Η προϊούσα φθορά του δημοσίου βίου

Must Read

Για πρώτη φορά φοβάμαι ότι θα έχουμε εκλογές τύπου 1985. Φωτός και σκότους, όπως τις είχε αποκαλέσει τότε ο αλήστου μνήμης Κουτσόγιωργας. Εκλογές φανατισμού, μισαλλοδοξίας και σφοδρότατης κομματικής σύγκρουσης. Χρησιμοποιώ το ρήμα «φοβάμαι», γιατί οι συνέπειες μιας τέτοιας αναμέτρησης θα είναι ολέθριες για την πολιτική σταθερότητα και την κοινωνική γαλήνη στην πατρίδα μας, ακόμη κι αν από τις κάλπες προκύψει οριακώς αυτοδύναμη κυβέρνηση. Οι πληγές που θα ανοίξουν δεν θα κλείσουν. Ούτε θα επουλωθούν. Αντιθέτως. Θα μεγαλώσουν. Δεδομένου ότι το 2023 έχει προγραμματιστεί διπλή αναμέτρηση στην Αυτοδιοίκηση και το 2024 ευρωεκλογές, το χάσμα και ο διχασμός θα διευρυνθούν.

Γιατί φοβάμαι εκλογές τύπου 1985; Τέσσερις οι αιτίες: 

-Το ενδεχόμενο της ταυτόχρονης διεξαγωγής εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία – επισημαίνουμε τους κινδύνους εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες με αλλεπάλληλα δημοσιεύματά μας.

-Η κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό των Ενόπλων Δυνάμεων και ο αντίκτυπός της στο φρόνημα του Στρατεύματος.

Τα σκάνδαλα. Υποκλοπές , διαφθορά και ό,τι άλλο.

-Η συμπλοκή μεταξύ των θεσμών. Η σύγκρουση Δικαιοσύνης – ανεξαρτήτων Αρχών για τις υποκλοπές και η εκ των πραγμάτων συμμετοχή τους στον προεκλογικό αγώνα υπέρ της μίας ή της άλλης άποψης, σε συνδυασμό με την εργαλειοποίησή τους από τα κόμματα, θα δηλητηριάσουν την κούρσα.

Εξειδικεύοντας λίγο περισσότερο, έχω να παρατηρήσω τα εξής: Στα Ελληνοτουρκικά οδηγούμαστε με όλα τα σενάρια σε παράλληλες προεκλογικές εκστρατείες, οι οποίες υποτίθεται ότι θα συσπειρώσουν τα εκλογικά σώματα υπέρ των κυβερνήσεων Μητσοτάκη και Ερντογάν. Χθες ο πρωθυπουργός επέστρεψε στον πρόεδρο Ερντογάν τις κατηγορίες που του απηύθυνε για το Μεταναστευτικό. Σταδιακά οι κερκίδες του εθνικισμού σε Ελλάδα και Τουρκία γεμίζουν από θεατές που παρακολουθούν το ματς. Και όσο είναι «φιλικό», κανένα πρόβλημα. Αν τυχόν όμως ζήσουμε κάποια «αμφισβητούμενη φάση», ένα υβριδικό θερμό επεισόδιο, και αρχίσουν οι εξέδρες να παρακινούν τους προπονητές να συμπλακούν, τότε δεν ξέρω αν θα αποδειχθεί ευφυής επιλογή η ταυτόχρονη διεξαγωγή των εκλογών στις δύο χώρες. Τα περί εγγυήσεων που ακούω από τους συμμάχους τα ακούω βερεσέ, αν ο «σουλτάνος» παίζει το κεφάλι του. Πλέον αυτών, σε συνθήκες πίεσης και εθνικιστικού χουλιγκανισμού δεν λαμβάνεις ποτέ τη σωστή απόφαση. Θυμίζω ότι η Ελλάς του Μεταξά απέκρυψε τον τορπιλισμό του «Ελλη» από τους Ιταλούς μέχρι να ετοιμαστεί να τους κατατροπώσει στα βουνά της Βορείου Ηπείρου το 1940. Σκέφτεστε τι θα συνέβαινε αν η βύθιση γινόταν γνωστή και ο Μεταξάς βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο, αν δεν ήταν δικτάτωρ; Δεν θα του ζητούσε το αφιονισμένο πλήθος να ανταποδώσει;

