Επιβεβλημένη η ενίσχυση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων με την αξιοποίηση των anti-drone συστημάτων της ΕΑΒ

Must Read

Η πρόσφατη επιτυχημένη εμπλοκή της φρεγάτας «Ψαρά» στην ευρωπαϊκή επιχείρηση EUNAVFOR ASPIDES στην Ερυθρά Θάλασσα ανέδειξε την κρίσιμη σημασία των anti-drone συστημάτων για την ασφάλεια των πολεμικών πλοίων και των πληρωμάτων τους. Το anti-drone σύστημα της ΕΑΒ, με την κωδική ονομασία «Κένταυρος», απέδειξε την αποτελεσματικότητά του σε πραγματικές συνθήκες μάχης, καταρρίπτοντας εχθρικά μη επανδρωμένα αεροχήματα των Χούθι.

Αυτή η επιτυχία αναδεικνύει την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης και αξιοποίησης τέτοιων συστημάτων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα Επιτεύγματα του Anti-Drone Συστήματος «Κένταυρος» της ΕΑΒ

Η εγκατάσταση του Anti-Drone Συστήματος «Κένταυρος» στη φρεγάτα «Ψαρά» αποδείχθηκε κρίσιμη για την αποτροπή των απειλών από τα μη επανδρωμένα αεροχήματα των Χούθι. Η επιτυχής αποκάλυψη και κατάρριψη δύο εκ των τεσσάρων εχθρικών drones σε απόσταση μεγαλύτερη των 15 ναυτικών μιλίων αποτελεί σημαντικό επίτευγμα και αποδεικνύει την υψηλή απόδοση του συστήματος σε πραγματικές συνθήκες μάχης.

Η επιτυχία αυτή επιβεβαιώνει ότι το σύστημα της ΕΑΒ είναι “battle-proven”, δηλαδή αποδεδειγμένα αποτελεσματικό σε πραγματικές συνθήκες επιχειρήσεων, κάτι που ενισχύει την εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του.

Η Σημασία της Ανάπτυξης και Εγκατάστασης Anti-Drone Συστημάτων

Η απειλή των μη επανδρωμένων αεροχημάτων είναι πλέον μια πραγματικότητα που οι Ένοπλες Δυνάμεις καλούνται να αντιμετωπίσουν σε διάφορα πεδία επιχειρήσεων. Η ανάπτυξη και εγκατάσταση προηγμένων anti-drone συστημάτων, όπως το «Κένταυρος» και το καινοτόμο radar «Τηλέμαχος» της ΕΑΒ, είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της άμυνας των πολεμικών πλοίων, των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και των ευαίσθητων περιοχών.

Το radar «Τηλέμαχος» που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την ΕΑΒ είναι ικανό να εντοπίζει drones σε χαμηλά ύψη, προσφέροντας μια επιπλέον γραμμή άμυνας περιοχής. Ειδικά για περιπτώσεις drones που επιχειρούν αυτόνομα με τεχνικές AI χωρίς επικοινωνία και καθοδήγηση από χειριστή .

Προτάσεις για την Αξιοποίηση των Δυνατοτήτων της ΕΑΒ

Για την περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, το ΥΠΕΘΑ θα πρέπει να εξετάσει:

  • Εκτεταμένη Εγκατάσταση Anti-Drone Συστημάτων: Η επιτυχημένη λειτουργία και αντίδραση του συστήματος «Κένταυρος» στη φρεγάτα «Ψαρά» καταδεικνύει την ανάγκη εκτεταμένης εγκατάστασης τέτοιων συστημάτων και σε άλλα πολεμικά πλοία του στόλου.
  • Ενίσχυση της Συνεργασίας με την ΕΑΒ: Η συνεργασία μεταξύ του ΥΠΕΘΑ και της ΕΑΒ πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Εκπαίδευση και Προετοιμασία Προσωπικού: Η αποτελεσματική χρήση των anti-drone συστημάτων απαιτεί κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Το ΥΠΕΘΑ θα πρέπει να προχωρήσει σε εκτεταμένα προγράμματα εκπαίδευσης και εξοικείωσης του στρατιωτικού προσωπικού στην αντιμετώπιση απειλών drones.
  • Ανάπτυξη Συστημάτων για Χερσαίες και Αεροπορικές Δυνάμεις: Η απειλή των drones δεν περιορίζεται μόνο στα ναυτικά επιχειρησιακά περιβάλλοντα. Τα anti-drone συστήματα της ΕΑΒ θα πρέπει να αναπτυχθούν και να προσαρμοστούν για χρήση από τις χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις και προστασία κρίσιμων υποδομών τους.
  • Επένδυση στην Έρευνα και Ανάπτυξη: Η συνεχής επένδυση στην έρευνα και ανάπτυξη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της τεχνολογικής υπεροχής. Το ΥΠΕΘΑ πρέπει να υποστηρίξει τόσο την ΕΑΒ όσο και άλλες εταιρείες του χώρου στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων τεχνολογιών που θα ενισχύσουν περαιτέρω τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η επιτυχής λειτουργία του anti-drone συστήματος «Κένταυρος» της ΕΑΒ στη φρεγάτα «Ψαρά» αποτελεί απόδειξη της αποτελεσματικότητας των ελληνικών τεχνολογιών στον τομέα της άμυνας. Η αντιμετώπιση και καταστολή των drones από το σύστημα της ΕΑΒ αποδεικνύει ότι το σύστημα αυτό είναι “battle-proven” και ικανό να ανταπεξέλθει σε πραγματικές συνθήκες επίθεσης.

Η αξιοποίηση και η περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των συστημάτων είναι κρίσιμη για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων και την προστασία τους από τις σύγχρονες απειλές. Η αξιοποίηση του radar «Τηλέμαχος» είναι επιβεβλημένη για προστασία περιοχών, ειδικά σε περιπτώσεις drones που επιχειρούν αυτόνομα με τεχνικές AI.

Το ΥΠΕΘΑ οφείλει να επενδύσει σε αυτές τις τεχνολογίες και να προωθήσει τη συνεργασία με την ΕΑΒ για την επαύξηση των δυνατοτήτων και της αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

* Ταξίαρχος εν αποστρατεία Μηχανικός ΣΜΑ, πρώην Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ζούγκλα! 15χρονη από την Αλβανία πήγε σχολείο με μαχαίρι σιδερογροθιά για λόγους… ασφαλείας

Η εγκληματικότητα μαστίζει την χώρα και έχει επεκταθεί επικίνδυνα στους σχολικούς χώρους. Οι ανήλικοι πρωταγωνιστούν καθημερινά σε περιστατικά ανείπωτης...

More Articles Like This