Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε την Ελλάδα για την ελλιπή λειτουργία του κράτους δικαίου και την ελευθερία του Τύπου, δηλαδή απένειμε στη χώρα διδακτορικό στη διαφθορά. Το γεγονός της καταδίκης είναι ασυνήθιστο για τα δεδομένα της Ενωσης.
Τον τελευταίο χρόνο η διαφθορά στην Ελλάδα επιδεινώθηκε κατά τρεις μονάδες μέτρησης σε σχέση με το 2022. Η καταδίκη της χώρας μας, όμως, δεν απετέλεσε έκπληξη, δοθέντος ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στη διαφθορά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με εξαίρεση τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία (https://www.transparency.org/en/cpi/2023#:~:text=Over%20two%2Dthirds%20of%20countries,declined%20in%20the%20last%20decade).
Η έκπληξη όμως έρχεται από τη διαπίστωση ότι η επίσημη αναγνώριση της ελληνικής διαφθοράς καθυστέρησε 43 χρόνια από την εποχή που η χώρα έγινε μέλος της Ενωσης. Πράγματι, το μεγαλύτερο μέρος των περίπου 85 δισ. ευρώ των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στήριξης κατέληξαν στις τσέπες των ολιγαρχών και των πολιτικών. Τα ευρωπαϊκά χρήματα «επενδύθηκαν» στις διάφορες λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς και Novartis, για τις οποίες ελάχιστοι ερευνήθηκαν ή καταδικάστηκαν, παρά το γεγονός ότι για την τελευταία η δικαιοσύνη των ΗΠΑ απεφάνθη ότι για την Ελλάδα υπήρξαν μίζες περίπου μισού δισ. ευρώ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίον διατέθηκαν τα ευρωπαϊκά χρήματα στην Ελλάδα αποτελεί περιστατικό της δεκαετίας του 1980. Αρχικά εκείνη την εποχή Ελληνες ευρωβουλευτές πρωτοστάτησαν υπέρ τροπολογίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την οποία επιδοτούντο οι εξαγωγές ελαιολάδου σε δοχεία συσκευασίας των πέντε λίτρων. Αμέσως μετά εμφανίστηκαν στην περιοχή της Μεσσηνίας δεκάδες συσκευαστήρια λαδιού. Ατυχώς ή ευτυχώς, τυχαίο γεγονός απεκάλυψε χιλιάδες πεταμένα δοχεία ελαιολάδου στην περιοχή της Καλαμάτας, τα οποία περιείχαν νερό αντί για ελαιόλαδο.
Ακολούθως αποκαλύφθηκε ότι τα δοχεία εξάγονταν στην Αίγυπτο και αμέσως μετά επιστρέφονταν πίσω στην Ελλάδα ως ακατάλληλα. Η έρευνα του τελωνείου Καλαμάτας εντόπισε Αραβα φίλο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος προσήλθε για κατάθεση στο τελωνείο πλήρης έπαρσης και αυθάδειας. Η έρευνα όμως δεν μπόρεσε να εντοπίσει τους ενόχους της απάτης, επειδή υπήρξε κρατική ομερτά άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου, πλην του τελωνείου και της Εισαγγελίας Καλαμάτας, που διεξήγαγαν την έρευνα.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι το αυτοκίνητο του αδέκαστου υπαλλήλου του τελωνίου που διεξήγαγε την έρευνα κάηκε με εμπρησμό, τα εκατομμύρια των επιδοτήσεων της συσκευασίας του νερού δεν επιστράφηκαν ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι εξαγωγές προς την Αίγυπτο συνεχίστηκαν από άλλο λιμάνι. Το γεγονός, του οποίου τα στοιχεία ευρίσκονται στην Εισαγγελία Καλαμάτας, αποτελεί δείγμα της διαχρονικής οργανωμένης απάτης του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή των Ελλήνων πολιτικών, εις βάρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Τα έργα και οι ημέρες των Ελλήνων ευρωβουλευτών, καθώς και εκείνων που κατέχουν θέσεις ευθύνης στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποδεικνύουν τη συστημική πολιτική διαφθορά στην Ελλάδα. Πράγματι, ενώ οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. σε άλλη ψηφοφορία ψήφισαν υπέρ της άρσης του βέτο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλαδή κατά των συμφερόντων της Ελλάδας, τοποθετήθηκαν κατά στο συγκεκριμένο ψήφισμα. Ομως, παρά το γεγονός ότι η καταδίκη υπήρξε επιβεβλημένη, η καθυστέρηση και η επιλογή της χρονικής στιγμής εγείρουν ερωτήματα ως προς τα πραγματικά κίνητρα του ψηφίσματος.
Προφανώς δεν υπήρξαν ανθελληνικές σκοπιμότητες, όπως οι πολιτικοί της Ν.Δ. ισχυρίζονται. Το ψήφισμα οργανώθηκε από αυτούς που ελέγχουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλαδή τον Μακρόν και την Ούρσουλα, και η καταδίκη της χώρας αποκλείει τον Μητσοτάκη από τη διεκδίκηση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και οι δύο τον εξουδετέρωσαν, αφενός, λόγω της ελληνικής διαφθοράς και, αφετέρου, λόγω της προμήθειας αμυντικού εξοπλισμού από την Αμερική. Ο Μακρόν θεωρεί προσωπική ήττα τον αποκλεισμό της Γαλλίας από την προμήθεια των κορβετών. Η Ούρσουλα θεωρεί ότι ο Μητσοτάκης εξυπηρετεί τον αμερικανικό παράγοντα εις βάρος του γερμανικού και συνεπώς θεωρείται επικίνδυνος για τα γερμανικά συμφέροντα. Ο Μητσοτάκης έπαιξε και έχασε. Εχει καταστροφικά αποτελέσματα η ταυτόχρονη προσευχή σε Θεό και διάβολο.