Η κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό των Ενόπλων Δυνάμεων και η διαπλοκή τους με την εκλογική αναμέτρηση είναι ακόμη ένα ανησυχητικό γεγονός. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος εξασφάλισε την ανανέωση της θητείας του, αλλά η πληροφορία ότι τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ για θέμα διαφάνειας έχει τραυματίσει το κύρος του. Μετά τις επιλογές που άρχισαν να γίνονται χθες στις ετήσιες κρίσεις η κατάσταση που επικρατεί στο Πολεμικό Ναυτικό είναι έκρυθμη. Η αποστολή που αναλαμβάνει ο Σαλαμίνιος νέος αρχηγός κύριος Δρυμούσης έχει μεγάλο συντελεστή δυσκολίας, αν και ο ίδιος πιστεύει ότι με «δικαιοσύνη» θα πάνε όλα καλά. Δεδομένου ότι ο πήχης των απαιτήσεων είναι υψηλός, του το ευχόμαστε από καρδιάς, καθώς το τελευταίο που χρειάζεται να επικρατήσει αυτή τη στιγμή στα καρέ των αξιωματικών είναι ο διχασμός.

-Τα σκάνδαλα και η σκανδαλοθηρία είναι άλλη μία ένδειξη ότι θα ζήσουμε νέο 1985. Η Αρχή Απορρήτου Επικοινωνιών αποστέλλει εντός των ημερών στην Επιτροπή Θεσμών το πόρισμα με στοιχεία από παρόχους, με το οποίο αποδεικνύεται ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον αρχηγό Φλώρο, τέσσερα στελέχη της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας και τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. Η κυβέρνηση ως αντιπερισπασμό χρησιμοποιεί την κατάθεση της γραμματέως Καλογρίτσα για μαύρο χρήμα στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν σκέφτεται τι θα συμβεί αν κάποιοι επαναφέρουν στην επικαιρότητα τις καταθέσεις της γραμματέως του διευθύνοντος της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκου και της γραμματέως του διευθύνοντος της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή. Αν η σύρραξη γενικευτεί με την ένταση του 1985 και με τα χαρακτηριστικά του 1989, η απαξίωση του πολιτικού συστήματος θα γεννήσει νέο εξτρεμισμό. Με άμεσες συνέπειες για την πολιτική σταθερότητα.

η προϊούσα φθορά του δημοσίου βίου που καθιστά ολισθηρό το έδαφος του ανταγωνισμού μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων συμπληρώνεται από τις συμπλοκές μεταξύ των θεσμών σε θέματα διαφάνειας και ερμηνείας του νόμου, καθώς και από τη ροπή των συστημικών μέσων ενημέρωσης που σκεπάζουν τα πραγματικά ζητήματα. Η αποστροφή αυξάνεται. Oπως βλέπουμε να εξελίσσονται τα πράγματα, δεν είμαστε αισιόδοξοι. Χωρίς κοινωνική συνοχή δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική σταθερότητα. Δεν είναι θέμα αριθμών και εδρών μόνο το στοίχημα της χώρας. Εάν ένα 30% των Ελλήνων είναι σταθερά απέναντι σε όλο το σύστημα, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, και αν θα κυβερνήσει το 36% αυτοδύναμο κόντρα στο 64%, η πρόβλεψή μας παραμένει αμετάβλητος. Κοινωνίες που δεν εξελίσσονται, αργά ή γρήγορα, στο τέλος σπάνε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν σχετικά με την Ελλάδα

Της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη,  Ακούστε τι είπε ο Πούτιν, σχετικά με την Ελλάδα, και ξεχάστε τους σχετικούς χαρακτηρισμούς ορισμένων θερμόαιμων με...

More Articles Like This