«Ηταν 1η Απριλίου της ΕΟΚΑ η αρχή, που ακούστηκε στην Κύπρο η φωνή του Διγενή». Ο Διγενής βροντοφωνάζει: «Αναλαμβάνομε τον αγώνα για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού με σύνθημα εκείνο το οποίον μας κατέλειπαν οι πρόγονοί μας ως ιεράν παρακαταθήκην, ή ταν ή επί τας».
Ετσι άρχισε σαν σήμερα το 1955 ο απελευθερωτικός αγώνας της Εθνικής Οργανώσεως Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ). Μία χούφτα ρομαντικών Ελληνοκυπρίων, οι περισσότεροι νέοι και αρκετά αμούστακα παιδιά, κατά μιας αυτοκρατορίας. Αγώνας δύσκολος και άνισος. Και ήταν δύσκολος όχι μόνο λόγω των ειδικών συνθηκών, αλλά επειδή, σχεδόν αμέσως, άρχισαν και τα παρατράγουδα με την «Αυγή», πρωτοπόρα, να κατηγορεί στις 5 Μαίου 1955 τους αγωνιστές ότι ήταν «διασπαστές της ενότητας του κυπριακού λαού που παριστάνουν τους νταήδες με τυχοδιωκτικές ενέργειες», ενώ λίγο αργότερα ο παράνομος ραδιοφωνικός σταθμός του ΚΚΕ απεκάλυπτε ότι αρχηγός ήταν ο Ελληνοκύπριος αξιωματικός Γεώργιος Γρίβας. Οι Βρετανοί αντιμετώπισαν την ΕΟΚΑ με αγχόνες και αθρόες εκτελέσεις.
Ο αγώνας διήρκεσε μέχρι το 1959, οπότε υπογράφηκαν οι κατάπτυστες Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου, οι οποίες υπήρξαν η απαρχή των μετέπειτα δεινών του Κυπριακού Ελληνισμού, αφού έβαζαν στο παιχνίδι ως εγγυήτρια δύναμη και την Τουρκία, μέχρι τότε ουδεμία ισχύ έχουσα, αλλά και την αριθμητικώς ασήμαντη τουρκοκυπριακή κοινότητα. Αλλος ένας προδομένος αγώνας…
Ο γέρος Καραμανλής ,δυστυχώς , πρόλαβε καί πέθανε από φυσιολογικά αίτια !!