Οπως μας πληροφορεί το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου του Χακάν Φιντάν στη Μόσχα, έκανε μια περιγραφή της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η Τουρκία και των σχέσεων που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, κατά το πέρας της συνάντησής του με τον ομόλογό του της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, τόνισε ότι η Μόσχα χαιρετίζει «την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της Αγκυρας, που είναι προσανατολισμένη στα δικά της εθνικά συμφέροντα», καθώς γνωρίζει «από πρώτο χέρι ότι η Δύση προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να αμφισβητήσει αυτή τη γραμμή», η οποία αποτελεί για τους δυτικούς «σοβαρή αιτία εκνευρισμού».
Συνεχίζοντας ο Σεργκέι Λαβρόφ πρόσθεσε τα ακόλουθα: «Πιστεύουμε ότι η εποικοδομητική, ισότιμη συνεργασία με τη χώρα μας είναι αμοιβαία ωφέλιμη και οικονομικά επωφελής από την άποψη της ενίσχυσης των κυρίαρχων θεμελίων της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκικής Δημοκρατίας.
»Προσπαθούμε πάντα να ικανοποιούμε τις επιθυμίες των Τούρκων εταίρων μας στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Αυτό αφορά τόσο τις εκπτώσεις για τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους και τις συμφωνίες για τη μακροπρόθεσμη προμήθειά τους όσο και για τα μέτρα στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας μέσω της εισροής παραθεριστών από τη Ρωσία και της επέκτασης των εισαγωγών τουρκικών οπωροκηπευτικών προϊόντων στην αγορά μας».
Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στην ενόχληση που προκαλεί η στάση της Τουρκίας και ο τρόπος που αντιμετωπίζει τις σχέσεις της με τη Ρωσία.
Για το συγκεκριμένο θέμα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «στο πνεύμα των συμφωνιών μεταξύ των προέδρων μας, οι Τούρκοι εταίροι μας θα συνεχίσουν ν’ ανταποκρίνονται, παρά την πίεση από πλευράς ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που θέλουν να στρέψουν τους πάντες και τα πάντα εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Είμαι βέβαιος ότι αυτές οι προσπάθειες δεν θα έχουν αποτέλεσμα».
Ο Λαβρόφ, προφανώς για να ενθαρρύνει την Αγκυρα να συνεχίσει την πολιτική συνεργασία με τη Ρωσία, επαίνεσε την τουρκική πολιτική, υπενθυμίζοντας τη θέση του Ερντογάν ότι «η Τουρκία δεν θα θέσει ποτέ σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η ρωσική ηγεσία συμμερίζεται «πλήρως τις ίδιες αρχές όσον αφορά τη Ρωσική Ομοσπονδία», γι’ αυτό και «θα βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να υπερασπιστούμε τις καταρχήν προσεγγίσεις μας στη διεθνή σκηνή».
Οι οικονομικές σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας έχουν μεγάλη σημασία και βοηθούν και την πολιτική συνεργασία των δύο χωρών. Κατά τον Ρώσο υπουργό, «η αποτελεσματικότητα του πολιτικού μας διαλόγου και της οικονομικής μας συνεργασίας θα συνεχίσει να εξαρτάται από την αμοιβαία μας ετοιμότητα να λαμβάνουμε υπόψη τις ανησυχίες και τα συμφέροντα του άλλου και να αναζητούμε την ισορροπία μεταξύ τους.
»Οι Τούρκοι εταίροι μας διαθέτουν το απαραίτητο στρατηγικό όραμα. Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε και εφεξής προσεγγίσεις βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και την ισορροπία συμφερόντων».
Προφανώς η συνάντηση Λαβρόφ – Φιντάν έγινε για να προετοιμαστεί η συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν, που πρόκειται να λάβει χώρα στο Σότσι τις επόμενες ημέρες, πιθανόν στις 8 Σεπτεμβρίου.
Αναφερόμενος στη συνάντηση των δύο ηγετών, ο Λαβρόφ τόνισε ότι «συνεχίζεται ο εντατικός εμπιστευτικός, πολιτικός διάλογος, κυρίως σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των προέδρων Β. Πούτιν και Ρ.Τ. Ερντογάν» και ότι πρόκειται για «άλλη μια άτυπη συνάντηση κορυφής» των δύο προέδρων, «όπου θα συζητηθούν όλοι οι τομείς της εταιρικής μας σχέσης και η δυναμική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων».
Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι τα στοιχεία που έδωσε ο Λαβρόφ για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Είπε «ότι οι εμπορικοί και οικονομικοί δεσμοί αναπτύσσονται γρήγορα και εντατικά. Το 2022 το εμπορικό ισοζύγιο αυξήθηκε σχεδόν κατά 90% και έφτασε το ρεκόρ των 62,4 δισ. δολαρίων ΗΠΑ», ενώ αναπτύσσονται και τα κοινά στρατηγικά σχέδια, πρώτα απ’ όλα στον τομέα της ενέργειας, η οποία «αποτελεί παραδοσιακά μια “ατμομηχανή” στις σχέσεις μας».
Ο Ρώσος υπουργός έκανε ειδική αναφορά στον πυρηνικό σταθμό που χτίζεται στη Μερσίνα της Κιλικίας. Είπε ειδικότερα ότι «η κατασκευή και των τεσσάρων μονάδων ισχύος (σ.σ.: αντιδραστήρων) του ατομικού σταθμού στο Ακουγιου βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος» και επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της για «αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων μέσω της υλοποίησης της πρωτοβουλίας των αρχηγών των κρατών μας για τη δημιουργία ενός ενιαίου κόμβου (hub) διανομής φυσικού αερίου στην Τουρκία».
Αυτά περί των ρωσοτουρκικών σχέσεων, διά στόματος του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. Οσον αφορά το οικονομικό σκέλος, θα ήταν λάθος να πιστέψουμε ότι τα οφέλη της Τουρκίας περιορίζονται σε όσα προέρχονται από το «εμπορικό ισοζύγιο, που έφτασε το 2022 το ρεκόρ των 62,4 δισ. δολαρίων ΗΠΑ».
Υπάρχουν και τα πολλά δισεκατομμύρια δολάρια που εισέπραξε η Τουρκία από τη χρήση των αεροδρομίων και του εναέριου χώρου της, για πτήσεις από και προς τη Ρωσία. Υπάρχουν και τα πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια που εισέπραξε από το τουριστικό συνάλλαγμα που άφησαν εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες.
Υπάρχουν και τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια των Ρώσων δισεκατομμυριούχων, που πήραν τουρκική υπηκοότητα και μετέφεραν τα χρήματά τους και την οικονομική τους δραστηριότητα στην Τουρκία.
Υπάρχουν και τα δισεκατομμύρια δολάρια που προέρχονται από λαθρεμπόριο, που γίνεται με γνώση του τουρκικού κράτους, για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Με άλλα λόγια, μέχρι στιγμής η Τουρκία επωφελείται τα μέγιστα από την ανυπακοή που επέδειξε έναντι του ΝΑΤΟ και των «νουθεσιών» της Ουάσινγκτον.
Μάλιστα, αντί να τιμωρηθεί, όπως μας έλεγαν ορισμένοι όταν δείχναμε έναν άλλον δρόμο για την πολιτική που έπρεπε να ακολουθήσουμε έναντι της Ουκρανίας και της Ρωσίας, για να προστατέψουμε τα συμφέροντα των Ελλήνων που κατοικούν και στις δύο χώρες, η Τουρκία επιβραβεύεται από τις ΗΠΑ, αφού η διαδικασία προσέγγισης με την Ελλάδα, που υποτίθεται ότι γίνεται για να πάμε στη Χάγη, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα τέχνασμα για να πάρει η Τουρκία τα F-16 Viper.
Και, φυσικά, δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο να πάει στη Χάγη, εκτός κι αν στο συνυποσχετικό της δώσουμε αυτά που ζητάει, δηλαδή δέσμευση ότι δεν πρόκειται ποτέ να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. και ότι το δικαστήριο θα κρίνει ποια από τα 157 αμφισβητούμενης -κατά την Τουρκία- κυριαρχίας νησιά ανήκουν στην Ελλάδα και ποια στην Τουρκία.
Τότε μπορεί να πάει. Ειδάλλως, ούτε μία στο εκατομμύριο.
Κατά τ’ άλλα, προτεραιότητα των Γεραπετρίτη και Δένδια, αντί να είναι η απελευθέρωση της Κύπρου, που λεηλατείται κάθε μέρα από εχθρούς και φίλους, είναι η Ουκρανία.
Ελπίζουμε οι ακομμάτιστοι Ελληνες πολίτες να βλέπουν και να θυμούνται.