Η εφημερίδα που κρατάτε στα χέρια σας έχει αρχές. Όχι εμμονές. Αρχές. Αρχές και αξίες. Κυκλοφορεί καιρό και όσοι σήμερα έχουμε την ευθύνη της συγγραφής της νιώθουμε το βάρος της ιστορίας της.
- Από τον Μανώλη Κοττάκη
Έχουμε στο μυαλό μας τις εξής λέξεις: πατρίδα, εθνικό συμφέρον, δημόσιο συμφέρον, γλώσσα, ταυτότητα, παράδοση, πολιτική, θρησκεία, ανεξαρτησία, εθνική κυριαρχία. Και επίσης τις λέξεις Αιγαίο, Κύπρος, Θράκη, Βόρεια Ηπειρος, διασπορά. Αναστοχαζόμενοι τις κόντρες, τις διαφωνίες και τις συμφωνίες με δημόσια πρόσωπα στο διάστημα έκδοσής της, βλέπουμε ότι όλες εκκίνησαν από τις αρχές που ονομάζουμε «Σύνταγμα της Εστίας Επενδυτικής» και όχι από ταπεινά προσωπικά ελατήρια ή υστεροβουλίες, όπως πιστεύουν κάποιοι. Έχουμε ήσυχο ύπνο κάθε βράδυ.
Στο μυαλό μας πρέπει οι κυβερνήσεις, παρούσες και παρελθούσες, να προστατεύουν το εθνικό συμφέρον. Και με αυτό το κριτήριο τις κρίνουμε. Στηρίξαμε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στο Κυπριακό, αλλά είχαμε δημόσια σφοδρή μετωπική σύγκρουση μαζί του στο Μακεδονικό (σε τρεις εκπομπές της ΕΡΤ). Θέλαμε λύση στο σκοπιανό ζήτημα ώστε να εκμεταλλευτούμε το βέτο του Βουκουρεστίου, αλλά επιτεθήκαμε με ένταση στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναγκάστηκε να επικαλεστεί πρωτοσέλιδό μας σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Διασταυρώσαμε τα ξίφη μας με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τις θέσεις που άλλαζε σαν τα πουκάμισα για το Μακεδονικό, αλλά φιλοξενήσαμε τις σωστές απόψεις του για τα ελληνοτουρκικά. Επικρίναμε τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Αδωνι Γεωργιάδη για το ανοίκειο διατακτικό ύφος που είχαν τα e-mails Φρουζή προς το υπουργείο Υγείας, διότι θεωρούμε ότι η πολιτική επιβάλλεται της αγοράς και όχι η αγορά της πολιτικής, ανταλλάξαμε επιστολές, αλλά μέχρις εκεί.
Σχολιάσαμε αρχικώς την παθητικότητα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στο Σκοπιανό και την επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ κατά της Εκκλησίας μέσω Συντάγματος, ωστόσο τον στηρίξαμε στο κρίσιμο ζήτημα των Νέων Χωρών, ενώ σε πρόσφατη συνάντηση μαζί του στην Αρχιεπισκοπή λύσαμε όλες τις παρεξηγήσεις. Επιτεθήκαμε στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για τα βιβλία της Ιστορίας, αλλά του αναγνωρίσαμε όποιες θετικές αποφάσεις, λίγες, έλαβε κατά τη θητεία του. Επικρίναμε τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση για δηλώσεις περί την Εκκλησία, αλλά στηρίξαμε τον αγώνα για τις γερμανικές αποζημιώσεις και μετείχαμε στην ημερίδα του Ιδρύματος της Βουλής για τη δημοκρατία στα μέσα ενημέρωσης. Και, μάλιστα, μιλώντας με θάρρος γι’ αυτό που ερχόταν: τη διαπλοκή τού ενός.
