Αέρια φασολάδας κατά Καραγάτση

Με τα λόγια χτυπούν ανθρώπους που άφησαν πίσω τους σημαντικό έργο. Δυσώδεις μπουρμπουλήθρες εναντίον ουσίας…

Must Read

Ο αρχαίος σατιρικός ποιητής Φιλήμων, που υπολογίζεται ότι γεννήθηκε στα μέσα του 4ου προχριστιανικού αιώνα και πέθανε τον 3ο αιώνα π.Χ., έγραψε το περίφημο «χαλεπὸν τὸ ποιεῖν, τὸ δὲ κελεῦσαι ῥᾴδιον». Δύσκολο να δημιουργείς, εύκολο να διατάζεις. Πάντα μια σταγόνα πράξης είναι προτιμότερη από χίλιους ωκεανούς λόγων. Πάντα οι κριτικοί μπορούν να κριτικάρουν χίλια έργα τέχνης σε χρόνο μηδέν, αλλά πιθανότατα θα τους φανεί υπεράνθρωπη αποστολή το να στρωθούν στη δουλειά και να δημιουργήσουν κάτι δικό τους, το οποίο θα φανεί, έστω στους ίδιους, ότι είναι άξιο λόγου.

Αυτές τις ημέρες γίνεται λόγος για τον γνωστό και αγαπητό στο κοινό λογοτέχνη Μ. Καραγάτση (πραγματικό όνομα Δημήτρης Ροδόπουλος), ο οποίος γεννήθηκε το 1908, πέθανε το 1960 και άφησε πίσω του αξιοσημείωτα πεζογραφήματα όπως τα: «Συνταγματάρχης Λιάπκιν», «Η μεγάλη Χίμαιρα», «Γιούγκερμαν», «Ο κοτζάμπασης του Καστρόπυργου», «Αίμα χαμένο και κερδισμένο», «Τα στερνά του Μίχαλου», «Αμρι α Μούγκου» (Στο χέρι του Θεού), «Ο κίτρινος φάκελος» κ.ά.

Ο λόγος που γίνεται για τον Καραγάτση είναι αφενός επετειακός. Πριν από λίγες ημέρες, στις 14 Ιουνίου, πέθανε η κόρη του Μαρίνα και στις 23 Ιουνίου του 1908 είχε γεννηθεί ο ίδιος. Επίσης, άνοιξε συζήτηση για το έργο του διότι κάποια όχι και τόσο γνωστή λογοτέχνις ξιφούλκησε εναντίον του έργου του χρησιμοποιώντας σαν όπλο την τοξική, ορθοπολιτική καραμέλα του «σεξισμού».

Το αποτέλεσμα τέτοιων επιθέσεων θυμίζει τις μπουρμπουλήθρες που αφήνουν πίσω τους όσοι κάνουν θαλάσσιο λουτρό έχοντας φάει πριν από αρκετή ώρα φασολάδα ή ρεβίθια. Η δυσάρεστη οσμή εξαφανίζεται άμεσα από την ανίκητη θαλασσινή αύρα – και αύρα εν προκειμένω είναι τα μυθιστορήματα και τα διηγήματα του Καραγάτση. Αν θέλεις να στείλεις κάποιον λογοτέχνη στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, αν θέλεις να τραυματίσεις τη σχέση του με το αναγνωστικό κοινό, πρέπει να κάνεις κάτι πάρα πολύ απλό και συνάμα πολύ δύσκολο: να γράψεις απείρως καλύτερα και δημοφιλέστερα διηγήματα και μυθιστορήματα από εκείνον. Να κουραστείς, να σπαζοκεφαλιάσεις, να πικραθείς από την αρχική αδιαφορία του κοινού και τα συνήθη ψυχοβγαλτικά σχόλια των αδιόρθωτων εκδοτών, αλλά να αντέξεις και να συνεχίσεις. Το να γράψεις σαχλαμαρίτσες περί σεξισμού εύκολο είναι, αλλά απελπιστικά συγγενές με τις μπουρμπουλήθρες από αέρια φασολάδας που αφήνουν κολυμπώντας οι βαρυστομαχιασμένοι παραθεριστές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Βιώνουμε την τραγική εποχή που οι μετριότητες, οι χρήσιμοι ηλίθιοι και τα γιουσουφάκια του διεθνισμού είναι πολλοί και συντεταγμένοι ως ΕΦΙΑΛΤΕΣ κατόπιν αμοιβής φυσικά, να αμαυρώσουν αξίες και να εξαλείψουν από την ιστορική μνήμη οτιδήποτε μπορεί να αφυπνίσει και να διδάξει επί της ουσίας τους αδιάφορους ηττοπαθείς νεοέλληνες και ιδιαίτερα την νέα γενιά που θα είναι το “αύριο” της χώρας.

  2. Η σοφή ρήση “όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια” πιστεύω ότι δένει με την προφανώς μειωμένων ικανοτήτων “λογοτέχνη” που ίσως και να πληρώθηκε να καταβαραθρώσει στα πλαίσια αποσύνθεσης του πνεύματος που καλλιεργείται συστηματικά, άλλη μία αξία του Ελληνισμού, αφού Καραγάτση διαβάζουμε ακόμη και σήμερα αρκετοί ώριμης ηλικίας βιβλιόφιλοι με νοσταλγία στις παλιές καλές αξίες και τους ευπρεπείς συγγραφείς όπως ο Καραγάτσης.

  3. Ποιο μωρέ είναι το κοινό του Καραγάτση; Κάτι μπαρμπέοι σαν και εμένα και εσένα ανέσυραν ένα ζήτημα ως μετά Χριστόν προφήτες και φωνασκούν σαν σόσιαλ μίντια με τάσεις παλιμπαιδισμού! Το 90% της νεολαίας εδώ και μια δεκαετία, ούτε τον Καραγάτση ξέρει ούτε τα έργα του, και ούτε πρόκειται. Στην ανιψιά μου (13χρονο) προσπαθούσα να εξηγήσω κάποια ενδεικτικά αποσπάσματα της μεγάλης χίμαιρας για την γυναικεία κακουχία στις πατριαρχικές κοινωνίες, και το πλάσμα αφοπλιστικά με ρώτησε “γιατί τη δέρνει αφού την αγαπάει”. Το παιδί μπορούσε μόνο του να καταλάβει τους συσχετισμούς και το ρόλο της γυναίκας στη συνέχεια, εγώ απλά άκουγα. Ο λόγος που διαβάζαμε στην γενιά μου Καραγάτση ήταν για να κατανοήσουμε γιατί τρώνε ξύλο, γιατί μας μετράνε τη καμπάνα, γιατί μας βρέχανε τα μαλλιά στα ντους οι καθηγητές αν είχαμε αφάνες, γιατί “μη και μη”. Τα σημερινά παιδιά δεν μεγαλώνουν έτσι, πολύ καλώς, και δεν πρόκειται να ασχοληθούν με τέτοια βιβλιογραφία, εκτός αν προκύψει βαθύς πόνος. Μόνο ένα τραύμα μπορεί να σε οδηγήσει στην αναζήτηση του εαυτού σου εξάλλου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επίθεση με τόξο μπροστά από την πρεσβεία του Ισραήλ στο Βελιγράδι – Νεκρός ο δράστης, τραυματίστηκε αστυνομικός

Πανικός επικράτησε το πρωί του Σαββάτου στο Βελιγράδι όταν άγνωστος επιτέθηκε με τόξο σε αστυνομικό που βρισκόταν σε υπηρεσία...

More Articles Like This