Ο καύσων των εντυπώσεων

Η καλοκαιρινή ζέστη γίνεται κάψα, λίβας που καίει τα σπαρτά, αν κάνεις το λάθος να ενημερωθείς για τον καιρό από την τηλεόραση

Must Read

Οι εντυπώσεις αυξάνουν την ισχύ των φαινομένων. Αν ψιχαλίζει και σου πει γείτονας ότι ρίχνει καρέκλες, πιθανότατα θα αναβάλεις τη έξοδό σου – εκτός εάν ανοίξεις το παράθυρο και διαπιστώσεις ιδίοις όμμασι ότι ψιχαλίζει και δεν ρίχνει καρέκλες. Ετσι και με την έντονη ζέστη. «Καύσωνας» λέει ο ένας, «Σαχάρα» τσαμπουνάει η άλλη, «αποπνικτική ατμόσφαιρα» μολογάνε δυο τρεις εν χορώ και σου ‘ρχεται ταμπλάς ακόμα κι αν βρίσκεσαι εντός δωματίου με ορθάνοιχτο τον κλιματισμό.

Συνεπώς, το πρώτο μέτρο για τη μείωση της έντασης των καιρικών φαινομένων είναι το κλείσιμο του χαζοκουτιού. Ετσι θα δροσιστεί ο νους των τηλεορασόπληκτων πολιτών, χωρίς να χρειαστεί να δαπανήσουν σεντ!

Μια καλή ανάλυση περί εντάσεως της ισχύος των φαινομένων μέσω των εντυπώσεων έχει κάνει ο αρχαίος Ελλην στωικός φιλόσοφος Επίκτητος (50-138 μ.Χ.).

Διαβάζουμε στο έργο του που τιτλοφορείται «Εγχειρίδιον»,* στο κεφάλαιο 5: «Ταραχή στους ανθρώπους δεν προξενούν τα πράγματα, αλλά οι απόψεις που έχουν οι άνθρωποι γι’ αυτά. Για παράδειγμα, ο θάνατος δεν είναι κάτι φοβερό, διότι τότε θα φαινόταν και στον Σωκράτη, αλλά η άποψη που έχουμε για τον θάνατο, ότι είναι κάτι φοβερό· αυτή είναι το φοβερό».

Επιπλέον, ο Επίκτητος στη συνέχεια του κειμένου αναφέρει ότι καλό είναι, όταν προκύπτουν τέτοια ζητήματα, να μην αρχίζουμε τις γκρίνιες και τις μομφές σε πρόσωπα, αλλά στις ίδιες τις εσφαλμένες αντιλήψεις μας. Συγκεκριμένα, γράφει: «Οταν, λοιπόν, εμποδιζόμαστε ή ταρασσόμαστε ή λυπούμαστε, ποτέ να μην αποδίδουμε την αιτία σε άλλον αλλά στον εαυτό μας, δηλαδή στις απόψεις που έχουμε για τα πράγματα. Γνώρισμα του απαίδευτου ανθρώπου είναι να κατηγορεί άλλον για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται· γνώρισμα του ανθρώπου που έχει αρχίσει να μορφώνεται είναι να μην κατηγορεί ούτε τον άλλον ούτε τον εαυτό του».

Γι’ αυτό, λοιπόν, ας απενεργοποιήσουμε τη γεννήτρια της υπερβολής, πατώντας το κόκκινο κουμπάκι του τηλεκοντρόλ.

*Επίκτητος, «Εγχειρίδιον», Εισαγωγή – Μετάφραση – Σχόλια: Σ. Α. Τριαντάρη, Θεσσαλονίκη 2014, εκδόσεις Ζήτρος, σελ. 207-209.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΟΥ: Κήρυξε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ευλογιά των πιθήκων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε το βράδυ της Τετάρτης το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για την mpox (ευλογιά των πιθήκων)...

More Articles Like This