Οι περιπέτειες της πραγματικής Μακεδονίας

Ο τελικός στόχος του ψευδομακεδονισμού και της ύπαρξης του κράτους των Σκοπίων είναι η «Μεγάλη Μακεδονία» και κυρίως η Θεσσαλονίκη - Και αυτός δεν είναι μόνο δικός τους στόχος

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Η Αλβανία αναγνώρισε το 2017 την ύπαρξη βουλγαρικής μειονότητας στο έδαφός της, κατόπιν απαίτησης της Βουλγαρίας, για να συναινέσει στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Γι’ αυτό η βουλγαρική μειονότητα συμπεριλήφθηκε στο ερωτηματολόγιο της απογραφής του πληθυσμού που διεξήγαγε η Αλβανία το 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αλβανική στατιστική υπηρεσία, στην απογραφή ο αριθμός των «Βορειομακεδόνων» στην Αλβανία ανέρχεται στους 2.281, έναντι 5.512 που ήταν στην απογραφή του 2011, ενώ ο αριθμός των Βουλγάρων στα 7.100 άτομα.
Οταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, οι ψευδομακεδόνες των Σκοπίων υπέστησαν διπλό κλονισμό.

Ο ένας ήταν η αναφορά σε «Βορειομακεδόνες», που προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των δύο -Σκοπίων και Τιράνων-, μετά το οποίο η στατιστική υπηρεσία διόρθωσε την αναφορά, γράφοντας «Μακεδόνες (Βόρεια Μακεδονία)». Εδώ οι Αλβανοί μάλλον αισθάνθηκαν την ανάγκη να γράψουν ό,τι έγραψαν σε παρένθεση, γιατί προφανώς σκέφθηκαν ότι υπάρχουν οι πραγματικοί Μακεδόνες στην Ελλάδα…

Ο δεύτερος ήταν η μείωση του αριθμού των «Βορειομακεδόνων» σε σχέση με την απογραφή του 2011 και η εμφάνιση των Βουλγάρων για πρώτη φορά ως επίσημη και μάλιστα καταγεγραμμένη αριθμητικά μειονότητα. Από μελέτη, δε, των στοιχείων της απογραφής, προκύπτει ότι πολλοί από εκείνους που είχαν δηλώσει «Μακεδόνες» το 2011 τώρα, στην απογραφή του 2023, ελευθέρως βουλόμενοι, δήλωσαν Βούλγαροι.

Και όλα αυτά επειδή το υπουργείο Εξωτερικών, το πολιτικό σύστημα αλλά και το κράτος της Βουλγαρίας χάραξαν στρατηγική και είπαν: Για να πούμε ΝΑΙ στην είσοδο των Σκοπίων και της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πρέπει να απαιτήσουμε από τις δύο χώρες να αναγνωρίσουν την ύπαρξη βουλγαρικής μειονότητας στα εδάφη τους.

Το ένα το πέτυχαν, αποδεικνύοντας ότι η «μακεδονική ταυτότητα», που αναγνώρισαν οι δικοί μας υπογράψαντες τη Συμφωνία των Πρεσπών και την παρουσιάζουν ως εθνική επιτυχία οι διαπρύσιοι υπερασπιστές της, είναι ψεύτικη και κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος στην Αλβανία, όταν οι πολίτες μπόρεσαν να εκφραστούν ελεύθερα, χωρίς την καταπίεση του κράτους των Σκοπίων, που διατηρεί στο θέμα αυτό τα παλαιά εκφοβιστικά και καταπιεστικά κομμουνιστικά του χαρακτηριστικά.

Το δεύτερο δεν το πέτυχαν ακόμα, αφού οι Σκοπιανοί αρνούνται να αναθεωρήσουν το Σύνταγμά τους και να αναγνωρίσουν τη βουλγαρική μειονότητα στο έδαφός τους. Αργά η γρήγορα θα γίνει κι αυτό και θα αρχίσει κι εκεί να καταρρέει το ουρανομήκες ψέμα που έχουν επιβάλει σε μέρος του λαού τους να πιστέψουν ότι η βουλγαρική γλώσσα που μιλούν είναι «μακεδονική» και ότι η εθνική τους ταυτότητα είναι κι αυτή «μακεδονική».

