Μην κάνουμε πάλι το λάθος

Το τουρκικό κράτος προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ο πιθανός πόλεμος Ισραήλ - Χεζμπολάχ να επεκταθεί στην περιοχή. Σε μια τέτοια περίπτωση το ενδεχόμενο προβοκάτσιας με επίθεση κατά της Κύπρου δεν πρέπει να αποκλειστεί, γιατί πάνω σ’ αυτό εργάζονται οι Τούρκοι επιτελείς και ο ίδιος ο Φιντάν

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Ολα άρχισαν με την αναφορά του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα στην Κύπρο, την οποία απείλησε σε περίπτωση που ανοίξει αεροδρόμια και λιμάνια στα αεροσκάφη και τα πολεμικά πλοία του Ισραήλ για επιθέσεις εναντίον της Χεζμπολάχ.

Συγκεκριμένα, ο Νασράλα είπε: «Η παραχώρηση των κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχεύσει τον Λίβανο θα σήμαινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση αποτελεί μέρος του πολέμου και έτσι θα την αντιμετωπίσουμε», προσθέτοντας ότι η λιβανέζικη οργάνωση θα πολεμήσει «χωρίς κανόνες και περιορισμούς».

Οπως φαίνεται από τη δήλωση, η απειλή αφορά κίνηση που ενδεχομένως θα έκανε η Κυπριακή Δημοκρατία μελλοντικά και όχι για ενέργειες που έχει κάνει ως τώρα. Τουλάχιστον αυτό συνάγεται από τη δήλωση που παραθέσαμε παραπάνω.

Αμέσως μετά τη δήλωση Νασράλα ακολούθησαν άρθρα και συνεντεύξεις σε Κύπρο και Ελλάδα, που «χρέωσαν» τις απειλές Νασράλα στην Τουρκία. Δεν είναι γνωστό πού στηρίζεται μια τέτοια εκτίμηση, πάντως από τη δήλωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ δεν προκύπτει κάτι τέτοιο, καθότι αναφέρεται σε κάτι που ενδεχομένως θα συμβεί στο μέλλον και με τη δήλωση αυτή θέλει να το αποτρέψει.

Αμέσως μετά τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο HaberTurk είπε: «Το γεγονός ότι η Κύπρος ή και τα ελληνικά νησιά χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις προς τη Μέση Ανατολή δεν θα ωφελήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα. Δική μας συμβουλή, το έχουμε πει και στους Ελληνες, είναι να απέχουν από αυτά. Διότι όταν εσείς παρεμβαίνετε στα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, στους πολέμους που είναι σε εξέλιξη και τάσσεστε με κάποια πλευρά, αυτή η φωτιά θα έρθει να χτυπήσει κι εσάς».

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε: «Και είμαστε κι εμείς στην ίδια γεωγραφία, οπότε θα έρθει και θα βρει κι εμάς αυτή η φωτιά. Ως εκ τούτου, μεταφέρουμε στους αρμόδιους συνομιλητές μας χωρίς να διστάζουμε καθόλου τα συμπεράσματα που έχουμε αντλήσει από παρατηρήσεις που κάνουμε βάσει δεδομένων. Αυτοί εμπλέκονται επίσης σε διάφορα, ωστόσο όλοι οι περιφερειακοί παράγοντες πρέπει να αντιληφθούν ότι υπάρχει έντονη στρατιωτικοποίηση εκεί, και θα πρέπει να αποτραπεί η πιθανότητα να συμβεί κάτι εδώ στην περιοχή».

Ο πραγματικός λόγος

Για να κατανοήσουμε τον πραγματικό λόγο της δήλωσης Φιντάν, κρίνεται σκόπιμο να αναφέρουμε ένα περιστατικό που συνέβη όταν ο ίδιος ήταν διοικητής στην τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (ΜΙΤ). Οταν ήταν υπουργός Εξωτερικών ο Αχμέτ Νταβούτογλου, σε σύσκεψη με ανώτατους αξιωματικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες υπήρξε μια συνομιλία μεταξύ τους, η οποία διέρρευσε στον τουρκικό Τύπο. Το ηχητικό υπάρχει ακόμα. Ηταν το 2014, όταν η Τουρκία έκανε σχέδια να επιτεθεί στη Συρία. Σε εκείνη τη σύσκεψη ακούγεται ο Φιντάν να λέει το εξής: «Αν χρειαστεί, στέλνω τέσσερις ανθρώπους στη Συρία. Τους βάζω να ρίξουν οκτώ πυραύλους στην Τουρκία και δημιουργώ αιτία πολέμου».

