Είναι, στ’ αλήθεια, παράδοξο πόσες αντιδράσεις προκαλεί η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να διευκολύνει παντί τρόπω την ψήφο των Ελλήνων της διασποράς. Ίσως να έχει εντοπίσει, μέσω δημοσκοπήσεων, κάποια κοινωνική συναίνεση στο ζήτημα. Ομως, εδώ οι περισσότεροι αναγνώστες της στήλης διαφωνούν και μάλιστα… οριζοντίως και καθέτως!
Ακολουθεί μια άποψη διαφωνούντα, η οποία συνοδεύεται από την πρόταση, σε περίπτωση που δοθεί δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς, να μετρά διπλά και τριπλά η ψήφος των παραμενόντων:
«Η ιδιότητα του πολίτη δεν συνοδεύεται μόνο από δικαιώματα αλλά και από υποχρεώσεις. Οσοι την κοπάνησαν για να πάνε στο εξωτερικό τι είδους υποχρεώσεις εκπληρώνουν; Μένουν εδώ για να υπηρετήσουν τον Στρατό, για να πληρώσουν φόρους, για να λειτουργούν σαν ακοίμητοι φρουροί της πατρίδας και για να δείχνουν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η Ελλάδα δεν έχει μείνει… ακατοίκητη; Αν όσοι έφυγαν για να ζήσουν έξω και να βγάλουν τα προς το ζην δικαιούνται μία ψήφο, πόσες ψήφους πρέπει να δικαιούνται αυτοί που παρέμειναν εδώ, πάλεψαν με το θεριό της ανεργίας, συντήρησαν τα σπίτια τους μέσα στη μνημονιακή θύελλα και κατόρθωσαν κιόλας να φτιάξουν οικογένειες για να παραμείνει το έθνος μας ζωντανό; Οι Ελληνες της αλλοδαπής ποτέ δεν πρόκειται να χάσουν την εθνοτική τους καταγωγή. Αυτό είναι άλλης τάξεως συζήτηση. Αυτό, όμως, που οι ίδιοι αποποιούνται είναι η ενεργός συμμετοχή στην ελληνική καθημερινότητα.
Το έθνος μέσα τους είναι ελληνικό, αλλά ο τόπος γύρω τους είναι ξένος. Μάλιστα, μερικοί από αυτούς με το που βγάζουν πέντε φράγκα έξω και κατορθώνουν να γίνουν μεγαλοϋπάλληλοι των ξένων ή μικροεπιτηδευματίες (και συστήνονται ως επιχειρηματίες) ξιπάζονται και σνομπάρουν τόσο πολύ την Ελλάδα, που λένε ότι δεν πρόκειται να πατήσουν εδώ ούτε για διακοπές. Σε αυτούς να επιτραπεί η ψήφος; Οχι, δα! Κι αν επιτραπεί, τότε η δική μας, όλων εμάς που επιμείναμε ελληνικά και στηρίξαμε τη χώρα στα δύσκολα, πρέπει να μετρήσει διπλή, τριπλή και τρίδιπλη. Κι όσοι κατάφεραν να επιτύχουν προσωπικά και επαγγελματικά τα χρόνια της χολέρας, που προηγήθηκαν, η ψήφος τους να μετράει για 10. Αντε, γιατί μας πρήξανε με τους αποχωρήσαντες. Προηγούνται οι παραμένοντες».