Οι Financial Times επικυρώνουν τις απόψεις μου σχετικά με τα χάλια της οικονομίας μας

Αβάσιμοι ενθουσιασμοί και οι αστήρικτες εξάρσεις για το πόσο καλά πηγαίνει η θνήσκουσα, στην πραγματικότητα, οικονομία μας

Must Read

Το πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας Financial Times θα πρέπει να ιδωθεί ως δώρο Θεού. Και τούτο γιατί ενώ, η υπογράφουσα και όχι μόνο, έκρουα εδώ και καιρό με αγωνία τον κώδωνα του κινδύνου, για το που οδεύει η πλήρως ξεχαρβαλωμένη οικονομία μας, η μόνιμη αντιμετώπιση ήταν «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα». Ενώ τώρα οι διαπιστώσεις της εγκυρότερης οικονομικής εφημερίδας της υφηλίου υπάρχει ελπίδα να εισακουστούν.

Της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη

Δυστυχώς, ο κ. Πρωθυπουργός, αλλά και οι πέριξ αυτού αξιωματούχοι, επέμεναν να εμφανίζουν μια ονειρική, αλλά φευ ανύπαρκτη οικονομία, με δήθεν ταχείς αναπτυξιακούς ρυθμούς, με δήθεν αυξανόμενους μισθούς, με δήθεν διενέργεια σημαντικών επενδύσεων και με την προσέλκυση του θαυμασμού της υφηλίου, για τα δήθεν επιτεύγματά της.

Η ζοφερή πραγματικότητα, δυστυχώς, είναι αυτή που σε λίγες γραμμές αναλύουν οι Financial Times, και που συμπίπτουν ακριβώς με τα όσα ανάλογα εγώ, από κοινού με ελάχιστους Έλληνες οικονομολόγους, προσπάθησα, τα τελευταία χρόνια, να αναδείξω..

Είναι σαφές, ότι ουδείς έχει κέρδος να βαυκαλίζεται με φανταστικές επιτυχίες της οικονομίας. Αντιθέτως, οι ουτοπίες αυτές καταλήγουν σε αδικαιολόγητο εφησυχασμό και στη διαιώνιση της, χωρίς ελπίδα, επιδείνωσης της οικονομίας.

Θα αρκεστώ ,στο αρθρίδιο αυτό, στα ακόλουθα επιγραμματικά:

1.Η αντιμετώπιση της οικονομίας μας έχει, πρωτίστως, ανάγκη από μακρο οικονομολόγους, με σοβαρές και εξειδικευμένες σπουδές, οι οποίοι να καταρτίσουν ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα. Η Κυβέρνηση, καθώς και το σύνολο της οικονομίας, έχει εμφανή έλλειψη αυτής της ειδικότητας, καθώς τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των νέων που την επιλέγουν έχει περιοριστεί, επειδή στρέφονται κυρίως προς σπουδές χρηματιστηριακές, ψηφιακές, λογιστικές, μάρκετινγκ και άλλες, που ασφαλώς βοηθούν την οικονομία, αλλά μόνον αφού αυτή σταθεί στα πόδια της. Ευελπιστώ, ότι με τα τόσα πανεπιστημιακά ιδρύματα που διαθέτει η χώρα, δεν θα υπάρξουν δυσκολίες εξασφάλισής τους.

