Πολλή, περιττή και ψυχοφθόρα φασαρία παρατηρείται στη νοόσφαιρα. Αφενός η προεκλογική ατμόσφαιρα, αφετέρου οι φιέστες με τους ομοφυλοφίλους, τις λεσβίες, τους αμφί και τους τραβεστί, που παρουσιάζονται σαν τα νέα πρότυπα της νέας τάξης (η οποία δεν είναι νέα, αλλά συνομήλικη των Σοδόμων και των Γομόρρων), δεν μένει δευτερόλεπτο ησυχίας διαθέσιμο για τους πολλούς, που πέφτουν στη λούμπα της επικαιρότητας.
Αντί, λοιπόν, να συσχηματιζόμεθα τον αιώνα τούτο*, ας ανοίξουμε κάνα βιβλίο της προκοπής. Σήμερα προτείνεται ένα από τα πολλά που κυκλοφορούν στα βιβλιοπωλεία και αξίζει να επενδύσετε λίγα χρήματα αλλά και αρκετό χρόνο για να τα μελετήσετε.
Το βιβλίο για το οποίο γίνεται λόγος φέρει την υπογραφή του αξέχαστου ιατρού και σπουδαίου ερευνητή Νίκου Λ. Μουσελίμη (1937-2021). Τιτλοφορείται «Η διαχρονικότητα της ελληνικής φιλοσοφίας και “εξ ανατολής το φως”, ένας λανθασμένος συσχετισμός», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελίκρανον. Οποιος το διαβάσει θα εκπλαγεί με την πληθώρα των πηγών, το βάθος της ανάλυσης αλλά και της κατανόησης του ελληνικού πολιτισμού, καθώς και εκείνων της Ασίας.
Ο Νίκος Μουσελίμης σε αυτό το πόνημα καταρρίπτει, χωρίς υπερβολές και οξύτητα, τον μύθο ότι ο ελληνικός πολιτισμός -και κατ’ επέκταση ο δυτικός- είναι προϊόν μεταποίησης ιδεών, συστημάτων σκέψης και επιστημοσύνης ανατολικής προέλευσης. Η γλώσσα του Μουσελίμη είναι ακριβής, λιτή και ο τρόπος γραφής του εύληπτος ακόμα και σε όσους δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με τις ρίζες του ελληνικού πολιτισμού.
Αυτό είναι ένα έργο με ιδιαίτερη βαρύτητα για την Ελληνική Ιστορία και, όπως συμβαίνει συνήθως, έχει περάσει «κάτω από τα… ραντάρ» του βιβλιόφιλου κοινού.
* Απ. Παύλου, Προς Ρωμαίους Επιστολή, 12.2: «Μὴ συσχηματίζεσθε τῷ αἰῶνι τούτῳ, ἀλλὰ μεταμορφοῦσθε τῇ ἀνακαινώσει τοῦ νοός ὑμῶν, εἰς τὸ δοκιμάζειν ὑμᾶς τί τὸ θέλημα τοῦ Θεοῦ τὸ ἀγαθὸν καὶ εὐάρεστον καὶ τέλειον». Μην ακολουθείτε τη μόδα του κόσμου τούτου, αλλά να μεταμορφώνεστε συνεχώς πνευματικά και να διακρίνετε ποιο είναι το θέλημα του Θεού, το καλό και αρεστό στον Θεό και τέλειο».