Ναι, όσο και αν φαίνεται παράξενο, ο τέως υπουργός Αμυνας της Τουρκίας μάς δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε στο θέμα της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας.
Ο Χουλουσί Ακάρ, σε προεκλογική του ομιλία, ήθελε να δώσει κατευναστικά μηνύματα για τα θέματα του Αιγαίου και τις τουρκικές διεκδικήσεις κατά της Ελλάδας.
Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε ότι «μιλήσαμε και είπαμε μετά τις εκλογές να ξεκινήσουμε ξανά αυτές τις συνομιλίες. Ομως, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τετελεσμένα γεγονότα στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, στην Κύπρο. Δεν πρόκειται για απειλή».
Αυτά είπε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNNTürk ο τέως υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ενώ φρόντισε να κάνει αναφορά στη Γενοκτονία, εκφράζοντας τη δυσφορία του. Είπε ότι «ενώ διάγουμε μια τέτοια περίοδο, είναι πραγματικά ατυχές να βγαίνει κάποιος από εκεί και να κάνει τέτοιες δηλώσεις, για Πόντο κ.λπ. Αν εσύ προβαίνεις σε τέτοιες αβάσιμες κατηγορίες, τότε κι εμείς θα πούμε άλλα. Τι έκαναν στην Ανατολία, στις σφαγές του 1919-1922, στη σφαγή της Τριπολιτσάς… Δηλαδή, το πράγμα ξεφεύγει. Αυτό που προτείνουμε εμείς είναι να μην μπαίνουμε σε τέτοια θέματα, να μη μιλάμε για αυτά – ας αφήσουμε τους ιστορικούς να κάνουν αυτό που είναι να κάνουν. Αυτό που εμείς προτάσσουμε είναι ο αμοιβαίος διάλογος».
Οσον αφορά το Αιγαίο, ο Τούρκος τέως υπουργός είπε ότι «το λέμε ξανά και ξανά. Τα προβλήματα στο Αιγαίο δεν είναι απλά προβλήματα. Δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί άμεσα και ανά πάσα στιγμή. Επομένως, ας συστήσουμε αντιπροσωπίες και ας συζητήσουν για αρκετό διάστημα. Ας αφήσουμε τους ειδικούς να μιλήσουν και να βρουν λύσεις».
Οπως φαίνεται από τη δήλωση του Τούρκου τέως υπουργού Αμυνας, οι αναφορές Ελλήνων πολιτικών στη Γενοκτονία ενοχλούν την Τουρκία και τους αναγκάζουν να πάνε πίσω, στην άλωση της Τριπολιτσάς.
Είναι γνωστό και πανθομολογούμενο ότι η Τουρκία έχει μόνο διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας και η Ελλάδα απολύτως καμία έναντι της Τουρκίας. Και αυτό συνιστά μια τραγική ανισορροπία στον πολιτικό και διπλωματικό χειρισμό των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Με δεδομένες δε τις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα να «τα βρει» με την Τουρκία, όταν και εάν καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα έχει μόνο να χάσει και η Τουρκία μόνο να κερδίσει.
Ιδού, λοιπόν, πεδίο δόξης λαμπρόν. Ο Χουλουσί Ακάρ μάς δείχνει τον δρόμο. Η Τουρκία ενοχλείται σφόδρα από την επίκληση της Γενοκτονίας. Αυτό που πρέπει να αναλύσει η Ελλάδα είναι το πώς η ελληνική διπλωματία θα εμπλακεί ενεργά στο θέμα και, μαζί με τις ανά τον κόσμο ελληνικές κοινότητες, θα αναδείξει το μείζον ζήτημα της Γενοκτονίας.
Αν σταδιακά το ζήτημα αυτό τίθεται επισήμως από την Ελλάδα στον ΟΗΕ, στην Ε.Ε., στο ΝΑΤΟ και σε διμερές επίπεδο, οι αδικοχαμένοι πρόγονοί μας θα βοηθήσουν τις επόμενες γενιές να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα.
Ομως, το θέμα αυτό δεν είναι πρωταρχικά θέμα διπλωματίας – είναι θέμα πολιτικής. Το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά με το ζήτημα και όχι ανακλαστικά, όπως γίνεται συνήθως. Να αναλύσουν σε βάθος όλες τις πτυχές του και να αποφασίσουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να το εντάξουν στην «ατζέντα» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα, γιατί είναι γνωστές οι αγκυλώσεις, η δυσανεξία, αλλά και η «μυωπία» του πολιτικού συστήματος για τέτοια θέματα.
Αν όμως θέλει να ξεφύγει η χώρα από τις μυλόπετρες των τουρκικών διεκδικήσεων, πρέπει να το σκεφθεί και να το εξετάσει σοβαρά. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για το ελληνικό πολιτικό σύστημα και την ελληνική διπλωματία.