Ξεσκεπάσαμε τον ρόλο του Γιάνη Βαρουφάκη το 2015 αποκαλύπτοντας το μυστικό τηλεφώνημα Τζακ Λιου στον Τσίπρα, αλλά πήγαμε και είδαμε την ταινία του Γαβρά που βασίστηκε στο βιβλίο του και μιλήσαμε μαζί του για να έχουμε ιδία άποψη. Αναδείξαμε τις πολιτικές ευθύνες Σημίτη για θέματα διαφθοράς από το περιεχόμενο δικογραφιών που εστάλησαν στη Βουλή (C4I), αλλά μια «καλημέρα», όταν τον βλέπουμε στη «Βιβλιοθήκη», του λέμε και μας λέει. Αναδείξαμε άγνωστες πτυχές της διακυβέρνησης Καραμανλή (το σχέδιο ΠΑΣΟΚ να τον βάλει φυλακή καθ’ ομολογίαν Λοβέρδου), αναδείξαμε (όταν άλλοι έθαψαν) τις αποκαλύψεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στα δύο βιβλία που εξέδωσε, ενώ δώσαμε στη δημοσιότητα πρωτογενείς μαρτυρίες του Αντώνη Λιβάνη για τα Ιμια και το Ειδικό Δικαστήριο. Υποστηρίξαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στις άδικες επιθέσεις που δέχθηκε, γιατί ξέρουμε από πρώτο χέρι πόσο καταλυτικός ήταν ο ρόλος του στην κρίση του 2015, ειδικώς στις επικοινωνίες του με τον Μάριο Ντράγκι, σχολιάσαμε όμως και την υπερκινητικότητά του.
Ήμασταν επιφυλακτικοί στα πρώτα βήματα του Κυριάκου στην αρχηγία της Ν.Δ. -ήρθαν και δύσκολες στιγμές στις σχέσεις μας-, αλλά εγκαίρως το 2018 αναγνωρίσαμε ότι ο κύριος Μητσοτάκης ήταν απολύτως έτοιμος και ώριμος για την πρωθυπουργία. Σήμερα με ικανοποίηση παρατηρούμε ότι υπερβαίνει τις προσδοκίες. Και, βεβαίως, μην ξεχνάμε ότι αποκαλύψαμε το σχέδιο αντικατάστασης του πρεσβευτή Πάιατ από παλαιό σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα, γεγονός που προκάλεσε δημόσιες τριβές -αχρείαστες- στις καθαρά δημοσιογραφικές επαφές μας με την πρεσβεία. Μετά ταύτα σκέπτομαι ότι τα βάλαμε με πολλούς. Σχεδόν με όλους.
Όχι με όρους συμπάθειας και αντιπάθειας όμως. Κάθε κόντρα μας αφορούσε και αφορά το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον. Με αυτή την οπτική πρέπει να ιδωθεί και η τελευταία διένεξή μας με τον Γιάννο Παπαντωνίου, τον Στέφανο Μάνο και παλαιούς πλέον συνεργάτες μας. Δεν ήταν το θέμα μας να μείνει ο Γιάννος φυλακή. Μακριά από εμάς αυτά. Το θέμα μας είναι να πάψουν να αποτελούν το κλοτσοσκούφι όλων η Δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της. Είναι για εμάς μείζον. Είναι μείζον να πάψουν οι κατηγορούμενοι να γίνονται κατήγοροι και οι εισαγγελείς κατηγορούμενοι.
Είναι μείζον να μη διανοηθεί ποτέ κανείς στο μέλλον, εξ ου και οι δύσκολες αποφάσεις για διακεκριμένους συνεργάτες μας, ότι μπορεί να αποκαλέσει «πολιτικό κρατούμενο» (!!!) κάποιον εναντίον του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αδήλωτα 1.800.000 ευρώ. Είναι μείζον να μη γίνονται προσωπικότητες άθυρμα υποδίκων. Η Δικαιοσύνη είναι πυλώνας της δημοκρατίας. Οι αποφάσεις της προφανώς και αξιολογούνται. Δεν επιβάλλονται όμως. Πολύ δε μάλλον δεν γίνονται αντικείμενο δημόσιας χλεύης. Αυτές είναι οι αρχές τής Εστίας Επενδυτικής, αυτές οι αξίες μας, όποιος θέλει τις ακολουθεί. Δεν είναι υποχρεωτικό. Εκαστος υψώνει τον πήχη έως εκεί που μπορεί. Ας είναι κατανοητό από όλους όμως: Ο πήχης είναι πολύ ψηλά για όλους. Φέρουμε βαριά ευθύνη. Είμαστε άλλωστε σε διατεταγμένη υπηρεσία. Από τους αναγνώστες μας.
Δείτε επίσης: Υπάρχει ορθοδοξία σουρ μεζούρ*;