Από τον «Θαλασσόλυκο», στον «Λέοντα της Θαλάσσης»

Για να... δέσει το γλυκό της Διακήρυξης Φιλίας και Συνεργασίας που υπέγραψαν Μητσοτάκης και Ερντογάν, η Τουρκία το πήγε παραπέρα, μέχρι την καρδιά του Αιγαίου

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Η Τουρκία διεξήγαγε την άσκηση «Θαλασσόλυκος 2», που προβλέπει την εξασφάλιση από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό του θαλάσσιου ελέγχου στο Αιγαίο, για να ακολουθήσει η άσκηση «Εφεσσος», που προβλέπει την κατάληψη ενός βασικού νησιού.

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Γκιουλέρ, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Μετίν Γκιουράκ και τους αρχηγούς των τριών κλάδων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, την Παρασκευή μετέβη στη Σμύρνη, για να επιθεωρήσει τους σχηματισμούς που συμμετέχουν στην άσκηση, η τελική φάση της οποίας θα διεξαχθεί τις 29-30 Μαΐου.
Σημειώνεται ότι στην άσκηση «Εφεσσος» συμμετέχουν 1.500 στελέχη ενόπλων δυνάμεων 49 ξένων χωρών και 11.000 στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ υπάρχουν και παρατηρητές από δεκάδες ξένες χώρες.

Ενώ μια κανονική χώρα θα έπρεπε να ενημερώσει τις συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. ότι οι εν λόγω ασκήσεις έχουν εξόχως επιθετικό χαρακτήρα, αποτελούν εφαρμογή σχεδίων που αφορούν κατάληψη ελληνικών νησιών, και να κάνουν διαβήματα στην Τουρκία αλλά και σε χώρες που συμμετέχουν με τμήματα και στέλνουν παρατηρητές, μέχρι πριν από λίγα χρόνια η Ελλάδα, στη λογική «σφάξε με, πασά μου, ν’ αγιάσω», έστελνε κι αυτή παρατηρητή, νομιμοποιώντας κατά κάποιον τρόπο, μαζί με τους… συμμάχους, αντί να καταγγέλλει τα επιθετικά σχέδια της Τουρκίας.

Εν έτει δε 2024, η Ελλάδα το τερμάτισε. Με βάση δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, ενέταξε τις εν λόγω ασκήσεις στα… Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ομως, το 2024, για να… δέσει το γλυκό της Διακήρυξης Φιλίας και Συνεργασίας των Αθηνών που υπέγραψαν Μητσοτάκης και Ερντογάν, η Τουρκία το πήγε παραπέρα, μέχρι την καρδιά του Αιγαίου.
Την εβδομάδα που μας πέρασε η διοίκηση ακτοφυλακής της Τουρκίας πραγματοποίησε τη μεγάλης κλίμακας άσκηση έρευνας και διάσωσης «Θαλάσσιος Λέων 2024» σε εκτεταμένη περιοχή που είχε δεσμεύσει στην καρδιά του Αιγαίου. Την άσκηση παρακολούθησαν 28 ξένοι και 11 Τούρκοι παρατηρητές από το πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής «TCSG Umut».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής ακτοφυλακής «Στο πρώτο σενάριο που εφαρμόστηκε σε διεθνή ύδατα δυτικά της Λέσβου και της Χίου, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από την Διοίκηση της Τουρκικής Ακτοφυλακής ύστερα από κλήση για βοήθεια από εμπορικό πλοίο. Στην αποστολή συμμετείχαν 3 σκάφη και 1 αεροσκάφος έρευνας και διάσωσης από τη Διοίκηση του Λιμενικού Σώματος, 1 ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης από τη Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων, 1 φρεγάτα από τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων, 1 αεροσκάφος έρευνας και διάσωσης και 1 ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης από τη Διοίκηση Πολεμικής Αεροπορίας, 1 ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης από τη Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής, 2 κορβέτες και 2 πυραυλάκατοι.

Επιπλέον, το αεροσκάφος έρευνας και διάσωσης “CN-235 CASA” της Πολεμικής Αεροπορίας χρησίμευσε για τον έλεγχο και την επιτήρηση της ευρείας περιοχής ευθύνης. Στο δεύτερο σενάριο, πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης ύστερα από κλήση για βοήθεια από επιβατηγό σκάφος στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου. Γι’ αυτό το μέρος της άσκησης χρησιμοποιήθηκαν 1 ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης Χερσαίων Δυνάμεων, 1 φρεγάτα του Ναυτικού, 1 ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης από την Πολεμική Αεροπορία, 1 ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης από τη Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής, 2 κορβέτες, 3 σκάφη, 1 αεροσκάφος και 1 ελικόπτερο από τη Διοίκηση Ακτοφυλακής. Ετσι, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ουσιαστικό μέρος της άσκησης που πραγματοποιήθηκε στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου».

Για να συμπληρώσουμε την εικόνα, η άσκηση έρευνας και διάσωσης «Λέων της Θαλάσσης», που γίνεται πρώτη φορά -και, μάλιστα, σε τόσο μεγάλη κλίμακα- στην καρδιά του Αιγαίου, έγινε σε περιοχή στην οποία η Τουρκία δεν έχει δικαιοδοσία έρευνας και διάσωσης και… φυσικά τα εναέρια μέσα που συμμετείχαν σ’ αυτήν δεν κατέθεσαν σχέδια πτήσεως… παραβιάζοντας το FIR Αθηνών.

Οσο για το αν έγιναν σχετικά διαβήματα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, δεν είδαμε να αναρτάται κάτι στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μια «βεντέτα» που κρατάει 32 χρόνια

Στις 13 Απριλίου 1992 συγκλήθηκε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το ζήτημα των Σκοπίων, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο...

More Articles Like This