Για να γίνει κατανοητό, ο Φιντάν πρότεινε μια προβοκάτσια. Να ρίξουν δικοί του άνθρωποι μερικές ρουκέτες από το έδαφος της Συρίας στην Τουρκία, δίνοντας έτσι το δικαίωμα στον τουρκικό στρατό να εισβάλει στη Συρία.

Και επειδή ο προβοκάτορας δεν αλλάζει, όποια θέση και να κατέχει, τη δήλωσή του πρέπει να την αναλύσουμε από αυτήν τη σκοπιά. Λέει ψέματα ότι η Κύπρος και τα νησιά χρησιμοποιούνται για επιθέσεις εναντίον της Γάζας από το Ισραήλ, για να δημιουργήσει τη «νομιμοποιητική βάση» να επέμβει, σε περίπτωση που δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες.

Οπως έκανε το 1974

Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι μετά τη δήλωση Φιντάν, τη σκυτάλη παρέλαβε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Σελαμί Κουράν, ο οποίος, μιλώντας στο κρατικό TRT Haber, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να επέμβει στην Κύπρο, όπως έκανε το 1974, επειδή η ίδια παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, δίνοντας άδεια χρήσης ορισμένων βάσεων στο Ισραήλ. Συγκεκριμένα, είπε: «Η χρήση από το Ισραήλ ορισμένων σημείων της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου ως στρατιωτικών και υλικοτεχνικών βάσεων για την επίθεση στη Γάζα αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Η Τουρκία έχει δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο. Τα έχει ασκήσει και στο παρελθόν. Θα τα ασκήσει και πάλι, αν χρειαστεί. Διότι το θέμα των βάσεων που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς είναι ενάντια στις συμφωνίες».

Την Πέμπτη 27 Ιουνίου η σκυτάλη πέρασε στο υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Αν ρωτάτε αν υπάρχει κίνδυνος ενός ολοκληρωτικού Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου όπως στον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, φυσικά και είναι μια πιθανότητα. Ως υπουργείο Εθνικής Αμυνας, κάνουμε τις εκτιμήσεις μας σχετικά με την άμυνα και την ασφάλειά μας και κάνουμε όλα τα σχέδιά μας που πρέπει να επικαιροποιηθούν υπό το φως των νέων εκτιμήσεων.

Μπορούμε εύκολα να πούμε ότι είμαστε μία από τις πιο προετοιμασμένες χώρες. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι ήδη ένας δυναμικός στρατός. Είναι ένας στρατός που εκτελεί συνεχώς δραστηριότητες σε πολλές γεωγραφικές περιοχές. Είναι ένας στρατός που έχει δοκιμάσει και εγκρίνει τα δικά του σχέδια και την υλικοτεχνική του υποδομή. Πραγματοποιεί επίσης ειρηνευτικές αποστολές σε πολλά μέρη του κόσμου. Κανείς, ιδίως η χώρα μας, δεν επιθυμεί μια σκοτεινή εικόνα, όπως ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι ο στρατός μας είναι έτοιμος για κάθε σενάριο».

Και ακολούθησαν οι τουρκικές εφημερίδες το πρωί της Παρασκευής, οι οποίες με πρωτοσέλιδα φέρνουν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ξεσπάσματος του νέου παγκοσμίου πολέμου, προετοιμάζοντας τον κόσμο και δημιουργώντας το κατάλληλο κλίμα.

Συμπέρασμα: Το τουρκικό κράτος προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ο πιθανός πόλεμος Ισραήλ – Χεζμπολάχ να επεκταθεί στην περιοχή και να δημιουργηθεί κλίμα αστάθειας και ρευστότητας στην περιοχή. Σε μια τέτοια περίπτωση το ενδεχόμενο προβοκάτσιας με επίθεση κατά της Κύπρου δεν πρέπει να αποκλειστεί, γιατί πάνω σ’ αυτό εργάζονται οι Τούρκοι επιτελείς και ο ίδιος ο Φιντάν.

Αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι και ως «νομιμοποιητική βάση», για να επέμβει η Τουρκία στην ελεύθερη Κύπρο και στα νησιά του Αιγαίου. Πενήντα χρόνια μετά την εισβολή στην Κύπρο δεν συγχωρούνται εφησυχασμός και αφελείς αναλύσεις των πραγματικών δεδομένων. Ελλάδα, έσο έτοιμη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανοίγει τα δημόσια ταμεία ο Μακρόν για να σταματήσει την Λεπέν!

Τα εκλογικά αποτελέσματα στη Γαλλία με την κυριαρχία της Μαρίν Λεπέν, γίνονται αμέσως αισθητά.Ο πρωθυπουργός Γκάμπριελ Ατάλ ανακοίνωσε ότι...

More Articles Like This