«Σιγά τον φόρο που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες!»

Οταν στην ολοκληρωμένη συλλογιστική του κ. Στουρνάρα και του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού βασιλεύει ο κυνισμός που είναι σήμα κατατεθέν του εκσυγχρονιστικού ρεύματος, είμαστε υποχρεωμένοι να το αναδεικνύουμε

Must Read

Στο τηλέφωνο χθες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Ιωάννης Στουρνάρας παραπονούμενος. «Δεν είπα ποτέ να μεταναστεύσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, είπα να μεταναστεύσω με αυτά που ακούω ότι αδικήθηκαν! Φαντάζομαι πως απέδωσες τη συγκεκριμένη αποστροφή της συνομιλίας μου με τον Αλέξη Παπαχελά εκ παραδρομής».

Η αλήθεια είναι ότι δεν έγινε εκ παραδρομής. Παρακολουθούσα το δελτίο ειδήσεων του Σκάι το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, η ακοή μου είναι γενικώς καλή και η φράση του διοικητή έπειτα από μία προηγούμενη που τα «έψελνε» στους ελεύθερους επαγγελματίες που θεωρούν ότι αδικήθηκαν ακούστηκε ως «μεταναστεύσουν». Το ρήμα ακολουθούσε το υποκείμενο. Από το ηχητικό που μου έστειλε ο κύριος διοικητής φαίνεται να χρησιμοποιεί τελικώς το ρήμα σε πρώτο ενικό και για την οικονομία της συζήτησης το αποδέχομαι. Αλλά, όπως εξήγησα στον κύριο Στουρνάρα, τόσο η δική του παρέμβαση όσο και του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη στο συγκεκριμένο συνέδριο διαπνέονταν από μια ολοκληρωμένη επιθετική λογική εναντίον συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, κατά των ελευθέρων επαγγελματιών ο διοικητής, κατά των εργαζομένων στον τουρισμό που εισπράττουν ένα εποχικό επίδομα ανεργίας ο κύριος Πατέλης, η οποία ξεπερνά κατά πολύ το στιγμιαίο λάθος τού «μεταναστεύω» ή «μεταναστεύουν». Ρώτησα τον κύριο διοικητή αν είπε τη φράση «σιγά τον φόρο που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες», που επίσης άκουσα στο βίντεο του Σκάι. Δεν μου απάντησε αρχικώς. Στο ηχητικό που μου έστειλε είχε αφαιρεθεί το συγκεκριμένο απόσπασμα με τη φράση «Σιγά τον φόρο!».

Βεβαίως, είναι εύκολο στον κύριο διοικητή να μιλά έτσι για ανθρώπους του μόχθου, καθώς ο ίδιος κατά την πολυετή καριέρα του δεν χρειάστηκε ποτέ να κόψει επιταγή ή να αποδώσει ΦΠΑ και να πληρώσει μισθοδοσία το ύψος της οποίας αποφασίζει το κράτος για λογαριασμό του. Ούτε απαιτήθηκε ποτέ να πληρώσει προκαταβολή φόρου. Καθηγητής στο πανεπιστήμιο, διοικητής στην κρατική Εμπορική πριν από την πώληση της στους Γάλλους, πρόεδρος του Ινστιτούτου του ΣΕΒ ΙΟΒΕ, υπουργός Οικονομικών του Παπαδήμου και του Σαμαρά, διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, γνωστός ακαδημαϊκός μεν, καμία σχέση με την αγορά δε. Αν δεν έχουμε ζήσει ούτε μια φορά στη ζωή μας τις αγωνίες ενός ελεύθερου επαγγελματία επιχειρηματία, το «σιγά τον φόρο που πληρώνουν» το έχουμε εύκολο στα χείλη μας.

Με τα πολλά, ο κύριος διοικητής μού διευκρίνισε ότι «δεν παίρνω πίσω τίποτε από όσα είπα γιατί στόχος είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής». Κανείς δεν διαφωνεί με αυτό. Αλλά όχι ο πέλεκυς να πέφτει ισοπεδωτικά επί δικαίους και αδίκους. Κλέφτης και φοροφυγάς αυτός που τα εισπράττει μαύρα, εκτός τραπέζης και χωρίς απόδειξη, και κλέφτης και φοροφυγάς και αυτός που τα δηλώνει κανονικά και το κράτος τον θεωρεί συλλήβδην κλέφτη. Δεν είναι ίσα κι όμοια.

Εξήγησα επίσης στον κύριο διοικητή ότι δεν είχε καμιά δουλειά, προκύπτει και εκ του καταστατικού της τραπέζης αυτό, να αναμειγνύεται την επομένη των εκλογών στην κομματική αντιδικία αναλύοντας τα αίτια της εκλογικής συμπεριφοράς των ελεύθερων επαγγελματιών. Εξανιστάμενος από το γεγονός πως θεωρούν ότι αδικήθηκαν. Το αν λοιπόν είπε «μεταναστεύω» ή «μεταναστεύουν» έχει μικρή σημασία όταν μεταναστεύει η κοινή λογική από τα λόγια των αξιωματούχων μας.

Προς άρση πάσης πιθανής παρεξήγησης, διευκρινίζω: Τα θέματα στην πολιτική δεν είναι ποτέ προσωπικά. Δεν στοχοποιούμε ποτέ πρόσωπα. Με τις απόψεις έχουμε θέμα. Και όταν στην ολοκληρωμένη συλλογιστική του κυρίου διοικητού και του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού βασιλεύει ο κυνισμός που είναι σήμα κατατεθέν του εκσυγχρονιστικού ρεύματος, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να το αναδεικνύουμε. Πολύ δε περισσότερο όταν ο κύριος διοικητής έχει «ποινικό μητρώο».

