Πραγματικά δεν τους πιάνεις πουθενά τους προβοκάτορες των δυτικών μέσων ενημέρωσης.
- Γιώργος Χαρβαλιάς
Τόσο καιρό κατηγορούσαν την Κίνα για τη διαχείριση της πανδημίας με την αυστηρή πολιτική «zero Covid», αποδίδοντάς την στις ανελεύθερες και αυταρχικές πρακτικές υγειονομικής προφύλαξης που έθιγαν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Προδίκαζαν, μάλιστα, αιματηρές λαϊκές εξεγέρσεις και νέες… Τιενανμέν. Τώρα που η μεγάλη αυτή χώρα, μπροστά ασφαλώς και στο εμφανές κύμα κόπωσης από τα περιοριστικά μέτρα δύο και πλέον ετών, επιχειρεί να ξεσφίξει τα λουριά, χαλαρώνοντας τις διαδικασίες ελέγχου και καραντίνας, δέχεται και πάλι τα συντονισμένα πυρά των «ανθρωπιστών» της Δύσης, επειδή -τάχα- οδηγεί τον πληθυσμό σε υψηλή επιδημική έκθεση με κίνδυνο απώλειας εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπινων ζωών!
Πρώτη και καλύτερη η «έγκυρη» αμερικανική εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», με άρθρο της, στις 2 Δεκεμβρίου, υπό τον κινδυνολογικό τίτλο «Καθώς η κυβέρνηση χαλαρώνει τους περιορισμούς για τον Covid, η Κίνα αντιμετωπίζει νέες πανδημικές απειλές», εφιστά την προσοχή στην πιθανότητα μαζικών μολύνσεων και επακόλουθων θανάτων.
Από την αρχή αυτής της πανδημίας η Κίνα φταίει για… όλα τα κακά. Σύμφωνα με τη συνωμοσιολογική θεωρία, που ποτέ δεν αποδείχτηκε, οι Κινέζοι δημιούργησαν τον συγκεκριμένο ιό στα εργαστήρια της Ουχάν, και από εκεί, είτε από λάθος είτε…σκοπίμως, τον διέσπειραν σε ολόκληρο τον κόσμο. Μόνο που αν υποθέσουμε ότι ο ιός ήταν πράγματι εργαστηριακός, είναι αμφίβολο με ποιου εντολή και ευθύνη γίνονταν τα πειράματα, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις αμερικανικής ανάμειξης. Ήδη αναμένεται σεισμός στις ΗΠΑ με το βιβλίο του δρος Αντριου Χαφ, διακεκριμένου επιστήμονα που εργαζόταν σε απόρρητα αμερικανικά προγράμματα βιολογικού πολέμου, το οποίο δείχνει ως υπευθύνους για τη δημιουργία και διασπορά του Covid-19 τα πρώην αφεντικά του!
Ανεξάρτητα, όμως, από το «τις πταίει», δηλαδή τη γενεσιουργό αιτία της πανδημίας των ημερών μας, οι Κινέζοι βγήκαν εξαρχής μπροστά με την πολιτική «μηδενικής ανοχής», χάρις σε ένα πολύ απλό και απολύτως ανθρωπιστικό σκεπτικό, το οποίο αναλύεται σε τρεις προτάσεις: Η Κίνα είναι μια τεράστια χώρα, με πληθυσμό 1,4 δισ,. που έχει κάνει μεν τεράστια τεχνολογική πρόοδο και κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές, αλλά δεν διαθέτει τις υποδομές για την ταυτόχρονη περίθαλψη εκατομμυρίων ασθενών.
Η φιλοσοφία των Κινέζων ήταν ότι καλύτερα να υποφέρουν για λίγο οι πολλοί παρά να «θυσιαστεί» ένα μεγάλο τμήμα του περισσότερο ευάλωτου πληθυσμού, άνθρωποι δηλαδή μεγαλύτερης ηλικίας ή με υποκείμενα νοσήματα.
