Τώρα που έχει δημιουργηθεί μια απόσταση ασφαλείας από τις άδειες, τις γιορτές, τις ανάπαυλες, τα «χρόνια πολλά» και την καθιερωμένη δυσπεψία της πολυφαγίας, είναι καιρός να γραφτούν ορισμένες αλήθειες.
1) Οι τοπικοί άρχοντες τόσο ενδιαφέρονται για το υστέρημα των Ελλήνων, που πληρώνουν μαλλιοκέφαλα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε ακόμα ανάβουν οι εορταστικοί φωτισμοί στα περισσότερα σημεία των πόλεων και των δημοτικών κτιρίων. Αληθινά χρήζουν μνείας οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που έδωσαν εντολή στις υπηρεσίες τους για την άμεση διακοπή του εορταστικού φωτισμού και επέβλεψαν την τήρηση αυτής της εντολής. Το αυτό ισχύει και για αρκετές δημόσιες υπηρεσίες και υπουργεία. Θα βλέπουμε αναμμένα δεντράκια μέχρι τον Φεβρουάριο – ίσως και μέχρι την 25η Μαρτίου…
2) Δεν μπορούμε ούτε το ρολόι να πάμε πίσω ούτε τη ζυγαριά. Ολες οι γυμναστικές, οι επιδείξεις εγκράτειας, οι στερήσεις του 2023 πήγαν στράφι. Ηττήθηκαν μπροστά σ’ έναν δίσκο με μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Δόξα και τιμή σε όσες και όσους διατήρησαν ακμαία τη θέλησή τους για ολιγοφαγία κατά την εορταστική περίοδο. Συνελόντι ειπείν, κατορθώνουμε να εκτιθέμεθα και στα εύκολα και στα δύσκολα. Οταν οι πόροι και τα τρόφιμα είναι λίγα, κακιώνουμε με τους γύρω μας για να μην τα στερηθούμε. Οταν είναι πολλά, κακιώνουμε με τους εαυτούς μας και γουρουνιάζουμε σαν να μην υπάρχει αύριο.
3) Ο υποτιθέμενος πνευματικός κόσμος ουδόλως διαφέρει από τον θεωρούμενο ως μη πνευματικό. Και στους μεν και στους δε τα εδέσματα και τα ξεφαντώματα πρωταγωνιστούσαν στις συζητήσεις και στα ενδιαφέροντά τους. Υλη πάνω στην ύλη και πάνω τούρλα!
4) «Χριστούγεννα στο σπίτι σου και Πάσχα όπου να ’ναι». Υστερα από αιώνες από τη δημιουργία αυτού του αποφθέγματος καταλάβαμε γιατί υπάρχει. Για να μας συμβουλεύει πώς να αποφεύγουμε τις περιττές ταλαιπωρίες και τις ιώσεις. Τα τέλη Δεκεμβρίου δεν ενδείκνυνται για ταξίδια. Οι μεταφορές δεν ευνοούνται από την κακοκαιρία. Επίσης, αυτή την περίοδο κάνουν πάρτι οι πάσης φύσεως ιοί και καλό είναι να μην πολυσυνωστιζόμαστε.
Χρόνια μας πολλά, πάντως…