Το 2012 άρχισε τις μεταρρυθμίσεις ως υπουργός από τις γυναίκες που καθάριζαν τις σκάλες του γραφείου του. Η πρώτη του δουλειά ήταν να απολύσει τις καθαρίστριες του υπουργείου. Ε, δεν γίνεται τόσα χρόνια μετά να ευλογεί το κυβερνητικό μένος κατά των ελεύθερων επαγγελματιών, όταν ομολογημένος στόχος του Μαξίμου είναι το λουκέτο και η συγχώνευση των μικρών επιχειρήσεων με μεγάλες πολυεθνικές. Ητοι, τα σημερινά αφεντικά να γίνουν υπάλληλοι στις επιχειρήσεις τους!

Η ίδια ακριβώς λογική διέπει τους κυρίους Πατέλη και Σκέρτσο, με τους οποίους επίσης δεν έχω τίποτα προσωπικό, είμαι βέβαιος ότι θα κάναμε συναρπαστική συζήτηση, όπου αλλού θα συμφωνούσαμε και αλλού θα διαφωνούσαμε, αν ποτέ συναντιόμασταν. Αλλά ερωτώ: Εχεις χάσει 13 μονάδες από την εκλογική σου δύναμη, είσαι δεύτερο κόμμα με πρώτο τον Βελόπουλο σε δήμους της Θεσσαλονίκης, έχεις χάσει χιλιάδες ψήφους στη Β΄ Πειραιά, στη Δυτική Αττική, στην Ανατολική Αττική, σε όλες τις λαϊκές περιοχές, και η πρώτη σου κίνηση την επομένη των εκλογών είναι να πηγαίνεις σε ένα συνέδριο, κύριε Πατέλη μου, και να λες ότι θα καταργήσετε το εποχικό επίδομα ανεργίας του σερβιτόρου, της καμαριέρας, του μπάρμαν, του ρεσεψιονίστ και των παιδιών που προσφέρουν υπηρεσίες στους τουρίστες στις παραλίες μέσα στο λιοπύρι; Αυτό καταλάβατε ότι ήταν το μήνυμα των εκλογών; Την έξοδο του Μεσολογγίου ψηφοφόρων από τις τάξεις της Ν.Δ. δεν την είδατε;

Και για να συγκεφαλαιώσουμε. Τον κύριο Στουρνάρα τον τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους υποδεικνύοντάς τον για τη θέση δύο πρωθυπουργοί της Ν.Δ.: Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αλλά είναι βέβαιον ότι μετά την αφυπηρέτησή του από το αξίωμα δεν θα θέλει να έχει την παραμικρή σχέση με τη Ν.Δ., αν είχε ποτέ πέρα από επιλεκτικές φιλίες με τους υπουργούς της. Ο κύριος Πατέλης και ο κύριος Σκέρτσος ούτε από το απέναντι πεζοδρόμιο της Ν.Δ. δεν θα περνάνε όταν κάποτε θα αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος με το πλήρωμα του χρόνου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κόσμος που ψηφίζει μια ζωή αυτό το κόμμα και το κρατά όρθιο στις φουρτούνες και τις καταιγίδες δεν θα αλλάξει όμως πεζοδρόμιο! Εκεί θα είναι. Στην ευρεία παράταξη. Γι’ αυτό αξίζει μεγαλύτερου σεβασμού.

Ωραίο να σχεδιάζει κανείς να φορτώσει τον Μουντζούρη στον εύκολο στόχο, στην «πλέμπα», όταν κρύβεται στα σκοτεινά δωμάτια της εξουσίας, αλλά το δύσκολο είναι να τα βάζει και να ξεβολεύει τους «συνδαιτυμόνες» του πολιτικού συστήματος. Με αυτούς που ακκίζεται σε κήπους, σαλόνια και δώματα. Αυτή είναι όλη η «διαφορά» μας. Αλλά για να μην «αδικώ» τους κυρίους Πατέλη, Σκέρτσο και Στουρνάρα, απ’ ό,τι φαίνεται η λογική του κυνισμού υιοθετείται και από τα ενδότερα του Μαξίμου. Οταν ακούς τον Νικήτα Κακλαμάνη να θυμίζει στο Open πως, σύμφωνα με την ιδεολογική διακήρυξη της Ν.Δ., «η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν μπορεί να βρει τη δικαίωσή της χωρίς παράλληλη συμμετοχή των ευρύτερων λαϊκών τάξεων στην κατανομή του εθνικού προϊόντος» και μετά ακούς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να λέει ότι οι απόψεις αυτές «μας πάνε πίσω», αντιλαμβάνεσαι ότι ο Σκέρτσος, ο Πατέλης και εν τη ευρεία έννοια ο Γιάννης Στουρνάρας δεν είναι το πρόβλημα. Είναι το σύμπτωμα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Να βγούν όλοι οι σύνδεσμοι Επαγγελματιών και να του εξηγήσουν τι πληρώνει σε ποσοστά επί του εισοδήματος τους, ο κάθε επαγγελματίας στο κράτος. Μετά να μας ενημερώσει ο κύριος Στουρνάρας πόσο φόρο συνολικά σε ποσοστά, πληρώνουν οι Τράπεζες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε άνδρα που αγνοούνταν από το 2022 ανήκουν τα οστά που βρέθηκαν σε οικόπεδο στο Αγρίνιο

Στις αρχές Ιουνίου είχε προκληθεί αναστάτωση στο Αγρίνιο όταν εντοπίστηκαν υπολείμματα οστών σε οικόπεδο που καθάριζαν εργάτες.Σύμφωνα με το...

More Articles Like This