Η αρχαία ψυχή ζει μέσα μας
αθέλητα κρυμμένη·
ο Μέγας Παν δεν πέθανεν,
όχι· ο Παν δεν πεθαίνει!
Κωστής Παλαμάς, συλλογή «Ιαμβοι και Ανάπαιστοι», Ουρανία, 37, εκ του τυπογραφείου της Εστίας, Αθήναι:1897, σελ. 41
Ο Παλαμάς, αναζητώντας την αληθή ελληνική ταυτότητα, βρήκε το σωστό χωρίς να δοκιμάσει πρώτα όλα τα λάθη. Διαπίστωσε την εθνική μας συνέχεια, που είναι η γεννήτρια της ισχύος μας, και μοιράστηκε το συμπέρασμά του με το κοινό. Η αρχαία ψυχή ζει μέσα μας. Και είναι αθέλητα κρυμμένη. Ομως οι καιροί φέρνουν έτσι τα πράγματα και τα «κρυμμένα» βγαίνουν ξανά στην επιφάνεια και το αρχαίο κάλλος αγάλλει την ανθρωπότητα με τη λάμψη του. Είναι υποχρέωση όλων να συμμετέχουμε στην επαναφορά της παράδοσής μας, της Ιστορίας και του πολιτισμού μας στην καθημερινότητά μας.
Μία από τις δράσεις της επαναφοράς στα πάτρια θα λάβει χώρα στις 21, 22 και 23 Ιουνίου, όταν θα αναβιώσει στην Αρκαδία ένας σημαντικός θεσμός: τα Διοπάνεια*. Αυτό το τριήμερο των εκδηλώσεων έχει ως σημείο αναφοράς τους την αρχαία Ελλάδα και περιλαμβάνει πολλές καλλιτεχνικές και αθλητικές εκδηλώσεις, ομιλίες, συζητήσεις και δρώμενα, τα οποία θα είναι όλα προσανατολισμένα στην ανάδειξη πτυχών του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και στην ενσωμάτωσή τους στη ζωή μας.
Ο τόπος όπου θα γίνει το σύνολο των εκδηλώσεων είναι το κτήμα «Γη του Πανός», το οποίο βρίσκεται κοντά στο χωριό Καλλιάνι της Αρκαδίας. Ο ιδιοκτήτης της έκτασης και εμπνευστής αυτής της προσπάθειας είναι ο Μανώλης Χελιώτης και οργανωτής των Διοπανείων είναι ο αρχαιολόγος και συγγραφέας Βαγγέλης Μπεξής. Με τον κ. Μπεξή είχαμε μια σύντομη συνομιλία, όπου μας εξήγησε το πλαίσιο, τις επιδιώξεις και το κεντρικό μήνυμα αυτής της γιορτής.
Τι ακριβώς είναι τα Διοπάνεια; Ποια είναι η ιστορική προέλευση αυτής της γιορτής;
Τα Διοπάνεια είναι μια αρχαία αρκαδική γιορτή, η δεύτερη πιο σημαντική γιορτή των Αρκάδων μετά τα Λύκαια, και ετελούντο προς τιμήν του Πανός, του Διός και της Σελήνης.
Ποιος ήταν ο εμπνευστής της προσπάθειας και ποιος ανέλαβε το βάρος του συντονισμού της διοργάνωσης; Ο γιατρός Μανώλης Χελιώτης, ιδιοκτήτης της «Γος του Πανός», κι εγώ μοιραστήκαμε ένα κοινό όραμα: αυτό της δημιουργίας ενός πολυχώρου πολιτισμού και διασποράς ελληνικών αξιών στην Αρκαδία.
Η τοπική κοινωνία πώς υποδέχτηκε αυτή την πρωτοβουλία;
Αυτό που μπορώ με σιγουριά πλέον να σας πω στο ερώτημά σας είναι τα λόγια του μεγάλου μας ποιητή και μύστη Κωστή Παλαμά «Η αρχαία ψυχή ζει μέσα μας αθέλητα κρυμμένη». Αυτό, ως Αρκάς κι εγώ, το βιώνω καθημερινά στην Αρκαδία με τη μεγάλη αγάπη και στήριξη που δίνει η τοπική κοινωνία, με κάθε τρόπο, στην προσπάθεια για επιστροφή στις ρίζες μας και τους ευχαριστούμε ολόψυχα.
Τι επιδιώκετε με την πραγματοποίηση των Διοπανείων; Η αναβίωση αρχαίων δρωμένων και εορτών έχει πρακτική διάσταση; Δηλαδή, οι αρχαίες αρχές και αξίες μπορεί να ενσωματωθούν ξανά στην καθημερινότητα των Νεοελλήνων;
Αυτό που αποτελεί βασική μας επιδίωξη είναι να δώσουμε όραμα κυρίως στους νέους και στις νέες. Να τους θυμίσουμε και να τους δείξουμε ποιοι είναι οι Ελληνες και τι μπορούν και αυτοί να γίνουν. Να ξαναγεννηθούν στην Αρκαδία μακριά από τα νεοταξίτικα πρότυπα και το στημένο παιχνίδι των εξουσιαστών της ύπαρξής μας. Να αγαπήσουν τη φύση πάλι και να ξαναβρούμε όλοι μαζί τη χαμένη μας ταυτότητα και τον προσανατολισμό επιστρέφοντας στις παραδόσεις μας και σε όλα αυτά που έκαναν την Ελλάδα ένδοξη στα πέρατα της οικουμένης. Εδώ στην Αρκαδία λοιπόν θέλουμε να κτίσουμε το μέλλον.
*Πληροφορίες για τα Διοπάνεια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα https://www.estia.tv και στο τηλ.: 2103840676.