2.Αποτελεί πρωταρχικό θέμα η κατανόηση, ότι η ελληνική οικονομία, στην κρίσιμη περίοδο που τώρα διανύει, είναι εντελώς ανίκανη να επωφεληθεί από στιγμιαίες αυξήσεις ρυθμών ανάπτυξης, που είναι μη διατηρήσιμες, από τυχόν ενδιαφέρον ξένων για επενδύσεις, που όμως είναι παντελώς ακατάλληλες (και επομένως δεν θα έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα) για τις ανάγκες ανόρθωσης της οικονομίας. Είναι απολύτως αναγκαίο ένα ποσοστό ανώτερο του 20% του ΑΕΠ, να διατίθεται για τουλάχιστον 15 χρόνια από σήμερα για παραγωγικές, και καλά προγραμματισμένες επενδύσεις. Είναι αγωνιωδώς επιθυμητή η στενή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ανασύσταση των ημιθανών και άκρως επικίνδυνων ή και ήδη νεκρών υπηρεσιών κοινής ωφελείας.Είναι αδήριτη η ανάγκη να κατανοηθεί ότι πρόκειται για οικονομία-φάντασμα η ελληνική, καθώς βασίζεται σε υπέρμετρο βαθμό στον τουρισμό, και έχει αποδεκατίσει τους δύο άλλους βασικούς της τομείς. Είναι επείγον το θέμα πάταξης της απαράδεκτα υψηλής φοροδιαφυγής, η οποία είναι και η κυρίως υπεύθυνη για την επιβολή των μνημονίων. Είναι θέμα ζωής και θανάτου να δρομολογηθούν εκείνες οι επενδύσεις, που θα στηρίξουν την περαιτέρω ανάπτυξη, και που σε καμία περίπτωση δεν είναι οι διάφορες φανταχτερές που επιδιώκονται για λόγους εντυπώσεων, αλλά όχι για την εξασφάλιση υψηλής παραγωγικότητας και επεκτατικών συνεπειών στην οικονομία. Είναι επιβεβλημένο να αναζητηθούν τα ειδικά μας πλεονεκτήματα σε τομείς που να παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα, ώστε να περιοριστεί το μόνιμο έλλειμμα συναλλαγών μας. Πρέπει, επιτέλους, να βρεθούν τρόποι εκμετάλλευσης του θαλάσσιου πλούτου μας. Επιβάλλεται να επαναπατριστούν οι χιλιάδες μορφωμένοι νέοι, που εγκατέλειψαν την πατρίδα, για να προσφέρουν τις γνώσεις τους στην Ελλάδα. Είναι έγκλημα να εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε απαθείς τη φονική μείωση του πληθυσμού που μας οδεύει στην εθνική μας εξαφάνιση κλπ., κλπ., κλπ.

3.Εξυπακούεται, ότι τα όλως ενδεικτικά παραπάνω θα πρέπει να συνυπάρξουν με την αναθέρμανση πατριωτικού αισθήματος, και μακριά από ιαχές όπως «να καταστρέψουμε την Ελλάδα» ή «να είμαστε εμείς καλά και ας ψοφή ….η Ελλάδα». Διότι, αν δεν ανανήψουμε, από τη βαριά αρρωστημένη αυτή κατάσταση, δεν υπάρχει χώρος για ανάπτυξη μιας πατρίδας, που την πηγαίνουμε ηθελημένα σε εξόντωση.

4.Με το άρθρο των Financial Times, αλλά και με ένα πρόσφατο του Eric Toussaint (Pourquoi l’annulation de la dette….14.02.2024), η Κυβέρνησή μας θα όφειλε να σπεύσει να απαιτήσει ριζική αναθεώρηση του περιεχομένου των μνημονίων, που καταδίκασαν την Ελλάδα σε εξόντωση. Και όχι να εξακολουθεί, πειθήνια, να υπηρετεί μνημόνια, που εδρεύουν σε παράνομη και ανήθικη βάση.

Το περιεχόμενο του άρθρου των F.T. θα έπρεπε να με κάνει περήφανη, εφόσον επικυρώνει τις αμέτρητες φορές διατυπωμένες δικές μου διαπιστώσεις και προτροπές, αναφορικά με την ελληνική οικονομία. Και θα είμαι, πράγματι, ικανοποιημένη αν επιτέλους, εξαλειφθούν οι αβάσιμοι ενθουσιασμοί και οι αστήρικτες εξάρσεις για το πόσο καλά πηγαίνει η θνήσκουσα, στην πραγματικότητα, οικονομία μας, και αν αρχίσουμε από μηδενική βάση την ανοικοδομηση της. Είθε, να συνειδητοποιήσουμε το αδιέξοδο της οικονομίας μας, και να αγωνιστούμε για την ανατροπή του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Το άρθρο μου απηχεί τις απόψεις της FT, που είναι και δικές μου, και δεν νομίζω να μπορεί κανείς να έχει σοβαρή και θεμελιωμένη αντίρρηση. Αν δεν σοβαρευτούμε, δεν υπάρχει οδός σωτηρίας. Και να καταλάβουμε ότι δεν πρόκειται για την προβολή ορθών ή εσφαλμένων απόψεων, Για τη θνήσκουσα ελληνική οικονομία πρόκειται. Τι να πει κανείς; Να περιμένουμε τους ξένους για να ξεπουλήσουμε τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, όπως φευ το πράττουμε;

  2. Ως καθηγήτρια έχετε μια εμμονή με τις σπουδές και τους ακαδημαϊκούς…
    Η χώρα έχει ανάγκη από οξυδερκεις γνωστες της πραγματικής οικονομίας και των γεωπονικών με Common Sense, αλλα και με Όραμα που να αγαπάνε την πατρίδα τους…

