Η σχετικά αθώα εκδοχή για τα «βατραχάκια» που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γραφείο του -ένα από τα οποία θέλησε να το μοστράρει ακριβώς δίπλα εκεί που κάθισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν (βλ. μεγάλη φωτό)- είναι πως πρόκειται για ειδώλια του «φενγκ σούι» που φέρνουν γούρι, διώχνουν το μάτι και «καθαρίζουν» τον χώρο.
Και πάλι δυσάρεστα νιώθεις, αν έχεις πρωθυπουργό που παίρνει στα σοβαρά αυτές τις τρίχες και επιδεικνύει τη δεισιδαιμονία που τον δέρνει στους ξένους μουσαφίρηδες, αλλά δεν είναι και του θανατά η υπόθεση. Απλώς, για μια εισέτι φορά, γινόμεθα διεθνώς ρεζίλι – κι αυτό το έχουμε συνηθίσει.
Ομως, για τα κακομούτσουνα, δυσοίωνα μπακακάκια που αγαπά ο Μητσοτάκης υπάρχει και μια άλλη, «μαύρη» εκδοχή. Στους οπαδούς του μετρ του εξωδιαστατικού τρόμου Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ (1890-1937) αυτοί οι βάτραχοι θυμίζουν τον αποτρόπαιο Τσαθόγκουα, μια οντότητα που θα έτρεμε κι ο ίδιος ο Εξαποδώ. Το όνομα του Τσαθόγκουα εμφανίζεται για πρώτη φορά στην παγκόσμια βιβλιογραφία στη νουβέλα του Λάβκραφτ που τιτλοφορείτο «The Whisperer in Darkness» («Ο Ψιθυριστής στο Σκότος»). Δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 1931 στο περιοδικό φαντασίας και τρόμου «Weird Tales» («Παράδοξες Ιστορίες»).
Το απόσπασμα με την πρώτη αναφορά αυτής της ερεβώδους οντότητας έχει ως εξής: «Είναι από το Ν’ Κάι που ήρθε ο τρομακτικός Τσαθόγκουα – ξέρετε, η άμορφη θεϊκή οντότητα που θυμίζει βάτραχο κι αναφέρεται στα “Πνακοτικά Χειρόγραφα” και στο “Νεκρονομικόν”».
Εχουν δίκιο οι υποψιασμένοι αναγνώστες του Λάβκραφτ (βλ. φωτό) που θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι λατρευτής του Τσαθόγκουα;
Μήπως δεν σπούδασε στο Χάρβαρντ, αλλά στο Πανεπιστήμιο Μισκατόνικ, το φανταστικό ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που επινόησε ο Αμερικανός συγγραφέας; Μήπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν χάνεται από τα φώτα της δημοσιότητας, κολυμπά στη Ρ’λιέ, το μέρος όπου εδρεύει ο Κθούλου, η υπερδιαβολική οντότητα που κυριαρχεί στα αφηγήματα του Λάβκραφτ;
Γιατί έχει βγει η φήμη για την οικογένεια Μητσοτάκη ότι είναι «κατσικοπόδαροι»; Μήπως συνδέονται με την άλλη λαβκράφτεια οντότητα, τη Σαμπ Νιγκουράθ, που ο συγγραφέας αποκαλούσε «Μαύρη Αίγα του δάσους με τα χίλια νεογνά»; Πολλές απορίες γεννούν τούτοι οι κακορίζικοι μπάκακες…