Να μη μας κάψει η φωτιά

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, είναι πολύ πιθανό να παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο.

O Παλαιστίνιος πολιτικός ήταν επίσημος προσκεκλημένος της κυβέρνησης του Ιράν, με διπλωματικό διαβατήριο, για να παραστεί στην επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του νεοεκλεγέντος προέδρου του Ιράν, Μασούντ Πεζισκιάν.

Η επιχείρηση εξόντωσής του έγινε στο έδαφος του Ιράν, στην πρωτεύουσα της χώρας, σε οίκημα των Φρουρών της Επανάστασης, που βρίσκεται σε απόσταση 750 μέτρων από την προεδρική κατοικία.

Αν ληφθεί υπόψη ότι την προηγούμενη μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά του Ισραήλ το Ιράν αναγκάστηκε να την κάνει για να διαφυλάξει το κύρος του ως περιφερειακή δύναμη, μετά την πυραυλική επίθεση του Ισραήλ στο προξενείο του Ιράν στη Βαγδάτη κατά την οποία σκοτώθηκαν ανώτατοι αξιωματούχοι των Φρουρών της Επανάστασης, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τώρα, που τα πράγματα είναι χειρότερα, η απάντηση θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Το Ιράν, που εδώ και χρόνια έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο δίκτυο πληρεξουσίων στη Συρία, στον Λίβανο, στη Γάζα, στο Ιράκ και στην Υεμένη, το οποίο αριθμεί εκατοντάδες χιλιάδες ενόπλους με πολεμική εμπειρία και αξιόλογες πυραυλικές δυνατότητες, όπως έχουν αποδείξει η Χούθι, η Χεζμπολάχ και η ιρακινή Χάσντι Σάμπι, με τη δολοφονία Χανίγια αποδείχτηκε αδύναμο στο εσωτερικό του. Δεν μπόρεσε να προστατέψει έναν υψηλό καλεσμένο του, ο οποίος μάλιστα ήταν γνωστό ότι είναι πρώτος στόχος.

Αρα, το Ιράν, για να διασώσει το πληγέν κύρος του και να αποδείξει ότι είναι ισχυρό και αυτό που θέλει να δείξει τόσα χρόνια, λογικά είναι υποχρεωμένο να απαντήσει.

Να ληφθεί δε υπόψη ότι η κατάσταση γίνεται έτι σοβαρότερη, με δεδομένο ότι μερικές ώρες πριν από τη δολοφονία του Χανίγια είχε σκοτωθεί σε αεροπορική επίθεση στη Βηρυτό ο στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σιουκρ, κι αυτός στενός συνεργάτης της Τεχεράνης.

Επομένως, τις επόμενες ημέρες ή ώρες θα γίνουμε μάρτυρες της απάντησης του Ιράν και της Χεζμπολάχ, καθώς και των άλλων μελών του λεγόμενου «άξονα της αντίστασης».

Το Ισραήλ είναι μια πλούσια χώρα, με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, εξελιγμένα οπλικά συστήματα, πυρηνικά όπλα, όμως ίσως απειληθεί ακόμα και η ίδια η ύπαρξή του αν δεν έχει την ενεργό στήριξη των ΗΠΑ σε περίπτωση που του επιτεθούν όλοι όσοι το έχουν στο «στόχαστρο». Και δεν είναι μόνο το Ιράν και τα μέλη του «άξονα της αντίστασης». Η Τουρκία καραδοκεί να ξανακάνει τα εδάφη της Γάζας τουρκικά, όπως ήταν πριν από 100 χρόνια, κάτι που μας υπενθύμισε πρόσφατα ο Ερντογάν, ο οποίος δεν παρέλειψε να απειλήσει το Ισραήλ με εισβολή.

Η δήλωση του Ερντογάν δεν έγινε για εσωτερική κατανάλωση. Του παρουσίασαν ένα σενάριο, με βάση το οποίο η Μέση Ανατολή παίρνει φωτιά, κάτι που θα αποτελέσει μεγάλη ευκαιρία για την Τουρκία να ανακτήσει τα… απολεσθέντα εδάφη.

Γι’ αυτό ακολούθησε η απειλητική ανάρτηση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Ισραελ Κατς στο Χ. «Ο Ερντογάν ακολουθεί τα βήματα του Σαντάμ Χουσεΐν κι απειλεί να επιτεθεί στο Ισραήλ. Πρέπει απλά να θυμάται τι έγινε εκεί (σ.σ.: στο Ιράκ) και πώς τελείωσε (σ.σ.: το καθεστώς)» έγραψε, δημοσιεύοντας μάλιστα και φωτογραφία του Σαντάμ Χουσεΐν λίγο μετά τη σύλληψή του.

Γι’ αυτό και η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, με το οποίο ζητείται η αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ: «Λαμβάνοντας υπόψη τις απειλές του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για εισβολή στο Ισραήλ και την επικίνδυνη ρητορική του, ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς κάλεσε τους διπλωμάτες να συνεργαστούν επειγόντως με όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, ζητώντας την καταδίκη της Τουρκίας και απαιτώντας την αποβολή της από την περιφερειακή συμμαχία».

Εν αναμονή της απάντησης του Ιράν, της Χεζμπολάχ και όσα πιθανόν ακολουθήσουν, να σημειώσουμε ότι η Τουρκία, στο ακραίο σενάριο ενός γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή, που θα δημιουργήσει καθεστώς χάους και ρευστότητας στην ευρύτερη περιοχή, επικαλούμενη τις δηλώσεις Νασράλα για στοχοποίηση της Κύπρου σε περίπτωση εμπλοκής της στον πόλεμο στο πλευρό του Ισραήλ, έχει έτοιμα σχέδια να εισβάλει στην ελεύθερη Κύπρο αλλά και σε «κάποια ελληνικά νησιά», που εμπλέκονται στον πόλεμο.

Αυτά δεν είναι φαντασιώσεις. Ο Χακάν Φιντάν και Τούρκοι ακαδημαϊκοί ετοιμάζουν τη «νομιμοποιητική βάση» γι’ αυτό.

Για τους παραπάνω λόγους, η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις επιλογές μας και, κυρίως, να είμαστε έτοιμοι για όλα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Αναλυτής της Κυανής παπουτσής,
    Έχοντας διανοητικά μολυνθεί από διατλαντικο πνεύμα
    …..αδυνατεί να αναλύει και κατανοεί !?σκέψου να είδους ηγέτης μιας χώρας οχ Ελλάδα και όχι πράκτορας ξένων ….και να είχες σύμβουλο τον από πάνω …..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο ευρύτερος πόλεμος δεν είναι επικρατέστερο σενάριο

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία στη Τεχεράνη του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, με...

More Articles Like This