Να δούμε, όμως, τι μπορεί να σημαίνει η πιθανή συνεργασία Σόφιας – Τιράνων στο θέμα της αποδόμησης της ψευδομακεδονικής εθνικής ταυτότητας. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη απογραφή που έγινε στο κράτος των Σκοπίων το 2002, οι Σλάβοι αποτελούν το 64% του συνόλου του πληθυσμού, που τότε ανεχόταν σε 2.022.547 άτομα, ενώ οι Αλβανοί το 25,2%. Μάλιστα, οι Αλβανοί κατοικούν σε περιοχές που συνορεύουν με την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο.

Αρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι συμφέρει την Αλβανία η κατάργηση της «μακεδονικής» ταυτότητας και η αποδοχή από τους Σλάβους των Σκοπίων ότι είναι Βούλγαροι, γιατί κάτι τέτοιο μακροπρόθεσμα πιθανόν να οδηγούσε στην αποδυνάμωση ή και κατάρρευση αυτού του τεχνητού κράτους, εξελίξεις που θα διευκόλυναν την ενσωμάτωση αυτού του 25,2% των Αλβανών στη «μητέρα Αλβανία». Αν ισχύει το ανωτέρω σκεπτικό, ακριβώς ίδιοι θα πρέπει να είναι και οι στόχοι της Βουλγαρίας.

Το θέμα είναι αν έχει κάποια στρατηγική η Ελλάδα για την αποδόμηση του ψευδομακεδονισμού, που, κατά την άποψή μας, είναι ο μόνος τρόπος για να επέλθει η σταθερότητα στην περιοχή, καθότι τα ψέματα είναι αυτά που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά στην περιοχή και όχι η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.
Και το λέμε αυτό γιατί υπάρχουν κάποιοι στο υπουργείο Εξωτερικών -και όχι μόνο- που μας λένε ότι μας συμφέρει να υπάρχει αυτό το κράτος, το οποίο είναι φραγμός στη Μεγάλη Αλβανία και τη Μεγάλη Βουλγαρία.

Μόνο που ξεχνούν να πουν ότι αυτό το κράτος μπορεί να αποτρέπει προς στιγμήν αυτό που υποστηρίζουν, δηλαδή τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας και της Μεγάλης Βουλγαρίας, ανοίγει όμως διάπλατα το δρόμο για τη «Μεγάλη Μακεδονία» και τη «Μικρή Ελλάδα».
Ο τελικός στόχος του ψευδομακεδονισμού και της ύπαρξης του κράτους των Σκοπίων είναι η «Μεγάλη Μακεδονία» και κυρίως η Θεσσαλονίκη. Και αυτός δεν είναι στόχος μόνο των ψευδομακεδόνων.

Για τους παραπάνω λόγους, είναι απαραίτητο η Ελλάδα να κάνει τη δική της στρατηγική για το Σκοπιανό και την αποδόμηση του ψευδομακεδονισμού. Η εικόνα του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον, όταν επιχειρηματολογούσε για τις προκλήσεις των Σκοπιανών, που χρησιμοποιούν πλέον… φόρα παρτίδα το σκέτο Μακεδονία, είναι αποκαρδιωτική έως αξιολύπητη.

Δεν αξίζει αυτό στη χώρα μας. Σηκώστε τα μανίκια και πιάστε δουλειά, να γκρεμίσουμε τον ψευδομακεδονισμό, όπως έκαναν οι Αλβανοί και οι Βούλγαροι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ ΠΕΣ ΤΑ ΩΜΑ! Τώρα θυμηθήκαμε εμείς ότι πρέπει να έχουμε την ανύπαρκτη δική μας εθνική πολιτική? Τι εθνική πολιτική και κουραφέξαλα να κάνουμε όταν τα πούλησαν άνευ ενός αντικρίσματος όλα: ΟΝΟΜΑ-ΕΘΝΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ-ΙΣΤΟΡΙΑ-ΕΘΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και με ΠΛΗΡΗ ΑΝΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΧΘΡΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ κλπ κλπ. Τι είδους πολιτική θα κάνουμε τώρα? Πάει πέταξε το θέμα… μας έφαγαν οι αλεπούδες εδώ και καιρό πια.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φωτιά σε Κέρκυρα, Λαμία, Κέα και Δήμο Σαρωνικού – Μήνυμα από 112 στους κατοίκους

Φωτιά ξέσπασε στο Δήμο Σαρωνικού, στην περιοχή Μελισσουργός, προκαλώντας κινητοποίηση της Πυροσβεστικής. Μετέβησαν 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα, θέτοντας...

More Articles Like This