Τα πέντε μέτωπα κατά του Ισραήλ

Τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές το Ισραήλ ήταν έτοιμο να εισβάλει στη Γάζα, υλοποιώντας την επιχείρηση «Σιδερένια Ξίφη»

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Στο άρθρο μας της Παρασκευής προαναγγείλαμε την πιθανή μορφή που μπορούσαν να λάβουν η επέκταση των συγκρούσεων και η κλιμάκωση του πολέμου, και τα μέτωπα που είναι πιθανόν να ανοίξουν κατά του Ισραήλ.

Να σημειώσουμε ότι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές το Ισραήλ ήταν έτοιμο από ώρα σε ώρα ή από μέρα σε μέρα να εισβάλει στη Γάζα, υλοποιώντας την επιχείρηση «Σιδερένια Ξίφη», όπως ονόμασε τη χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Επειδή το Ισραήλ ήδη έχει αρχίσει να εκκενώνει χωριά, ακόμα και μια πόλη, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο και επειδή αρκετές χώρες, δυτικές και αραβικές, εκδίδουν η μια μετά την άλλη οδηγίες προς τους πολίτες τους να αποχωρήσουν από τη συγκεκριμένη χώρα, είναι πολύ πιθανόν να ανοίξει και το δεύτερο μέτωπο για το Ισραήλ.

Οσον αφορά το πρώτο μέτωπο, αυτό της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός θα πρέπει να αντιμετωπίσει περί τους 40.000 ενόπλους της Χαμάς και της ισλαμικής Τζιχάντ σε ένα δύσκολο επιχειρησιακό περιβάλλον, σε μάχες σε κατοικημένους τόπους, με αμάχους και με τους αντιπάλους να έχουν το πλεονέκτημα ενός εκτεταμένου δικτύου σηράγγων, που τους προστατεύει από τα πυρά της αεροπορίας και του πυροβολικού.

Στο δεύτερο μέτωπο, αυτό του Λιβάνου, ο ισραηλινός στρατός θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια δύναμη με πολεμική εμπειρία, ισχύ πυρός και υποστήριξη σε σχέση με τους πανταχόθεν αποκλεισμένους της Χαμάς και της ισλαμικής Τζιχάντ. Οι ένοπλοι της Χεζμπολάχ ανέρχονται στις 40.000, ενώ ο ηγέτης της οργάνωσης Χασάν Νασράλα κάνει λόγο για 100.000 στρατιώτες. Επιπλέον, η Χεζμπολάχ διαθέτει κατευθυνόμενους εδάφους – εδάφους και εδάφους επιφανείας πυραύλους, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές απώλειες σε χερσαίους και θαλάσσιους στόχους.

Συμπληρωματικά, στις συμπλοκές και τις μάχες μπορούν να συμμετέχουν μερικές χιλιάδες Παλαιστίνιοι, από τους 500.000 πρόσφυγες που κατοικούν σε καταυλισμούς και σε διάφορες πόλεις του Λιβάνου.

Το τρίτο μέτωπο είναι η Δυτική Οχθη, στην οποία κατοικούν 2.500.000 Παλαιστίνιοι, ο οποίοι μπορούν να αποτελέσουν πρόβλημα εθνικής ασφάλειας για το Ισραήλ σε περίπτωση που εξεγερθούν.

Το τέταρτο μέτωπο είναι αυτό των Υψωμάτων του Γκολάν, συριακό έδαφος που κατέχεται από το Ισραήλ από το 1981. Εδώ κατοικούν 25.000 Αραβες Δρούζοι και άλλοι τόσοι Ισραηλινοί έποικοι. Το μέτωπο αυτό φέρεται ότι είναι διατεθειμένοι να το ανοίξουν Ιρανοί ένοπλοι που δρουν στο έδαφος της Συρίας, υποστηρίζοντας την κυβέρνηση Ασαντ έναντι της απειλής που προέρχεται από το Ισλαμικό Κράτος και τις διάφορες ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στη συριακή επικράτεια.

Σημειώνεται ότι οι ένοπλοι Ιρανοί στη Συρία, που εξοπλίζονται και υποστηρίζονται από τους Φρουρούς της Επανάστασης, αριθμούν τους 40.000-45.000. Μια ενδεχόμενη επιχείρηση στην περιοχή πιθανόν να έχει ως στόχο την απελευθέρωση των Υψωμάτων του Γκολάν.

Σημειώνεται ότι στην επιχείρηση είναι δυνατόν να συμμετέχουν και μερικές χιλιάδες από το μισό εκατομμύριο Παλαιστίνιους πρόσφυγες που κατοικούν σε καταυλισμούς στη Συρία.
Τέλος, το πέμπτο μέτωπο είναι αυτό που μπορεί να ανοίξει εναντίον του Ισραήλ, είναι το μέτωπο της Ιορδανίας. Στη χώρα αυτή και συγκεκριμένα σε περιοχές εφαπτόμενες της Δυτικής Οχθης κατοικούν 2.200.000 Παλαιστίνιοι, οι οποίοι είναι πιθανόν να εξεγερθούν κατά του Ισραήλ αν επιχειρηθεί σφαγή Παλαιστίνιων αμάχων στη Γάζα.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες μερικές εκατοντάδες ή χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες από την Ιορδανία κινήθηκαν προς το Ισραήλ, υποχρεώνοντας τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας να αποκλείσουν τους δρόμους που οδηγούν στα σύνορα με τη Δυτική Οχθη.

Στο σημείο αυτό να διευκρινίσουμε ότι εκτός από τα αριθμητικά στοιχεία που παραθέτουμε, τα οποία εν πολλοίς είναι διασταυρωμένα, τα λοιπά για τις πιθανότητες ανοίγματος μετώπων είναι εκτιμήσεις που στηρίζονται σε πληροφορίες και ενδείξεις που έχουμε μέχρι στιγμής. Ειδικά το τέταρτο και το πέμπτο μέτωπο είναι δυνητικά.

Οσον αφορά την Τουρκία και τον ρόλο που προσπαθεί να παίξει, από τη μία πλευρά επιδιώκει να είναι διαμεσολαβητής για την απελευθέρωση των ομήρων και από την άλλη θέλει να «βάλει πόδι» στην Ιερουσαλήμ και την Παλαιστίνη, ως εγγυήτρια δύναμη σε ένα παλαιστινιακό κράτος που ζητάει να δημιουργηθεί στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ. Με άλλα λόγια, η Τουρκία θέλει να επανέλθει στην περιοχή ως νεοαποικιακή – νεοοθωμανική δύναμη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Drones και NATO εκτοξεύουν τις πολεμικές εξαγωγές της Τουρκίας

Οι εξαγωγές της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας ξεπέρασαν τα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, ανακοίνωσε την Παρασκευή (3/1) ο...

More Articles Like This