοινές επιχειρήσεις με τις ΗΠΑ και τον συνασπισμό των χωρών που μάχονται εναντίον του ISIS. Επειτα από αυτό η στάση των ΗΠΑ σκλήρυνε και απαίτησαν από την Τουρκία να μην πραγματοποιήσει την επιχείρηση. Ακολούθησαν παρόμοιες δηλώσεις από Ρωσία, Ιράν, Γαλλία και Γερμανία.
Και ω του θαύματος, ο Ερντογάν δεν βρήκε το θάρρος να εισβάλει στη Συρία, χωρίς να ανάψει το πράσινο φως των δυνάμεων που έχουν συμφέροντα στην περιοχή.
Και ω του άλλου θαύματος, ενώ είχε ξεχάσει την Ελλάδα όσο διαρκούσαν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και ήταν θέμα ωρών ή ημερών η εισβολή, μόλις έφαγε «κόκκινη κάρτα» για τη Συρία στράφηκε και πάλι κατά της Ελλάδος, με τις δηλώσεις του Τσαβούσογλου, που είναι οι πιο απροκάλυπτα επιθετικές εναντίον της χώρας μας από καταβολής Τουρκικής Δημοκρατίας. Σε τι αποσκοπεί η Τουρκία με όλο αυτό θα το δούμε στο άρθρο μας της Κυριακής.