Ανεπίβλεπτος βοσκή βοοειδών

Υπάρχουν πολλά... ταλέντα στο twitter, στο facebook και αλλού, που, χωρίς να έχουν δει ούτε με κιάλια το εξώφυλλο της δικογραφίας, ξέρουν ποιος είναι αθώος και ποιος ένοχος

Must Read

Η χώρα χρειάζεται μια γενναία θεσμική μεταρρύθμιση, που θα διορθώσει την άδικη σπατάλη στα κοινωνικά δίκτυα τόσων ταλέντων στην απονομή δικαιοσύνης. Ακόμη και μια μικρή υπόθεση στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο απαιτεί κάποια ώρα μελέτης, οπωσδήποτε να διαβάσεις όλο τον φάκελο της δικογραφίας, ξεκινώντας από την ύπαρξη τυχόν παραγραφής, την αρμοδιότητα ή μη του Δικαστηρίου και άλλα τυχόν δικονομικά απαράδεκτα, μετά μελέτη της ουσίας και μια νομολογιακή έρευνα τυχόν παρόμοιων υποθέσεων. Σε κάθε περίπτωση, Εισαγγελείς, Δικαστές και Δικηγόροι πρέπει να μελετήσουμε όλες τις λεπτομέρειες της κάθε υπόθεσης πρoτού κάνουμε τη δουλειά μας.

Υπάρχουν όμως φυσικά ταλέντα στο twitter, στο facebook και αλλού, που, χωρίς να έχουν δει ούτε με κιάλια το εξώφυλλο της δικογραφίας, ξέρουν ποιος είναι αθώος και ποιος ένοχος, αν έπρεπε να υπάρχουν αμφιβολίες ή όχι, τι ποινή πρέπει να επιβληθεί, αν πρέπει να ασκήσει έφεση υπέρ του νόμου ή αναίρεση ο εισαγγελέας, όταν η απόφαση είναι κόντρα στο αίσθημα των χρηστών των κοινωνικών δικτύων, που καμώνονται την «αγανακτισμένη κοινωνία», συνήθως υπό το πρίσμα του συμφέροντος κάποιου πολιτικού κόμματος.

Χωρίς να έχουν ούτε δει μια σελίδα της δικογραφίας, ξέρουν ποιοι πρέπει να αθωωθούν, να καταδικαστούν, να πάρουν άδεια, να αποφυλακιστούν με όρους ή όχι, ξέρουν, ρε φίλε, τα πάντα, χωρίς να έχουν βγάλει τα μάτια τους διαβάζοντας, όπως οι έχοντες το καθήκον και τη θεσμική αρμοδιότητα. Και το πιο ωραίο; Εγκαλούν την… κυβέρνηση, που δεν φρόντισε η απόφαση να είναι σύμφωνα με τα ένστικτα του όλου, ώστε το θηρίο να γουργουρίσει ικανοποιημένο από το θέαμα στην αρένα.

Αυτό, δε, που μονίμως σοδομίζεται είναι το έρμο το τεκμήριο αθωότητας. Μερικές φορές είναι ολοφάνερο πως το κλίμα που δημιουργείται επηρεάζει τα ανακλαστικά της αληθινής δικαιοσύνης. Επηρεάζονται και βλέπεις κινήσεις στην κατεύθυνση ικανοποίησης του όχλου, χούι επικίνδυνο για την απονομή της δικαιοσύνης και τα δικαιώματα των πολιτών. Γιατί, λοιπόν, να σπαταλιέται τόσο ταλέντο, όταν μάλιστα ο μεγάλος φόρτος της δικαιοσύνης επιφέρει καθυστέρηση στην απονομή της; Το έχω ξαναγράψει, οι μεγάλες υποθέσεις να κρίνονται σε πρώτο βαθμό στο twitter, κατ’ έφεσιν στο facebook και ο αναιρετικός έλεγχος να γίνεται στο πιο τσαχπίνικο, στο Instagram.

Καθόμαστε σαν μαλάκες να διαβάζουμε χιλιάδες σελίδες, να συντάσσονται υπομνήματα, βουλεύματα, αυτοτελείς ισχυρισμοί, να απομαγνητοφωνούνται πρακτικά κ.λπ. και να περνάνε χρόνια. Θα αναρτάται ένα δημοσίευμα με το θέμα, θα βγαίνει ένα thread -έτσι το λένε- και πατ κιουτ οι χρήστες θα έχουν καθαρίσει. Να καρφώσουμε και ένα παλούκι στο Σύνταγμα, όπου θα δένεται ο κατηγορούμενος για την άμεση εκτέλεση της ποινής διά λιθοβολισμού και δίπλα ένα βάθρο με λέιζερ, συσκευές για πυροτεχνήματα, χαρτοπόλεμο, στρας κ.λπ. για την αποθέωση των συμπαθών στον όχλο αθωωθέντων. Θα καθόμαστε τώρα να κάνουμε κληρώσεις συνθέσεων, Μικτά Ορκωτά, Εφετείο, χαρτούρα;

Οι clairvoyant της αλήθειας, τα λαγωνικά και οι Δικαστές Ντρεντ του διαδικτύου θα καθαρίζουν τη δουλειά στο τσακ μπαμπ. Τι κι αν δεν έχουν δικάσει ούτε ανεπίβλεπτη βοσκή βοοειδών; Αφού «στην ίδια χώρα ζούμε», του «έλα τώρα», που ξέρουν αυτοί και από φόνους και από υποκλοπές και θεωρούν ύποπτη την… αρχειοθέτηση, αφού «δεν είναι ξεκάθαρη αθώωση» ή καταδίκη, τότε είσαι ένοχος ή έστω ύποπτος διά βίου, εκτός αν αποφανθούν περί του αντιθέτου οι βαριοί λογαριασμοί. Ποιος θα δικάζει σε αυτόν τον τόπο; Οποιος κάνει την πιο πολλή φασαρία. Ωραίο;

*Δικηγόρος, Πρόεδρος της Νέας Δεξιάς

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βαριά εκτεθειμένος ο Άρειος Πάγος μετά την κατακραυγή για τις υποκλοπές

Δεν είναι η πρώτη φορά από την ημέρα, που ανέλαβε τα ηνία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου η εισαγγελέας...

More Articles Like This