Το επιχείρημα σηκώνει αντίκρουση, μόνο από την πλευρά μιας ναζιστικής αντίληψης ευγονικής που στην αρχή της πανδημίας εξέφρασε και ο Σόιμπλε, λέγοντας ότι όλοι κάποια στιγμή θα πεθάνουμε και μερικά χρόνια παραπάνω ζωής δεν παίζουν ρόλο μπροστά στην ευημερία του έθνους και της οικονομίας. «Δεν μας ενδιαφέρουν οι γέροι και ανήμποροι», ήταν το μήνυμα του Γερμανού πρώην υπουργού Οικονομικών.
Στην πορεία τα κινεζικά μέτρα αποδείχτηκαν σκληρά αλλά και εξόχως αποτελεσματικά. Το αποδεικνύουν οι αριθμοί: Μέχρι, λοιπόν, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η Κίνα είχε μόλις 355.000 κρούσματα και λιγότερους από 6.000 νεκρούς. Αντιστοίχως, στις ΗΠΑ, με το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Κίνας, τα κρούσματα ξεπέρασαν τα…100.000.000 και οι νεκροί το 1.100.000. Θέλετε μήπως και τα αντίστοιχα ελληνικά νούμερα για να πεταχτείτε από την καρέκλα σας; Η Ελλάδα, μια χώρα μόλις 10.000.000, αγγίζει πλέον τα 5.500.000 κρούσματα, με (τραγική) αναλογία 34.000 θανάτων! Ποιος ήταν, επομένως, ο πραγματικά αποτελεσματικός στη διαχείριση της πανδημίας;
Ο Μητσοτάκης τα κατάφερε στην αρχή και αποθεώθηκε ως Μωυσής επειδή εφάρμοσε την κινεζική συνταγή μηδενικής ανοχής απολύοντας ακόμη και τους υγειονομικούς που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν. Στη συνέχεια και με το μυαλό όχι στους Ελληνες αλλά στους Γερμανούς και τους λοιπούς τουρίστες, χαλάρωσε άρδην τους περιορισμούς, γεγονός που, σε συνδυασμό με την αποψίλωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την άθλια κατάσταση των ΜΕΘ, οδήγησε στις εκατόμβες νεκρών. Οι Κινέζοι σήμερα χαλαρώνουν τα μέτρα με ένα επίσης σοβαρό σκεπτικό, το οποίο εξήγησαν επισήμως.
Η τελευταία μετάλλαξη Ομικρον με τις παραλλαγές της προκαλεί πολύ πιο ελαφριές μορφές νόσησης σε σχέση με την προηγούμενη Δέλτα. Τα συμπτώματα είναι πολύ πιο ήπια και πλήττουν πρωτίστως το ανώτερο αναπνευστικό, χωρίς να προκαλούν πνευμονίες και θανατηφόρες επιπλοκές. Το βλέπουμε κι εμείς με τις δεκάδες χιλιάδες κρουσμάτων κάθε εβδομάδα, που καταλήγουν όμως σε μικρό ποσοστό εισαγωγής ανθρώπων στις ΜΕΘ. Οι δυσανάλογοι θάνατοι είναι μια άλλη υπόθεση και επ’ αυτών μάλλον θα πρέπει να απαντήσει ο αρμόδιος υπουργός με τις χειρότερες υγειονομικές επιδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση…
Επομένως οι Κινέζοι μοιάζουν να ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Εσφιξαν τα λουριά στη θανατηφόρο παραλλαγή και τώρα, που η μετάλλαξη φθίνει προς ηπιότερες μορφές νόσησης πασχίζουν να ξεκουράσουν τον πληθυσμό από τα περιοριστικά μέτρα και, φυσικά, να τονώσουν την οικονομία τους. Με συγχωρείτε, αλλά αυτό δεν λέγεται ούτε αυταρχισμός ούτε πολιτική ατζαμοσύνη. Υπεύθυνη πολιτική διαχείριση λέγεται, με επίκεντρο τον άνθρωπο. Αν σε κάποιους δεν αρέσει επειδή βλέπουν την Κίνα ως εχθρό ή αντίπαλο είναι μια άλλη υπόθεση. Αλλά ας μην κάνουμε το άσπρο μαύρο…