    Κάποτε στο μεταπτυχιακό μου στις ΗΠΑ, ο καθηγητής στο Inventory management μας είχε πει ότι το άριστα θα είναι για όσους εχουν common sense…
    έδωσε λοιπόν μια άσκηση για την οικονομική ποσότητα παραγγελίας όπου προέκυπτε ότι το κόστος παραγγελίας (μεταβλητή στον παρονομαστή του σχετικού τύπου) ήταν μηδέν και η διαίρεση φυσικά αδύνατη…
    Απάντησα επί λέξεις ότι παραγγέλνουμε οπότε και όσο θέλουμε…
    όταν του παρέδωσα το γραπτό μου του λέω δεν πιστεύω φυσικά να θέλατε μαθηματική απάντηση το κοίταξε και γέλασε με ικανοποίηση …
    Στο review των εξετάσεων γιατί εκεί οι εξετάσεις έχουν ΚΑΙ εκπαιδευτικο χαρακτήρα δεν είναι μόνο για αξιολόγηση η και “τιμωρια” (οπως εδω) είπε.. πήρα μόνο μια σωστή απάντηση / γραπτο για άριστα… από τον Έλληνα… όλη η ” τάξη” και ειδικά οι Αμερικανοί έπεσαν να τον φάνε…
    Η Κοινή Λογική και ο Άδολος Πατριωτισμός λείπουν από αυτόν τον λαό.. Καλή Συνέχεια.

  3. Χαίρομαι για ακόμα μια φορά για την οξυδέρκεια της καθηγήτριας μου που ήμουν τυχερή να είμαι μαθήτρια της.
    Βεβαίως όλα δείχνουν το χαλί της ελληνικής οικονομίας κ δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση.αρκει να δείτε με μάτι κριτή στο γύρω περιβάλλοντος την καθημερινότητα των νέων κ των γερόντων,των ασθενών

    • Χαίρομαι με κάθε επαφή, έστω και απρόσωπη, με τα παλιά και τους φοιτητές μου. Και τώρα, εμφανίζονται παντού, συχνά και ποικιλοτρόπως.

      • Αγαπητή Κα Νεγρεπόντη -Δελιβάνη. Πολύ ωραίο το άρθρο σας. Πού μπορώ να βρω τα άλλα πού έχετε δημοσιεύσει; Όμως συμφωνώ και με τον Κον Πέτρο ανωτέρω. Χρειαζόμαστε άνθρώπους της αγοράς με μεγάλη και ποικιλη εμπειρία στο εξωτερικό ιδιαιτέρως, πού δεν έχουν ‘μολυνθει’ στο αρρωστημένο Ελληνικό τρόπο τού επιχειρείν και φυσικά να έχουν common sense. Όχι καθηγητές με μόνον σπουδές. Είναι άχρηστοι!!

        • Νομίζω ότι γίνεται ένα σημαντικό λάθος. Δεν θα μπορούσα ποτέ να αποκλείσω τους ανθρώπους της αγοράς, με εμπειρίες κλπ., και μια τέτοια υπόθεση θα ήταν εντελώς ανόητη. Αλλά, πριν από τους επιχειρηματίες, που είναι απολύτως απαραίτητοι, πρέπει να υπάρχει ένα πλάνο που να ακολουθείται, να χρηματοδοτείται, να εξελίσσεται και μέσα στο οποίο να λειτουργούν οι επιχειρηματίες, εγχώριοι και ξένοι. Θέλω να πιστεύω ότι πρόκειται για ξεκαθαρισμένα θέματα, που δεν επιτρέπουν τέτοιας φύσης αβάσιμες αντιρρήσεις. Η υπόθεση της ανάπτυξης είναι από τις δυσκολότερες στην οικονομική επιστήμη. Έχουν γραφεί τόμοι για το πως θα επιτύχει. Τώρα, να μου λέτε ότι θα έρθουν από το εξωτερικό, με εμπειρίες κλπ., και common sense, και θα λύσουν, χωρίς κάποιο προγραμματισμένο, το πρόβλημα, είναι ως να υποστηρίζετε ότι δεν χρειάζεται, στην ανάπτυξη, η οικονομική επιστήμη. Τι να πω! Λοιπόν, γιατί επί 15 χρόνια η ελληνική ανάπτυξη πηγαίνει πίσω; Καλό είναι να υπάρχουν αντιρρήσεις, αλλά να έχουν κάποια βάση.

  4. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ . ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ . ΔΥΣΤΗΧΩΣ Η ΚΛΕΨΥΔΡΑ ΕΧΕΙ ΑΔΕΙΑΣΕΙ .

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Γεωργούλης με παραπανίσια κιλά, διασκέδασε με την ψυχή του στα μπουζούκια

Μπορεί να είπε «Bye bye» στην Eυρωβουλή, όμως δεν μπορεί να πει «αντίο» στα μπουζούκια! Ο Αλέξης Γεωργούλης, ο...

More Articles Like This