Ο Κώστας Καραμανλής εξελέγη βουλευτής της Ν.Δ. στις εκλογές του 1989, στην Α’ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Οκτώ χρόνια αργότερα, την άνοιξη του 1997, εξελέγη αρχηγός της παράταξης και ηγήθηκε αυτής για 13 ολόκληρα χρόνια, τα 5,5 εκ των οποίων ως πρωθυπουργός. Ολες τις μεγάλες αποφάσεις που σημάδεψαν την πολιτική του διαδρομή τις έλαβε μόνος. Μόνος, κόντρα στον εικαζόμενο προβληματισμό του Εθνάρχη θείου του εξετέθη ως υποψήφιος βουλευτής στη Μακεδονία και δικαιώθηκε.
Αν και στις πρώτες εκλογές του Ιουνίου του 1989 κατετάγη τρίτος, στις τρίτες εκλογές του Απριλίου του 1990 ανεδείχθη πρώτος, υποσκελίζοντας μάλιστα τον -πανίσχυρο τότε- πολύ αγαπητό υπουργό Σωτήρη Κούβελα. Μόνος έλαβε την απόφαση να διεκδικήσει την αρχηγία στις εσωκομματικές εκλογές του 1997, κόντρα στην καραμανλική πτέρυγα του φίλου του, Μιλτιάδη Εβερτ. Με ζυγισμένη ρήξη. Κόντρα επίσης στην εικαζόμενη ταλάντευση του θείου του, Εθνάρχη, για το αν είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου για ένα τέτοιο εγχείρημα – μετά τον νίκη του, όμως, ο μεγάλος Μακεδόνας αγκάλιασε τον ανιψιό.
Μόνος έλαβε ο Καραμανλής την ιστορική απόφαση για το ιστορικό βέτο στο Βουκουρέστι. «Εχουμε πολλούς απέναντί μας» σχολίασε το πρωινό της απόφασης εκείνης στους συνεργάτες του, λίγο πριν εισέλθει στο παλάτι του Τσαουσέσκου όπου διεξαγόταν η Σύνοδος του ΝΑΤΟ. Αλλά με γνώμονα την Ιστορία και το εθνικό συμφέρον προχώρησε. Μόνος του έλαβε την απόφαση να κάνει τη γνωστή δήλωση για τις υποκλοπές το καλοκαίρι στα Ανώγεια, πριν το θέμα λάβει την έκταση που γνωρίζουμε σήμερα. Με γνώμονα τις αρχές και τις αξίες της παράταξης, στις οποίες αναφέρθηκε και χθες με τη δήλωσή του.
Το καλό του τόπου
Μόνος, με αποκλειστικό γνώμονα τη συνείδησή του, το καλό του τόπου και της δημοκρατίας. Μόνος, τέλος, χωρίς ευρύτερη διαβούλευση και επηρεασμό από τρίτους, έλαβε και ανακοίνωσε χθες την απόφαση να αποσυρθεί από το Κοινοβούλιο ύστερα από 35 χρόνια γόνιμης, παραγωγικής, διάφανης και ανεπίληπτης διαδρομής, η οποία δεν αφήνει πίσω της την παραμικρή σκιά. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αντιπάλων του.
Το φινάλε γράφτηκε κοινή συναινέσει, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της περασμένης Δευτέρας. Δεδομένου ότι αμέσως μετά το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας ο κύριος Μητσοτάκης θα συγκαλέσει το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο για την τρέχουσα θητεία του και θα ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών, η κυβέρνηση άρχισε να πιέζεται από τον χρόνο για την οριστικοποίηση των ψηφοδελτίων.
Το Μαξίμου είχε ήδη μια πρώτη γεύση των διαθέσεων Καραμανλή, ύστερα από μυστική συνάντηση Καραμανλή – Μπρατάκου η οποία είχε γίνει διερευνητικά προ μηνός. Ο πρώην πρωθυπουργός, χωρίς να ανακοινώσει τότε τις τελικές του αποφάσεις στον απεσταλμένο του πρωθυπουργού, είχε αφήσει να διαφανεί πως σε αυτές τις εκλογές θα έπεφτε η αυλαία. Ετσι, το κλίμα μεταξύ Παναγή Κυριακού – Μαξίμου ήταν προετοιμασμένο. Το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κύριο Καραμανλή ύστερα από πολύ καιρό και, έπειτα από ολιγόλεπτη συζήτηση για τα παιδιά τους που μεγαλώνουν, ακολούθησε grosso modo ο εξής διάλογος:
-Kώστα, εξυπακούεται ότι θα είσαι ξανά μαζί μας υποψήφιος, αν το επιθυμείς.
-Κυριάκο, ευχαριστώ, αλλά έχω ήδη λάβει τις αποφάσεις μου. Ολοι οι κύκλοι κάποτε κλείνουν. Και, αν επιθυμώ να κάνω κάτι διαφορετικό στη ζωή μου, τώρα είναι η ώρα.
-Κώστα, σε καταλαβαίνω απόλυτα, γιατί και εγώ κάπως έτσι σκέφτομαι. Θα μας βοηθήσεις στον εκλογικό αγώνα στη Θεσσαλονίκη;
-Εννοείται. Θα είμαι παρών. Θα συνεννοηθούμε…
Αυτός είναι ο ακριβής διάλογος μεταξύ των δύο ανδρών, και όλα τα υπόλοιπα που μεταδόθηκαν από ΜΜΕ είναι κατά βάση «σος», που αποδίδουν πάντως το πνεύμα της συνομιλίας. Για αυτό άλλωστε η δήλωση του πρωθυπουργού για τον κύριο Καραμανλή ήταν εξαιρετικώς θερμή.
Ισχυρός συμβολισμός
Επί της ουσίας τώρα: Η απόσυρση του πρώην πρωθυπουργού και η απομάκρυνσή του από τον δημόσιο βίο είναι από μόνη της μια πράξη ισχυρού πολιτικού συμβολισμού, που δεν επιδέχεται περαιτέρω σχόλια. Ομιλεί από μόνη της. Η δήλωση που τη συνόδευσε σφράγισε τη σχέση του πρώην πρωθυπουργού με την εκλογική βάση της Ν.Δ. και με ευρύτερα ακροατήρια. Δηλώνοντας ότι ολοκληρώθηκε η κοινοβουλευτική του διαδρομή, αποστρατευόμενος από την εθνική αντιπροσωπία, ο πρώην πρωθυπουργός τάσσει τον εαυτό του στις τάξεις των εφέδρων.
Ο τρόπος που το κάνει, εκφράζοντας την απόλυτη στήριξή του στην παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, επιβεβαιώνει το modus operandi του: Ποτέ δεν έβλαψε και δεν πλήγωσε την παράταξή του στον μισό αιώνα που την υπηρετεί. Ποτέ δεν υπονόμευσε αρχηγό και εκλεγμένο πρωθυπουργό, ποτέ δεν αποχώρησε από τις τάξεις της για να ιδρύσει κόμμα, όπως άλλοι (Σαμαράς, Μπακογιάννη, Αβραμόπουλος, Μάνος κ.λπ.), ποτέ δεν στράφηκε με δηλώσεις του εναντίον πολιτικού της αρχηγού. Κύριος εισήλθε στο Κοινοβούλιο, κύριος φεύγει από αυτό. Χωρίς τη βουλευτική ιδιότητα, μάλιστα, θα αισθάνεται στο μέλλον πολύ περισσότερο απελευθερωμένος να παρεμβαίνει στα δημόσια πράγματα, όταν οι εξελίξεις το απαιτούν.